Băluț, Onaca și Mihei, toți, Doamne, și toți trei

861

Articole de la același autor

Parlamentarii constănțeni nu sunt, potrivit propriilor declarații, deloc speriați de votul uninominal care intră în vigoare odată cu alegerile generale din toamnă. Chiar dacă această variantă a uninominalului prevede că anumiți candidați ar putea să nu intre în parlament dacă partidul din care fac parte nu a trecut pragul electoral și asta în ciuda faptului că ei au obținut 50% plus 1 vot din totalul celor exprimate, aspiranții la fotoliile de senatori și deputați se declară încântați de acest sistem.

Astfel, actualii demnitari constănțeni, dornici de încă un mandat în Camera Deputaților sau în Senat, fac un pas în față, fie din proprie inițiativă, fie împinși de la spate de partid. Motivele care i-au determinat să intre în cursă pentru un nou mandat sunt, așa cum chiar ei au declarat, continuitatea activității parlamentare și, mai presus de toate, finalizarea proiectelor inițiate.

Dacă-i ordin… cu plăcere
Deputatul PSD Lucian Băluț și-a preluat mandatul pe 5 februarie 2008. În scurta activitate parlamentară el a avut patru luări de cuvânt în plen, a susținut 3 declarații politice și a inițiat două propuneri legislative. În prezent, numele său este vehiculat atât pentru colegiile uninominale pentru Senat, cât și pentru Camera Deputaților. În ceea ce privește candidatura sa, Lucian Băluț a ținut să menționeze că, cel puțin pentru moment, nimic nu este sigur: "Există posibilitatea să candidez pentru un mandat de senator. Însă propunerea trebuie să mai treacă prin două filtre, unul de la județ și altul de la centru, acolo unde, în cadrul Delegației Permanente a partidului, se vor decide candidaturile finale". Întrebat dacă preferă un fotoliu de senator sau unul de deputat, social-democratul Băluț a declarat că "partidul este cel care decide". "Dacă partidul consideră că trebuie să candidez la deputați, acolo voi candida. Dacă decide la senatori, la senatori, atunci. Dacă el consideră că nu mai trebuie să candidez, că nu mă bucur de suficientă notorietate, mă supun", a precizat Băluț, lăsând să se înțeleagă că PSD- ul ia, în ceea ce-l privește, hotărârea finală. Mai mult decât atât, actualul deputat a menționat și că, în eventualitatea în care nu va mai candida, ca urmare a deciziilor luate în interiorul partidului, nu va fi "absolut deloc nemulțumit".
Cât privește motivul pentru care ia în calcul un nou mandat, Lucian Băluț a explicat să vrea să continue ceea ce a început. "Ne vom bate în continuare pentru proiectele inițiate", a afirmat el, referindu-se la inițiativele legislative marcă a parlamentarilor social-democrați din Constanța. Nu în ultimul rând, el a recunoscut că nu e pe deplin satisfăcut de activitatea din actualul mandat: "Nu trăiesc un sentiment de foarte mare mulțumire", a afirmat Băluț. Dar chiar și așa, el s-a declarat destul de încrezător în uninominal și în eventualitatea unui nou mandat, fie el la Senat, fie la Camera Deputaților.

Pentru Onaca, uninominalul e o provocare
Democrat-liberalul Dorel Onaca va candida pe colegiul cu numărul 2 la Senat. Printre motivele care l-au determinat să intre în competiția pentru un nou fotoliu de parlamentar se numără, potrivit afirmațiilor sale, "intenția de a realiza descentralizarea regională", dar și faptul că își dorește ca "locuitorii județului Constanța să conștientizeze că orașele și comunele lor pot deveni europene". "Constanța e cel mai frumos județ din România. Numai că acest aspect nu a fost, până în prezent, suficient fructificat. Nu la nivelul pe care îl merită", a mai declarat senatorul.
În ceea ce privește faptul că, în această toamnă, demnitarii vor fi, pentru prima dată, aleși după modelul votului uninominal, Onaca a ținut să menționeze că este entuziasmat de sistem: "Uninominalul presupune o dublă competiție, una în interiorul partidului, pentru desemnarea candidaților, și alta cu adversarii de la alte formațiuni politice. Dacă rămânea sistemul candidaturilor pe liste, eu nu mai candidam. Mai mult decât atât, și dacă listele vor fi reintroduse, voi renunța la candidatură. Uninominalul e o provocare!", a subliniat pedelistul Onaca.
Senatorul PD-L a precizat și că "deși colegiul 2 de la Senat este cel mai mare, el acoperind 35 de localități", acest aspect nu e de natură să-l sperie. "Dimensiunea nu mă sperie. Pentru mine, repet, e o provocare", a concluzionat el.

Mihei, "parțial mulțumit" de mandat
În ciuda faptului că activitatea sa parlamentară a fost, de-a lungul actualului mandat, destul de bogată (152 de luări de cuvânt în plen, 73 de declarații politice, 30 de propuneri legislative și 75 de întrebări și interpelări) deputatul PNL Andrian Mihei a afirmat franc că este doar "parțial mulțumit" de ceea ce a realizat. Considerând uninominalul drept "o provocare care vine să confirme sau nu imaginea unui parlamentar în ochii oamenilor", Mihei a precizat că decizia de a candida pe colegiul 10 la Camera Deputaților este "urmarea firească a activității unui om politic". "Nu voi ieși de pe direcția pe care am urmat-o ca om politic nici în această nouă candidatură. Îmi doresc un nou mandat, iar dacă oamenii m-au apreciat, dacă ei consideră că îi reprezint, mă vor vota", a ținut să menționeze candidatul liberalilor constănțeni la un loc în Parlamentul României.
Referitor la adversarii săi din același colegiu, Mihei a precizat că nu consideră această cursă electorală ca fiind neapărat între el și contracandidați, cât mai ales una între el și electorat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.7976 secunde