Băsescu vrea referendum. Parlamentarii constănțeni se opun

241
3
Băsescu vrea referendum. Parlamentarii constănțeni se opun - traianbasescu2043431001353080037-1371073269.jpg

Articole de la același autor

Președintele Traian Băsescu a anunțat, marți seara, că a declanșat procedura unui nou referendum care cuprinde două întrebări - dacă românii doresc Parlament unicameral și un Legislativ cu 300 de membri, precizând că va emite respectivul decret și în funcție de ce se va întâmpla cu legea referendumului care a fost contestată la CCR, iar judecătorii constituționali urmează să se pronunțe în acest caz pe 26 iunie.

"Dacă legea referendumului va fi modificată și vom avea un cvorum de 30%, îl voi emite în așa fel încât acest referendum să beneficieze și el de avantajul de a fi validat cu o prezență de 30%. În acest context voi gestiona emiterea decretului", a precizat șeful statului. 

Anunțul șefului statului a creat deja dispute în interiorul partidelor. 

"Eu cred că politicul este arta posibilului și cred că cel mai bine ar fi ca partidele politice să se pună la masa negocierii. Procedura referendumului este prevăzută de Constituție și toți participanții la viața politică ar trebui să respecte rezultatul unui referendum. Ca o opinie personală, sunt de acord cu punerea în practică a referendumului din 2009, lucru care ar evita o nouă cheltuială, adică organizarea unui nou referendum", a declarat președintele Forței Civice Constanța, deputatul Dănuț Culețu. 

La rândul său, senatorul constănțean Marian Vasiliev de la PP-DD a spus că organizarea unui nou referendum ne duce în derizoriu și este o bătaie de joc la adresa cetățenilor din moment ce o astfel de consultare s-a organizat deja în urmă cu mai mulți ani.

"Cred că ne jucăm, ceea ce ne duce ca și politicieni în derizoriu. Sunt de acord ca Parlamentul să aibă doar 300 de parlamentari. Poate fi unicameral sau chiar bicameral, adică 100 de senatori și 200 de deputați. Cel mai corect ar fi să fie respectată voința poporului exprimată la referendumul din 2009 și nu organizarea unui nou refe-rendum pe aceeași temă. Asta implică scandaluri și cheltuieli inutile", a declarat senatorul Marian Vasiliev de la PP-DD.

"Sunt perfect de acord cu punerea în aplicare a referendumului din 2009 care exprimă deja voința poporului de a avea Parlament unicameral cu 300 de parlamentari. Pe de altă parte, nu aș avea nimic împotrivă dacă ar fi organizat un alt referendum, însă mă tem că, din nou, poporul ar spune același lucru iar cei de la USL ar refuza punerea lui în aplicare. Consider, totuși, că cea mai bună cale este cea a dialogului iar rezultatul referendumului din 2009 să fie fundament în procesul de revizuire al noii Constituții. Astfel, am scăpa de niște cheltuieli inutile", a declarat președintele PDL Constanța, senatorul Christian Gigi Chiru. 

"Personal, sunt de acord ca numărul parlamentarilor să fie redus la 300. De altfel, PNL are un astfel de proiect de mai mulți ani dar cei de la PDL și președintele nu l-au luat în considerare la timpul respectiv. În ceea ce privește referendumul din 2009 consider că nu toată lumea a știut atunci ce a votat din moment ce a fost cumulat cu alegerile, ceea ce poate fi interpretată ca o diversiune. Cel mai corect ar fi să se organizeze dezbateri pentru ca toți oamenii să știe ce înseamnă parlament unicameral sau bicameral. Mulți nu știu aceste lucruri și ar fi normal să-i informăm în acest sens. Ca om, ca parlamentar cred că tocmai ce se limpeziseră lucrurile în țara asta iar președintele le dă peste cap. În acest moment, țara are alte priorități, nu un nou referendum. Acum important este procesul de regionalizare, nu referendumul dorit de Traian Băsescu care este o inutilitate, o problemă care nu este prioritară în aceste momente", a declarat deputatul constănțean Mihai Lupu de la PNL.

Pe aceeași lungime de undă se află și colegul său de la PSD, Radu Babuș.

"Poporul a decis foarte clar la alegeri cine trebuie să realizeze și să coordoneze marile proiecte ale României - Uniunea Social Libe-rală. Nu avem ce să comentăm prea mult despre intențiile președintelui.

Noi vrem să realizam acest proces de revizuire a Constituției, președintele vrea să îl blocheze. Cel puțin așa par lucrurile acum. Și se încearcă acest blocaj prin tot felul de artificii. Anul trecut, noi am încercat să reducem numărul de parlamentari, PDL a blocat măsura. O facem acum, prin modificarea Constituției", a declarat deputatul PSD Radu Babuș.

Comentează știrea

Hanibal
13 iunie 2013
Constanta are doar pseudoparlamentari

Constanta nu are parlamentari , are doar palavragii incapabili . Ei fac parte din clasa politicianista care a reusit sa determine cetatenii sa manifeste nepasare si chiar dispret față de dreptul democratic de a vota . Prin politica demagogica si populista , prin mita electorala , s-a creat o anumita categorie de clientela care asigura voturile necesare intrarii in Parlament si la guvernare . Mai exista o categorie care voteaza doar cu scopul de a pedepsi , de a se rabuna pe cei care au luat masuri considerate a fi antipopulare . Majoritatea electoratului este formata dintre o serie de cetateni orbi si surzi care s-au transformat in uneltele politicianistilor nedemni si penali . In loc sa se faca efortul ca sa se realizeze o reforma politica a clasei conducatoare , a diminuarii abuzurilor oligarhiei , se merge pe linia ca soarta Romaniei sa fie decisa de categoriile elctorale mentionate mai sus . A venit momentul sa inceapa adevarata schimbare . Daca CCR nu va respinge pragul de 30 % va trebui ca la referendum sa paricipe masiv cetatenii de buna credinta si sa respinga revizuirea Constitutiei si regionalizarea . Trebuie sa se puna capat politicianismului hraparet si posibilitatii ca escrocii capabili de orice marsavie , a caror loc este la puscarie sau la bordel , sa ajunga in Parlament sau guvern . Marele pericol consta in faptul ca indiferent de ce procentaj va fi stabilit prin lege , aceeasi indivizi , aceeiasi golani sa ne conduca in continuare . USL ramane marele dusman al democratiei , si este normal , dat fiind ca este dominata de fostii comunisti si odraslele lor .

adamirator
13 iunie 2013
care parlamentari

de cta? Cernea? Mitrea? fratioru'? hai sa fim seriosi! Si ce negocieri pot fi intre majoritarii aroganti si nesimtiti si opozitia cumparata?

ha ha ha
13 iunie 2013
il fac doar sa va demonstrez cat sunt eu de jmecher

Dacă legea referendumului va fi modificată și vom avea un cvorum de 30%, îl voi emite în așa fel încât acest referendum să beneficieze și el de avantajul de a fi validat cu o prezență de 30%. În acest context voi gestiona emiterea decretului", a precizat șeful statului. Adica face referandum numai ca sa le arte ca se intoarce impotriva lor, nu pentru ca l-ar durea undeva de ce vrea poporul... bravo, domnule presedinte, iti multumim pentru ca ne respecti

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6878 secunde