Ce licitații a mai făcut primarul meu, Mazăre, în vremuri de criză

107,4 miliarde de lei vechi a cheltuit Primăria în primele luni ale anului pe lalele, cafele, pui și șoferi

3465
107,4 miliarde de lei vechi a cheltuit Primăria în primele luni ale anului pe lalele, cafele, pui și șoferi - df0643b027fb05c40ff79b82065c2bd6.jpg

Articole de la același autor

Casa de proiecții și risipirea banului public Primăria Constanța, în coproducție cu firmele șmecherilor pesediști și găștilor de interese, prezintă o nouă
mega- afacere, din ciclul "Ce licitații a mai făcut primarul meu, Mazăre". În rolurile principale: semănătorul de lalele, cafegiul, zugravul de borduri, instalatorul de țevi de irigații și vopsitorul de stâlpi, în regia aceluiași mare primar, Radu Ștefan Mazăre. O producție sponsorizată, de ani de zile, cu mii de miliarde de lei vechi, din banii contribuabililor constănțeni.

Dacă până mai anul trecut toată lumea trecea cu vederea risipa banului public, anul acesta, brusc, s-au strâmtorat buzunarele constănțenilor. Tot mai mulți șomeri, tot mai puține taxe și impozite colectate la bugetul local, criza punându-și amprenta asupra economiei locale. Mai nou, colac peste pupăză, sute de mii de constănțeni, bugetari și pensionari, se vor trezi cu veniturile dijmuite considerabil. Statul nu mai are bani pentru ei. Însă, chiar și în acest peisaj economic sumbru, la Constanța, ușile vistieriei au rămas larg deschise, vânturând în toate zările și bruma de bani strânsă din taxele și impozitele constănțenilor.
Astăzi vom trage linie și vom vedea cât a cheltuit administrația Mazăre în primele cinci luni ale anului și pe ce s-au dus banii contribuabililor. Vom folosi la inventarierea acestor necunoscute toate licitațiile publice anunțate de municipalitate de la începutul anului și până în prezent.

Plantele se plantează, nu se fumează
Încă de la începutul anului, Primăria a pornit în forță pe investiții în… plante. Nu etnobotanice. Astfel, municipalitatea a organizat o licitație de aproape două miliarde de lei vechi pentru achiziția de material dendrologic gard viu, pentru acțiunea Flori de mai 2010 și încă una de apro-ximativ un miliard de lei pentru achiziționarea de sămânță de gazon necesară refacerii peluzelor degradate.
Mergând pe aceeași linie, potrivit anunțului de participare cu numărul 95471/09.03.2010 postat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), Primăria Municipiului Constanța a cerut oferte pentru contractul "Achiziție răsaduri flori defalcate pe loturi, pentru anul 2010".
Astfel, au fost cumpărate zeci de mii de lalele, petunii sau salvii, valoarea estimată a contractului fiind de 840.265 lei fără TVA, adică peste 10 miliarde de lei vechi cu tot cu TVA.
Odată ce a terminat cu plantatul, primăria s-a pus și pe tăiat. Astfel, municipalitatea, prin intermediul RAEDPP, a oferit peste 2,5 miliarde de lei vechi pentru tăierea și toaletarea arborilor din curtea liceelor din oraș.
Tot o instituție subordonată, Confort Urban, a cheltuit peste cinci miliarde de lei vechi pentru întreținerea semafoarelor din municipiu pe o perioadă de șapte luni. Contractul se va întinde pe șapte luni, începând din data de 3 mai până pe 31 decembrie 2010, actul putându-se prelungi pe o durată de cel mult patru luni.
Cea mai consistentă achiziție publică a administrației locale constă în produse alimentare pentru pachetele cu alimente destinate pensionarilor pentru anul 2010.
Contractul, defalcat pe cinci loturi: pui, ulei, zahăr, făină și orez, a fost atribuit, pe 2 februarie, valoarea totală ajungând la 17.991.600 lei, fără TVA (aproape 20 miliarde de lei vechi). Deși Mazăre a redus, în 2010, numărul de pachete cu alimente de la 12 la opt, valoarea contractului a crescut considerabil în comparație cu anul trecut.

