Alegerea primarilor în două tururi de scrutin, la mâna deputaților. Ce s-a întâmplat la Senat

191
Alegerea primarilor în două tururi de scrutin, la mâna deputaților. Ce s-a întâmplat la Senat - fond-1511276658.jpg

Articole de la același autor

Propunerea liberalilor care viza revenirea la alegerea primarilor în două tururi a fost respinsă, ieri, de senatori, forul pe care îl reprezintă aceștia fiind primul sesizat.


Cu ceva timp în urmă, PNL a inițiat o propunere legislativă privind modificarea și completarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.


Deputatul PNL, Victor Paul Dobre, în calitate de inițiator, a declarat că demersul vizează revenirea la legislația anterioară, conform căreia primarii localităților erau aleși în două tururi.


"Acest lucru este necesar pentru un rezultat al votului corect, care să exprime majoritatea comunității. Acest vot este necesar pentru a asigura legitimitate principalului responsabil al unei urbe sau unui sat. Acest vot este necesar pentru ca România să revină la un sistem electoral sănătos", a declarat el.


Și senatorul Florina Presadă, de la USR, a explicat că, în viziunea formațiunii pe care o reprezintă, alegerea primarilor în două tururi ar reprezenta o reparație istorică adusă democrației reprezentative din România.


"Sistemul alegerii primarilor într-un singur tur a dus la niște anomalii greu de înțeles și de imaginat într-o democrație ca a noastră. Avem la București, cel mai mare oraș din România, un primar ales cu 246.000 de voturi, dintr-un total de peste 1,8 milioane de voturi posibile", a precizat senatorul Florina Presadă, de la USR.


Tot în cadrul dezbaterilor de la Senat, Ionuț Sibinescu, de la ALDE, și-a exprimat convingerea că revenirea la două tururi ar conferi mai multă legitimitate candidaților.


"Dacă vrem să vorbim despre democrație, atunci trebuie să vorbim despre ea la toate nivelurile de administrație. Mersul la vot este un exercițiu democratic. Din păcate, însă, toate tipurile de alegeri din ultimii ani au avut parte de o prezență scăzută la urne, iar în aceste condiții, credem că alegerea în două tururi este absolut necesară", a afirmat el.


Gheorghe Baciu (PMP) a apreciat că alegerea primarilor în două tururi constituie "un pas înainte spre democrație", conferind mai multă reprezentativitate aleșilor.


La rândul său, Ioan Deneș, de la PSD, a atras atenția asupra faptului că în 2011 mai mulți parlamentari PDL, actuali membri PNL, au propus modificarea legii, în sensul alegerii primarilor într-un singur tur.


În ceea ce-l privește pe Cseke Attila, de la UDMR, el a anunțat că nu susține alegerile în două tururi, invocând argumentul costurilor mai mari și lupta crâncenă care se dă în campania electorală de două săptămâni, care are efecte și asupra mandatului primarului ales.


"Parlamentul României a decis acum câțiva ani să constituie o comisie de cod electoral pe legile electorale și în urma activității acestei comisii s-au votat cinci legi legate de procesul electoral. Au trecut doar doi ani de atunci, am avut practic o campanie electorală și noi credem că nu e cazul să umblăm așa de repede la legile electorale", a spus el.


În cele din urmă, propunerea legislativă a fost respinsă de Senat cu 46 de voturi "pentru", 59 "împotrivă" și 6 "abțineri".
Chiar și așa, hotărârea senatorilor nu este definitivă deoarece proiectul va merge la Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4515 secunde