ALDE vrea înapoi în Parlament. "Dezbaterile online au limitele lor"

336
ALDE vrea înapoi în Parlament.
Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a propus ca dezbaterea și votul pentru prelungirea stării de urgență să aibă loc cu prezența parlamentarilor în plen, pentru că ședințele on-line au "limitele lor". 
"Președintele României a anunțat deja că va institui prelungirea cu 30 de zile a stării de urgență pe întreg teritoriul țării. Potrivit art. 93.1, el trebuie să ceară, în termen de cinci zile, încuviințarea Parlamentului. În ceea ce privește votarea în Parlament, vă propun să adoptăm următoarea procedură: dezbaterile și votul să aibă loc în prezența membrilor Parlamentului. Dezbaterile on-line au, în situații excepționale, valențele, dar și limitele lor. Birourile permanente ale celor două Camere vor convoca Parlamentul în ședință comună, solicitând prezența aleșilor în sală", a scris Varujan Vosganian, pe Facebook.

În opinia sa, în preziua votului, ar trebui organizate dezbateri în comisiile parlamentare reunite pe domeniile de competență, la care să fie prezenți miniștri de resort sau, după caz, alți reprezentanți ai Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

În ziua dezbaterilor pe grupuri parlamentare și a votului în plenul reunit, Vosganian a propus să fie prezenți la ședință prim-ministrul Ludovic Orban și ministrul de Interne, Marcel Vela, cărora să li se aloce timpul necesar pentru a prezenta intențiile Guvernului și a răspunde eventualelor solicitări.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ALDE, cu cel puțin 48 de ore înaintea dezbaterii decretului privind instituirea stării de urgență, Guvernul ar trebui să trimită Legislativului OUG privind rectificarea bugetară, "pentru ca parlamentarii să cunoască exact costurile previzionate ale prelungirii stării de urgență și măsurile de sprijin pentru populație și firme".

"Decretul prezidențial din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență a fost votat în unanimitate de Parlament, după dezbateri on-line mai degrabă formale. S-a dovedit, între timp, că starea de urgență are o seamă de consecințe dramatice asupra vieții economice și sociale ale națiunii și că prelungirea ei nediferențiată ar putea duce la o abordare în care tentativele de evitare a unor riscuri să nască riscuri mult mai mari și pe o perioada mai îndelungată. Din acest motiv, decretul privind prelungirea stării de urgență trebuie abordat cu precauție și după o deplină informare. La urma urmei, Parlamentul poate solicita anumite reformulări, ceea ce ar putea duce la respingerea decretului sau anularea lui de către președinte și emiterea imediată a unui nou decret, cuprinzând obiecțiile legislativului", a explicat Varujan Vosganian.

El a făcut un apel către senatori și deputați de a repune Parlamentul în rolul său constituțional.

"Fac acest apel către colegii parlamentari de a repune Parlamentul în rolul său constituțional, mai ales în contextul în care starea de urgență și abundență de ordonanțe militare, lipsa de transparență decizională și tentativele Guvernului de a tergiversa aplicarea legislației recent votate lasă impresia că Parlamentul, în această perioadă, este doar un detaliu și nu instituția fundamentală a democrației", a transmis deputatul ALDE.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4226 secunde