12 miliarde pentru un SF
O sumă importantă din bugetul local s-a dus anul acesta pe studiul de fezabilitate al șoselei de coastă. Deși proiectul este mort în momentul de față, Primăria Constanța a cheltuit 12 miliarde de lei pentru studiul de fezabilitate.
Tot la capitolul cheltuieli necesare, administrația locală a atribuit un contract de peste șapte miliarde de lei vechi pentru "serviciul de instalare utilaje de prelucrare a băuturilor (cafea și băuturi calde) în cluburile pentru pensionari". Conform contractului, SC Prodigy va trebui să furnizeze o cantitate maximă de 623.000 de cafele pe durata întregului an, în toate cele 14 locații stabilite de municipalitate.
Rămânem în preajma cluburilor de pensionari cu un alt contract, de 1,3 miliarde de lei vechi, pentru lucrări de conservare a nouă pavilioane de vară pentru vârstnici.
Într-o nouă altă licitație, RAEDPP a oferit trei miliarde de lei vechi pentru îngrijirea spațiilor verzi din "Țara Piticilor" și din "GRAVITY PARK" și încă un miliard pentru ca cineva să supravegheze aparatele de joacă din Parcul Tăbăcăriei.
Cheltuielile nu se opresc însă aici, astfel că municipalitatea a mai alocat vreo două miliarde de lei vechi pentru repararea și montarea băncuțelor, 1,6 miliarde pentru întreținere rețelei de irigat din Constanța și Mamaia, 2,5 miliarde de lei vechi pentru vopsitul bordurilor și stâlpilor de iluminat din oraș, două miliarde pentru întreținerea bărcuțelor din oraș și încă 1,5 miliarde de lei pentru vopsirea "stâlpilor, gardurilor metalice și a glisierelor".
O altă găselniță a administrației Mazăre, care va costa în jur de un miliard de lei vechi, se referă la un contract pentru întreținerea și igienizarea mobilierului urban. Mai exact, pentru spălatul coșurilor de gunoi și al scrumierelor stradale, curățarea țâșnitorilor de apă sau spălarea steagurilor de pe stâlpii stradali.
Municipalitatea a organizat o licitație și pentru servicii de întreținere a fântânilor arteziene din Constanța și stațiunea Mamaia, valoarea estimată a contractului fiind de aproape 6 miliarde de lei vechi.
La capitolul "Chelului tichie de mărgăritar", SC Confort Urban SRL, societate subordonată Primăriei Constanța, va cheltui aproape cinci miliarde de lei vechi pentru a-și face publicitate în presa scrisă, la TV și la radio.

Șoferii costă mult în timp de criză
Municipalitatea ține foarte mult și la comoditatea propriilor angajați. Astfel, au fost cheltuite peste nouă miliarde de lei vechi pentru transportul angajaților primăriei cu o firmă care le va pune la dispoziție funcționarilor publici șoferi profesioniști. Mașinile vor fi cele ale primăriei.
Primăria Constanța strânge oferte pentru atribuirea contractului de evaluare a bunurilor imobile proprietate a municipiului, fiind dispusă să ofere un preț estimativ de 672.000 lei fără TVA (aproape opt miliarde de lei vechi cu TVA).
Potrivit caietului de sarcini, proprietățile imobiliare (terenuri și/sau construcții) aflate în proprietatea privată a municipiului Constanța, care au situația juridică clarificată și au întocmite măsurătorile topografice reale, vor fi aprobate periodic spre evaluare și vânzare.
Ultima licitație anunțată de administrația locală se referă la achiziția serviciului de mentenanță a calculatoarelor, imprimantelor, faxurilor și telefoanelor din Primă-rie, valoarea estimată ajungând la patru miliarde de lei vechi.
La un calcul sumar al tuturor acestor contracte, rezultă o sumă de 107,4 miliarde de lei vechi, adică vreo 2,5 milioane de euro, bani care au zburat din vistieria orașului fără ca ceva notabil să rămână în urmă.
Din păcate, cea mai mare parte a acestei sume a ajuns sau va ajunge în buzunarele apropiaților administrației Mazăre, care parazitează de ani de zile banul public. S-au cheltuit 107 miliarde de lei vechi și ne întrebăm pe ce. Pe lalele, pui, șoferi pentru angajații primăriei, cafele pentru pensionari? Merită aceste lucruri un efort bugetar atât de mare, mai ales în condițiile în care țara se află într-un asemenea rahat?

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4071 secunde