Alege-ți președintele pentru următorii cinci ani!

2672
Alege-ți președintele pentru următorii cinci ani! - 38990c0682b0066bd12563b9abddb59a.jpg
Turul al doilea de scrutin se va desfășura pe 6 decembrie, în intervalul orar 7,00 - 21,00 în aceleași secții de votare și circumscripții electorale care au fost organizate și pe 22 noiembrie și pe baza acelorași liste de alegători de la primul tur.
La nivel național, au fost organizate, în total, 21.706 secții de votare, din care 21.412 sunt secții de votare interne, numerotate prin ordin al prefectului. Dintre acestea, 18.053 sunt delimitate de primar și 3.359 sunt secții speciale stabilite prin Hotărâre de Guvern. La acestea se adaugă cele 294 de secții de votare din străinătate, delimitate de MAE.

Distribuirea și predarea buletinelor de vot
Potrivit Prefecturii Constanța, distribuirea celor 726.127 de buletine de vot și a celorlalte materiale necesare desfășurării procesului electoral către președinții secțiilor de votare din județul Constanța se va realiza sâmbătă, 5 decembrie, în intervalul orar 8.00-12.00, în Sala de Sport a Liceului Teoretic "Ovidius" Constanța.
Procesul de predare a buletinelor de vot către Biroul Electoral Județean va începe duminică seara, la ora 22.00. Prefectura a mai estimat că această operațiune se va finaliza în jurul orei 13.30 a zilei de luni, 7 decembrie.

Îmbunătățirea procesului de vot în secțiile speciale
La nivelul județului Constanța există 587 de secții, dintre care 194 au fost amenajate numai în orașul Constanța.
Ca și la primul tur, în cazul în care, în ziua votării, alegătorul se află în altă localitate decât cea de domiciliu, el poate vota numai la secțiile speciale, constituite, la nivelul județului, în fiecare unitate administrativ-teritorială. În Con-stanța, alegătorii sunt așteptați la cele trei secții speciale: secția 192 (Gara Constanța - Corp Central, et. 1, Piața Gării nr. 1), secția 193 (la parterul Autogării Nord din str. Soveja, nr. 35) și secția 194 (Căminul Studențesc nr. 2 al Universității "Ovidius" Constanța, din bd. Mamaia, nr. 284).
Potrivit Biroului Electoral Ju-dețean (BEJ) Constanța, numărul cabinelor în secțiile de vot speciale va fi suplimentat pentru a evita repetarea situației înregistrate în primul tur, când sute de alegătorii nu au mai putut să-și exercite dreptul deoarece nu au mai avut loc în secții. Decizia aparține Biroului Electoral Central și urmează a fi aplecată la nivel național, astfel încât numărul cabinelor să corespundă numărului de ștampile existent în fiecare secție de vot, respectiv 5.
Locațiile în care au fost amenajate secții speciale sunt, și de data aceasta, supravegheate de camere web sau camere video. Prin utilizarea acestor sisteme, vor putea fi identificate eventualele fraude electorale.

Bolnavii votează în aceleași condiții speciale
Deși în primul tur de scrutin bolnavii internați în spitale și vârstnicii din căminele de bătrâni au reclamat faptul că li se îngrădește, într-o anumită măsură, dreptul la vot, procedura a rămas neschimbată pentru ei.
Alegătorul internat într-un spital situat în localitatea de domiciliu a acestuia, dar care nu se află în raza teritorială a secției de votare unde a fost arondat conform domiciliului, poate vota numai prin deplasare la secția de votare unde este arondat, în această situație nefiind posibilă deplasarea urnei speciale.
De asemenea, bolnavul internat într-un spital situat în altă localitate decât cea de domiciliu poate vota numai prin deplasare la secția de votare specială, având în vedere că secțiile speciale nu au urne speciale.

Deținuții își exercită dreptul
La fel ca în primul tur, deținuții vor putea vota prin intermediul urnei speciale la alegerile prezidențiale, pe baza unui act de identitate.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de către Penitenciarul Poarta Albă, în Constanța, dintr-un total de 600 de persoane private de libertate, cetățeni români cu drept de vot, și-au exprimat intenția de vot 540 de persoane.
Procesul electoral se va desfășura începând cu ora 9.00, în locații special amenajate din incinta locurilor de deținere, unde reprezentanții comisiilor electorale locale vor instala urnele speciale.

Românii votează și în străinătate
În străinătate vor funcționa 294 secții de votare, stabilite și pentru alegerile din 22 noiembrie. În Italia vor fi deschise 55 de secții, în Spania - 38; în Republica Moldova - 13; în Franța - 9; în Germania - 5; în Ungaria - 4; în Rusia - 3; în Marea Britanie - 8; în Belgia - 4; Grecia - 6; Canada - 4; SUA- 28.
Având în vedere specificul votului în străinătate - completarea unei declarații pe proprie răspundere, completarea datelor în tabelul electoral și pe baza experienței primului tur, Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea către cetățenii români din afara țării să se prezinte din timp, de la primele ore ale dimineții, pentru a-și exercita dreptul de vot.

112 rămâne valabil și în turul II
Pentru ziua alegerilor, Ministerul Administrației și Internelor va pune, din nou, la dispoziția cetățenilor operatorul de urgență 112, care va înregistra toate sesizările venite din teritoriu privind fraude sau nereguli în desfășurarea procesului de votare.
În plus, Asociația Pro Democrația - Club Constanța, Centrul pentru Resurse Civice și Comisariatul pentru Societatea Civilă Constanța vor monitoriza alegerile prezidențiale pe raza județului Constanța. Potrivit unui comunicat de presă, pentru data de 6 decembrie, au fost acreditați peste 200 de observatori, care vor fi prezenți în secțiile de votare din municipiul Constanța, dar și din județ.
Vor exista și echipe mobile de observatori care se vor deplasa între secțiile de votare, pentru a preîntâmpina posibilele fraude.
De asemenea, cetățenii care sesizează nereguli în procesul de votare le pot semnala la numărul Telverde 0800.070.100, pus la dispoziție de către Asociația Pro Democrația.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.455 secunde