Călin Popescu Tăriceanu:

"Aderarea României la spațiul Schengen ar fi putut să fie un obiectiv"

204
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, ieri, că România ar fi trebuit să aibă și o "agendă națională" pentru perioada cât va deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar unul dintre obiectivele cuprinse pe aceasta ar fi putut fi aderarea la spațiul Schengen.

"Eu mi-aș fi dorit ca România să aibă câteva obiective pe care să le urmărească în viitorul mandat. De exemplu, aderarea la spațiul Schengen ar fi putut să fie un obiectiv și aici cred că ar fi fost dezirabil ca să existe o bună colaborare și comunicare între instituțiile care au un rol important în promovarea agendei României, dincolo de tema generală care va fi profitabilă tuturor țărilor. Eu cred că o negociere pentru aderarea la spațiul Schengen se poate face. Eu cred că, avându-i pe toți aici, la București, discuțiile cu argumente se pot duce. Am observat și în celelalte președinții, cei care au deținut președinții au avut și o agendă, hai să-i spunem națională, dincolo de agenda europeană, pe care și-au promovat-o. Și România ar fi putut să facă același lucru", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.

Acesta a adăugat că, din păcate, "ruptura instituțională" va împiedica România să se folosească pe deplin de avantajele deținerii președinției rotative.

"Am spus că ar fi putut să facă același lucru, dar aici ar trebui ca între instituțiile care sunt implicate, instituțiile cu rang executiv sau cu funcție executivă, guvern, președinte, să existe o colaborare bună, să colaboreze și cu Parlamentul, care are un rol în derularea acestor demersuri. Dar, la noi, după cum știți, e o ruptură instituțională care se vede și care, pentru mine, este factorul decisiv în a aprecia că nu putem să ne folosim pe deplin acest atu al deținerii președinției rotative", a mai spus președintele Senatului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1628 secunde