Reguli ca să nu ne îngrăşăm de sărbători

631
Reguli ca să nu ne îngrăşăm de sărbători - christmasdinner864x577-1608972870.jpg

Articole recomandate

În perioada sărbătorilor, printre momentele de linişte se poate strecura şi inamicul siluetei, mâncatul excesiv. În cele ce urmează, dr. Claudia Râşcu, medic specialist Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, ne sfătuieşte cum să nu ne îngrășăm de sărbători și ce putem face ca să ne menţinem starea de bine pe tot parcursul acestor zile atât de încărcate de tentaţii culinare, potrivit CSID.ro.


Mesele de sărbători sunt bogate în variate feluri de mâncare, cu specific de iarnă. De aceea, principala regulă pentru a nu acumula kilograme în plus este aceea de a nu mânca toate felurile de mâncare la o masă. Aperitiv, delicioasa salată boeuf, sarmale, friptură, cozonac, acestea sunt câteva dintre felurile de mâncare ce ne pot tenta, mai ales pe cei care am ţinut postul Crăciunului.


Recomandarea este să alegem două feluri pentru o masă, suficiente pentru senzaţia de saţietate. Odată ce am decis care vor fi cele două tipuri de mâncare din care ne înfruptăm la o masă, este bine să avem în vedere o pauză, de aproximativ 15-20 de minute, între primul şi cel de al doilea doilea.


Astfel, permitem senzaţiei de saţietate să apară şi prevenim mâncatul în exces. Informaţia că stomacul este suficient de plin va ajunge la creier, iar nevoia de a mânca se va stopa.


Porții mai mici
Decorul mesei de Crăciun presupune, pe lângă lumânări festive, figurine specifice sărbătorilor şi veselă frumoasă, farfurii mari şi încăpătoare, aşa că atenţie la porţii!


În general, este indicat să folosim farfurii mai mici sau să nu le umplem pe cele mari – tendinţa este să terminăm tot ce avem în faţă, chiar dacă ne-am potolit foamea.


Dacă este nevoie, putem oricând să realimentăm farfuria, nu trebuie să punem mult de la început.  E bine să mâncăm din farfurii cu un diametru mai mic, pentru că par mai pline, iar astfel vom mânca o cantitate mai mică de alimente, dar cu aceeaşi satisfacţie.


Cu ochii la farfurie, nu la TV!
În timpul mesei cu familia ori prietenii este posibil să purtăm discuţii care să ne acapareze atenţia ori să privim emisiuni interesante la TV. Astfel, nu mai acordăm atenţie mâncării şi nu mai conştientizăm cât am consumat. Este important să mâncăm încet şi să fim atenţi la ceea ce avem în farfurie, la gustul mâncării care se simte, mai cu seamă când mestecăm încet şi savurăm fiecare înghiţitură.


Dacă ne oprim când ne-am săturat, chiar dacă avem tendinţa să continuăm masa, vom înţelege că beneficiul principal este senzaţia de bine, nu de „prea-plin”, care ne creează obişnuita stare de disconfort.


Sucurile dublează numărul de calorii la o masă
Pe lângă toate celelalte tentaţii de la masa de sărbători, desertul poate fi cel mai greu de „ocolit”, aşa că este indicat să ne alegem un desert şi pe acela să îl savurăm. E bine să includem la o masă proteinele şi vegetalele, dar să evităm glucidele, cum ar fi cartofii, pastele făinoase, orezul, pâinea, mămăliga, fructele.


Chiar dacă nu par consistente, băuturile cu zahăr sau sucurile fresh din fructe vin cu o mulţime de calorii la pachet şi este indicat să le evităm. Consumate pe lângă felul principal, pentru a potoli senzaţia de sete, pot chiar dubla numărul de calorii al mesei respective, fără să ne ofere prea multă satisfacţie din punct de vedere al saţietăţii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 25 Decembrie 2020
Stire din Fun : Mesaje de Crăciun pentru cei dragi
Miercuri, 23 Decembrie 2020
Stire din Fun : Propuneri pentru creșterea valorii leului
Miercuri, 23 Decembrie 2020
Stire din Fun : Corporatist de succes în zece pași
Miercuri, 23 Decembrie 2020
Stire din Fun : Maica stareţă s-a panicat
Miercuri, 23 Decembrie 2020
Stire din Fun : Bancuri
Miercuri, 23 Decembrie 2020
Stire din Fun : Horoscopul zilei. Ce prezic astrele
Marţi, 22 Decembrie 2020
Stire din Fun : HOROSCOPUL ZILEI. Ce prezic astrele
Luni, 21 Decembrie 2020
Stire din Fun : Nouă adevăruri universale
Luni, 21 Decembrie 2020
Stire din Fun : Regele merge la pescuit
Luni, 21 Decembrie 2020
Stire din Fun : Bancuri
Luni, 21 Decembrie 2020
Stire din Fun : HOROSCOPUL ZILEI. Ce prezic astrele
Pagina a fost generata in 0.7484 secunde