Anticipatele, tot mai puțin probabile! Ordonanță declarată neconstituțională

160
Anticipatele, tot mai puțin probabile! Ordonanță declarată neconstituțională - dddd-1584005127.jpg
Curtea Constituțională a respins azi Ordonanța de Urgență a Guvernului Orban care reglementa cadrul de organizare a alegerilor anticipate, potrivit Agerpres. Ordonanța scurta termenele legale, astfel încât anticipatele să poată fi organizate până la finalul lunii iunie. Pe termenele care rămân acum în vigoare după declararea OUG ca fiind neconstituțională, alegerile anticipate nu pot fi organizate mai repede de finalul lunii iulie.

Decizia CCR are un impact major în ecuația anticipatelor, cu doar câteva ore înainte de votul pentru Guvernul Cîțu, care ar fi trebuit să fie o propunere de sacrificiu, astfel încât să fie respinsă propunerea, și să se meargă mai departe cu scenariul anticipatelor.

Conform prevederilor ordonanței, era redus termenul pentru stabilirea datei anticipatelor de la 90 de zile din momentul dizolvării Parlamentului, la 50 de zile, astfel încât anticipatele să poată fi organizate cel târziu în luna iunie.

Pe 25 aprilie se împlinesc 60 de zile de la prima propunere de premier, termen în care, conform Constituției, pentru declanșarea anticipatelor trebuie respinse 2 propuneri consecutive. Din acel moment, executivul trebuie să stabilească prin hotărâre de guvern data alegerilor anticipate. Pe termenele actuale, anticipatele pot fi organizate cel mai devreme pe 24 iulie.

Avocatul Poporului a sesizat pe 21 februarie Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate referitoare la prevederile O.U.G. nr. 26/2020 privind modificarea și completarea unor acte normative în materia alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, precum și unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7295 secunde