Astăzi, de ziua lui

Adrian Păunescu oferă autografe în curtea casei

718
Adrian Păunescu oferă autografe în curtea casei - d1ec8ccac94c9503d6c2e3f3fbe6b383.jpg

Articole de la același autor

Unul dintre cele mai contestate personaje literare ale României, alăturat lui Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor ca reprezentanți de marcă ai regimului comunist, poetul, publicistul și omul politic Adrian Păunescu împlinește astăzi 67 de ani.
Inițiator al celui mai mare fenomen de masă românesc, Cenaclul "Flacăra", numele său fiind indisolubil legat de acesta, poetul ne-a vorbit recent, la finalul galei laureaților Festivalului "Mamaia Copiilor", despre recenta sa carte intitulată "Ultima noapte pe Atlantida". Oferit tiparului pe 12 iulie, volumul de poezie a fost gata într-un tip record, de numai cinci zile. "Este o surpriză foarte plăcută pe care am primit-o ieri (16 iulie – n.r.). Ei au vrut probabil să mi-o ofere de ziua mea, dar să mă prindă și în viață", ne declara Adrian Păunescu sâmbătă, 17 iulie.
Despre starea critică a sănătății sale s-au scris diverse variante. Cert este că poetul a fost diagnosticat cu o boală foarte gravă - se presupune ciroză sau cancer la ficat -, motiv pentru care a slăbit peste 30 kg într-un timp foarte scurt.
Revenind la ultimul său volum de poezie, scris în perioada 1982-1983 și continuat în vremurile noastre, în opinia autorului "chiar Băsescu a citat din carte fără să știe, când a spus că ne-a ajuns apa la gură. Da, e vorba de România, în care nu numai că există pericolul de a ne scufunda, dar există și trufia de a nu spune adevărul, de a nu încerca să mai salvăm câte ceva din toate. În 1978 scriam, parcă premonitiv: «Să mai salvăm câte ceva din toate / să-i facem vieții ultimul serviciu / să nu lăsăm al cenzorilor viciu / să pună stăpânire pe cetate»".
Întrebat în ce măsură se mai poate acționa acum împotriva prezisei scufundări, poetul este sceptic. "Acum, când suntem deja în apă, nu știu ce se mai poate face. Parcă era mai ușor atunci când trebuiau luate măsuri de prevenire și trebuia reconstruită toată această arhitectură: și a canalelor, dar și a buzunarelor pe care se sprijină apa. Viața mi-a dovedit că trebuie găsite soluții la vreme, pentru că o boală e imposibil de învins pe patul de moarte.
Prin căderea valorilor se trage tot continentul în jos, toată țara se duce. Dacă nu intrăm în competițiile europene vom fi servitorii stăpânilor lumii. Noi avem obligația să transformăm, dacă mai putem, valorile noastre în valori durabile, care să se impună în lume".
Astăzi, Adrian Păunescu intenționează să ofere autografe chiar în curtea casei sale din strada Dionisie Lupu nr. 84.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8393 secunde