Nicușor Constantinescu:

"Am certitudinea că va exista Regiunea Dobrogea"

Miercuri, 17 Iulie 2013, 19:35
2732
Există voci care susțin, din ce în ce mai des, că județul Constanța este sortit să facă parte din Regiunea Sud-Est. Potrivit acelorași zvonuri, capitala ar urma să fie la Galați.

Întrebat despre acest subiect, ieri, la finalul ședinței Consiliului Județean Constanța, președintele CJC, Nicușor Constantinescu, a dezmințit aceste informații. Mai mult, el a dat asigurări că un asemenea lucru nu se va întâmpla, singura regiune din care va face parte Constanța fiind Regiunea Dobrogea care va cuprinde județele Constanța și Tulcea.

"Nu există Regiunea Sud-Est, așa că nici județul Constanța nu face parte din ea. Sunt doar zvonuri. Noi am inițiat toate demersurile pentru a lua naștere Regiunea Dobrogea. Am primit asigurări din partea vicepremierului Liviu Dragnea că va exista Regiunea Dobrogea. Mai mult, toți reprezentanții minorităților din Dobrogea au făcut diligențele necesare pentru înființarea Regiunii Dobrogea. Am certitudinea că va exista Regiunea Dobrogea", a declarat Nicușor Constantinescu.

El a mai spus că nimeni de la București nu va stabili regiunea după cum vrea, ci singura modalitate dacă nu ar exista înțelegere constă în organizarea unui referendum la care cetățenii din Constanța și Tulcea să spună din ce regiune vor să facă parte.

Luna trecută, reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) au organizat o dezbatere publică privind procesul de regionalizare-descentralizare.

Evenimentul a avut loc la Pavilionul Expozițional din Constanța și s-a bucurat de prezența a numeroase persoane interesate din ce regiune va face parte județul Constanța, precum și care vor fi județele cu care "ne vom înfrăți".

Dezbaterea a fost prezidată de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, împreună cu oficialii locali. Alături de acesta au fost prezenți și Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța dar și edilul Radu Mazăre, precum și alți primari din Constanța și Tulcea.

În cadrul dezbaterii, viceprim-ministrul Liviu Dragnea a spus că nu a fost luată o decizie finală privind formarea Regiunii Sud-Est sau a Regiunii Dobrogea din care ar trebui să facă parte și județul Constanța.

"Dacă desenăm Regiunea Dobrogea există argumente să nu o condamnăm. Există o varietate de resurse, există mai multe forme de relief, există multiculturalitate și interacțiune socială în Dobrogea. Există Marea Neagră și un potențial de dezvoltare a Portului Constanța. Mai există un program serios pentru Delta Dunării. Însă încă nu am luat o decizie privind formarea Regiunii Dobrogea", a mai spus viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

Totodată, Liviu Dragnea a precizat că este susținător al Regiunii Dobrogea.

Prezent la dezbaterea publică privind regionalizarea, primarul Radu Mazăre a precizat că i se pare normală regiunea Dobrogea.

"Am discutat și cu colegii de la Tulcea, și cu Liviu Dragnea. Mi se pare normală Regiunea Dobrogea. Esența regionalizării o reprezintă accesul la resurse care acum sunt la București, unde se iau decizii. Părerea mea este că se iau decizii anapoda și strâmbe", a spus edilul Radu Mazăre.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a spus că nu își permite să ignore viața constănțenilor. Acesta a adus în discuție potențialul economic al Dobrogei, locurile de muncă.

"Trebuie să facem o strategie pe termen mediu și lung pentru Dobrogea. Să facem porturi, să construim un spital regional, să avem drumuri regionale. Regionalizarea înseamnă să avem infrastructură pe toate direcțiile. Francezii spuneau cu date statistice cum au evaluat toate localitățile după descentralizare. Noi vorbim de o intenție. Noi dorim să facem același lucru. Această decizie istorică ne privește pe toți. Nu este vorba de un interes personal, ci al dobrogenilor, al românilor", a spus Constantinescu.

Pagina a fost generata in 0.2271 secunde