Administrația locală face ordine în cartiere! Gata cu „albiturile” atârnate la balcoane

5553

Articole de la același autor

Autorităţile locale din Constanţa pare că le-au pus gând rău gospodinelor care îşi întind rufele la uscat afară, la balcoanele și geamurile apartamentelor sau în faţa blocului. După ce Consiliul Local a aprobat un regulament de înfrumuseţare a oraşului, poliţiştii locali au luat la pas cartierele şi „imortalizează” locuitorii „prinşi în flagrant”.

Oraş turistic, Constanţa are multe de arătat: nisip fin, valuri spumoase, istorie şi… rufele locuitorilor săi. Departe de a fi vestigii istorice, sârmele cu „albiturile” constănţenilor sunt însă la vedere prin oraş, nu doar în cartiere, ci şi în centrul istoric şi zonele turistice. La finele lunii martie, consilierii locali au aprobat Regulamentul privind îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținerea și înfrumusețarea municipiului Constanța. Iar, prin cartiere deja au început să îşi facă apariţia poliţiştii locali, care spun că vor fi date amenzi celor care îşi expun sârmele cu rufe, care îşi spală maşina în faţa casei sau bat covoarele ori plantează ceapă în faţa blocului. Regulamentul impune o conduită demnă de o zonă urbană şi conţine inclusiv amenzi pentru cei care nu se conformează.



„Am văzut zilele trecute, un echipaj de poliţişti locali care au venit cu o maşină de poliţie, în spatele blocului, au coborât şi au făcut fotografii la faţadele scărilor, pe la apartamente. Într-adevăr, acolo sunt făcute tot felul de improvizaţii pentru întinderea rufelor, pe sârme, în faţa geamurilor sau a balconului, dar nu suntem la şosea, suntem în spatele blocului. Nici aici nu mai avem voie să ne uscăm rufele?”, ne-a spus, revoltată, Nora B., din cartierul Inel II.



Prevederi vechi, sancţiuni noi


Cadrul legal pentru astfel de sancţiuni există încă din anul 2013. Sporadic au mai fost aplicate sancţiuni, dar, din lipsă de consecvenţă din partea autorităţilor, locuitorii şi-au văzut în continuare de treaba lor. Noul regulament prevede însă şi alte numeroase contravenţii ce ţin de îngrijirea oraşului. Astfel, scuipatul, aruncarea de hârtii, sticle, ambalaje mucuri de ţigări, coji de seminţe sau alte resturi alimentare pe alei, în parcuri, spaţii verzi, trotuare sau în autobuz vor fi sancţionate cu amenzi între 500 şi 1.000 lei.

Sunt considerate contravenţii şi spălarea vehiculelor sau a oricăror bunuri ori obiecte pe drumuri sau în alte locuri publice, curăţarea covoarelor pe domeniul public, întinsul frânghiilor pentru uscarea rufelor pe exteriorul imobilelor, arderea frunzelor sau resturilor vegetale şi amenajarea de grădini de zarzavat pe domeniul public. Cu alte cuvinte, s-a terminat cu rândurile de ceapă, usturoi, ridichi, puse de vecinul de la parter, ele ar trebui să fie înlocuite cu flori şi gazon. Pentru acestea, amenzile sunt cuprinse între 500 şi 1.000 lei pentru persoanele fizice şi între 1.000 şi 2.500 de lei pentru persoanele juridice.



Buni de amendat sunt şi proprietarii de autorulote, rulote sau vehicule cu astfel de destinaţie, care le staţionează în alte locuri decât cele special amenajate în acest scop, cum ar fi campinguri, parcuri de rulote etc. Sancţiunile în acest caz pornesc de la 400 de lei şi pot ajunge la 800 de lei pentru persoanele fizice şi de la 500 la 2.500 lei pentru persoanele juridice.

În ce priveşte animalele de companie, constănţenii care îşi scot câinii la plimbare fără lesă, inclusiv în parc, sunt pasibili de amendă de la 500 la 1.000 lei. De asemenea, neridicarea de îndată, din orice locuri, a excrementelor acestora este considerată contravenţie. Pentru aceasta, deţinătorul animalului de companie are obligaţia de a avea asupra sa materiale care să-i permită realizarea acestei operaţiuni. În caz contrar, amenda este între 500 şi 1.000 lei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2678 secunde