Artiștii de la ,,Oleg Danovski'' riscă să fie aruncați în stradă

803
1
Artiștii de la ,,Oleg Danovski'' riscă să fie aruncați în stradă - protestartisti-1321383273.jpg

Articole de la același autor

Consilierul județean Mihai Petre i-a scris, ieri, ministrului Culturii, Kelemen Hunor, cerându-i ajutorul în privința artiștilor Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" care riscă să fie dați afară din locuințele de serviciu.
Concret, Mihai Petre îl roagă pe ministru să intervină pe lângă reprezentanții Consiliului Județean Constanța în sensul încheierii unui protocol de colaborare între cele două instituții, având ca obiect menținerea artiștilor în spațiile în care locuiesc în prezent.
Aceștia, o parte împreună cu familiile (aproximativ 30 de persoane), stau de ani buni în blocul de locuințe destinat artiștilor ce își desfășoară activitatea în cadrul instituțiilor de cultură subordonate Consiliului Județean Constanța, însă acum riscă să se trezească în stradă.
La sfârșitul anului trecut, după salvarea Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" prin trecerea sa în subordinea Culturii și Patrimoniului Național, mai precis, în data de 15 decembrie 2010, CJC a adoptat hotărârea cu numărul 404 prin care spațiile locative destinate artiștilor Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" erau realocate anumitor instituții de cultură subordonate CJC precum și către două fundații care nu au niciun fel de legătură cu actul de cultură local.
Cu alte cuvinte, odată cu trecerea Teatrului în subordinea Ministerului Culturii, conducerea CJC a decis să le "mulțumească" artiștilor care locuiau în blocul destinat lor, pentru întreaga activitate depusă în slujba artei, prin scoaterea acestora în stradă, în plină iarnă.
Mai exact, "cadoul" primit în preajma Crăciunului de anul trecut, a constat în notificările de evacuare din spațiile de locuit care au fost aduse la cunoștința chiriașilor în data de 24 decembrie 2010.

"Oamenii din teatru nu sunt dușmani electorali"
La vremea respectivă, prefectul județului Constanța, Claudiu Iorga Palaz, a acționat în sprijinul artiștilor și a atacat în contencios administrativ hotărârea în cauză. Instanța a admis doar în parte acest demers și a anulat realocarea spațiilor de locuit către cele două fundații. Acest fapt i-a ajutat pe artiști o perioadă, însă, contractele de închiriere încheiate cu CJC vor expira la finele acestui an, ceea ce conduce la o situație dramatică pentru artiști și familiile lor.
Cu alte cuvinte, deoarece contractele le vor expira, artiștii riscă să fie dați afară din locuințele de serviciu.
În epistola adresată, consilierul Mihai Petre îl roagă pe ministrul Culturii, Kelemen Hunor să inițieze un dialog între instituția pe care o conduce și CJC în sensul încheierii unui protocol de colaborare având ca obiect menținerea artiștilor în spațiile în care locuiesc în prezent.
"Sunteți ultima speranță de identificare a unei soluții la situația dramatică prin care trec mai mulți angajați ai Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski, domiciliați în municipiul Constanța. Intervenția domniei voastre ar fi singura speranță ca artiștii ce au domiciliul în Constanța să nu fie aruncați în stradă, în plină iarnă, de conducerea Consiliului Județean Constanța. Vă rog, așa cum ați contribuit la salvarea unei instituții emblematice de cultură, să interveniți și pentru salvarea unor familii nevinovate de artiști", spune Mihai Petre în scrisoarea adresată lui Kelemen Hunor.
La rândul ei, Daniela Vlădescu, directorul Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski", spune că este o mare nedreptate faptul că cei de la Consiliul Județean Constanța nu știu cum să scape mai repede de artiști.
"Acum mă aflu la București iar mâine, (n.r. astăzi) voi merge și eu să depun un memoriu pe aceeași temă, la Ministerul Culturii. Sper ca ministrul să ne ajute așa cum a făcut și anul trecut. Voi ruga și sindicatul să se implice. Totuși, mă tem, pentru că, așa cum îl știu pe Nicușor Constan-tinescu, discuțiile vor fi destul de neprotocolare. Vreau să spun că, tot ceea ce se întâmplă, este un semnal de alarmă deoarece oamenii din teatru nu sunt dușmani electorali ai acestuia. Cred că nu este omul potrivit la locul potrivit pentru că, cine se află în fruntea Consiliului Județean Constanța ar trebui să se implice să ajute toți cetățenii iar artiștii sunt și ei cetățeni ai acestui județ", a declarat Daniela Vlădescu pentru "Cuget Liber".



Comentează știrea

elena
23 iunie 2012
...

Si au fost dati afara din locuintele de serviciu si pastrati artistii care au dejea case :)

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 16 Noiembrie 2011
Stire din Politică-Administrație : Mangalia, dincolo de ,,domnia'' lui Tusac
Pagina a fost generata in 0.4962 secunde