"Felicia, înainte de toate", filmul triplu premiat la TIFF, a avut premiera la Cityplex

674
Ce se întâmplă atunci când calmul occidental se izbește de volubilitatea balcanică, dusă aproape de marginea extremului? Răspunsul îl oferă filmul "Felicia, înainte de toate", prezentat vineri, 11 mai, în premieră la Cityplex.
În regia lui Răzvan Rădulescu și a Melissei de Raaf, lungmetrajul te supune la introspecții, vrei nu vrei, oferindu-ți îndeajuns de multe motive pentru a te cufunda în tine, pe parcursul celor două ore de peliculă. Totodată, te menține conectat la povestea Feliciei, fiica cea mare stabilită în Olanda, care vine în România pentru a-și vizita părinții, sufocându-se, pentru câteva zile, sub presiunea agasantă a mamei. Filmul prezintă o singură zi din vacanța Feliciei (Ozana Oancea), cea a plecării, atunci când grija cicălitoare a mamei (Ileana Cernat) devine o boală greu de suportat pentru fiică. Vizionându-l, ai ocazia de a pătrunde, ca un fericit voyeur, în interiorul unei familii tipice, din care nu lipsesc o vitrină cu pahare, o față de masă imaculată, o mamă dominantă, care îi pune fiicei mai multă mâncare decât îi trebuie și un tată care, din cauza degradării fizice, a redevenit un copil. Felicia, nucleul tuturor acestor lucruri, este pe cale să se întoarcă în Olanda, doar că lucrurile se precipită pe drum. Un drum care dezvăluie ne-spusul, acea călătorie inițiatică pe care mama și fiica o fac în interiorul relației lor. Încercările părinților de a se simți utili implicându-se pe orice cale în problemele fiicei lor trezesc compasiune, dar sunt încărcate, în același timp, de o doză de agresivitate tipic parentală pe care Felicia o resimte ca pe o piedică. În încercarea de a se întoarce acasă, în Olanda, se lovește de aceste obstacole, pentru ca, la finalul unei zile sub semnul eșecului, să defuleze, dând sens credinței că cei mai aspri judecători ai părinților sunt chiar copiii.
Extraordinarul monolog al Feliciei (căci nu poate fi considerat un dialog cel dintre mamă și fiică) este momentul cu cea mai mare încărcătură emoțională și scena în care actrița Ozana Oancea își demonstrează virtuozitatea.
Prezente la premiera de la Constanța, cele două actrițe principale, Ozana Oancea și Ileana Cernat, ambele debutante în film, și-au arătat, la finalul proiecției, carisma și disponibilitatea de a discuta cu publicul, fiind vădit interesate de modul în care lungmetrajul a fost receptat.
"Felicia, înainte de toate", s-a bucurat de mare succes la TIFF – Transilvania International Film Festival, unde a fost distins cu trei premii: pentru debut în film, pentru cea mai bună interpretare (obținute de Ozana Oancea) și premiul pentru cel mai bun scenariu, adjudecat de Răzvan Rădulescu.
Aprecierile nu se opresc, însă, doar pe plan național. Astfel, lungmetrajul va participa la Festivalul Institutului American de Film (AFI Fest), în competiția oficială, evenimentul urmând să se desfășoare între 30 octombrie și 7 noiembrie, la Los Angeles.
Filmul merită văzut nu doar pentru poveste, care, aparent simplă, abundă în momente intens exploatate psihologic, cât și pentru excelenta interpretare a protagoniștilor. Cinefilii pot viziona filmul la Cityplex, unde rulează în această perioadă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7491 secunde