Aveți un teren privat? Ar putea fi confiscat ca să facă Chițac parc!

5503
Aveți un teren privat? Ar putea fi confiscat ca să facă Chițac parc! - vergil-1583276589.jpg

Articole de la același autor

Lipsa parcurilor și a spațiilor verzi din Constanța este una dintre cele mai mari nemulțumiri ale locuitorilor din municipiu. Mămici cu pitici sau bunici care vor să iasă la aer curat reclamă constant că, în Constanța, nu sunt suficiente locuri cu verdeață. 


În acest context, administrația locală a spus mereu că se caută soluții, ba chiar se va întocmi registrul spațiilor verzi, însă lucrurile nu sunt așa de ușor de rezolvat pe cât pare de la distanță. Iar oamenii, pe bună dreptate, s-au săturat să mai aibă răbdare! 


Peste câteva luni, sunt alegeri locale, iar candidații care râvnesc la fotoliul de primar au început propaganda pe această temă. Unii au soluții viabile, alții mai rău se fac de râs, dar transmit și teamă printre cei care dețin terenuri private. Și printre cei care au trăit în comunism și s-au trezit peste noapte că au rămas fără proprietăți. 


De exemplu, recent, Vergil Chițac, cel care nu se împacă cu gândul că a pierdut, în 2016, Primăria Constanța în fața actualului edil, încearcă din răsputeri să câștige electorat pe această temă. Motiv pentru care a început propaganda privind construirea de parcuri sau spații verzi. Dar nu oricum, ci prin intermediul unui sistem care ar putea fi comparat cu cel comunist. 
Invitat, recent, la o televiziune, a fost întrebat unde va crea spații verzi, în situația în care ar ajunge la conducerea Primăriei Constanța. 


"Eu cred că o să-mi propun în programul electoral ca, anual, zece hectare din suprafața Constanței să intre într-un proces de regenerare urbană și acolo să construim spații verzi. Ele chiar dacă sunt în posesia unor privați, noi nu știm acum. Dacă mergem împreună și îmi spuneți: bucata asta de pământ a cui este, noi nu știm. Nu știm dacă nu cumva este a unui privat, deși nouă ni s-ar putea părea că ar putea fi domeniu public. Deci, după ce inventariem lucrurile astea, există Legea 255/2010 care este Legea privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Regenerarea urbană, de exemplu, construirea de zone verzi înseamnă utilitate publică. Prin urmare, dacă suprafețele respective de teren se pretează pentru așa ceva și stabilim cu toții că se pretează și vrem să facem lucrul acesta, primăria se va duce la proprietar și îi va spune: domnule proprietar, din momentul de față, conform legii, această suprafață este a primăriei, pe ea vom face un spațiu verde, un părculeț, dumneavoastră o să fiți despăgubit conform legii. Dacă nu vă convine despăgubirea, nu este vina noastră, ne dați în judecată, dar terenul acesta este al nostru și vom face spații verzi. Deci, ambiția mea este ca 10 hectare de teren pe an să intre în ceea ce înseamnă patrimoniul verde al orașului. Să intre într-un proces de regenerare urbană. Este foarte simplu, dar nu există voință", a explicat în emisiunea respectivă Vergil Chițac. 


XXX 
Eu nu contest că, în Constanța, este nevoie de parcuri! Însă ceea ce invocă Vergil Chițac este, cumva, la limita legii și mă gândesc că, dacă ar ajunge la conducerea primăriei, administrația ar fi angrenată în multe procese, pentru că nimeni nu ar renunța cu ușurință la agoniseala sa.   


De asemenea, nu contest imaginația bogată a senatorului. Pentru că știu că are talent la așa ceva. Și pentru că toată această pledoarie a lui Vergil Chițac mi-a adus aminte de o fază din campania trecută. Atunci când mergea el pe o străduță unde era mereu noroi când ploua. Și în față i-a ieșit o fetiță, Ancuța, ca să-l roage să-i repare străduța. Credeți că a mai trecut de atunci pe această stradă? Eu nu cred! Pentru că, în loc să rămână consilier local și să se implice în tot ce promitea în campania respectivă, a renunțat și a fugit în Senat. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5746 secunde