INEDIT: Primul muzeu al mahmurelii!

123
INEDIT: Primul muzeu al mahmurelii! - dddd-1577188346.jpg

Articole recomandate

Un muzeu din Zagreb, capitala Croației, vine în sprijinul petrecăreților care nu își amintesc ce au făcut cu o seară înainte și colectează povești de mahmureală și mărturii ale serilor înecate în alcool pentru a-i ajuta pe vizitatori să umple ''găurile negre'' din memorie, relatează AFP, citată de Agerpres. ''Primul muzeu al mahmurelii din lume'', potrivit creatorilor săi, evocă deocamdată doar latura festivă a nopților de beție. Însă, potrivit reprezentanților muzeului, în curând vor fi prezentate și pericolele consumului exagerat de alcool.

"Muzeul vorbește despre anumite nopți, între momentul în care ieșim din cutie și cel în care ne trezim", a declarat Rino Dubokovic, în vârstă de 24 de ani, care a deschis acest loc la începutul lunii decembrie, împreună cu Roberta Mikelic, de aceeași vârstă. Este vorba despre ''prezentarea lucrurilor cu care oamenii se trezesc și poveștile care le însoțesc, cu care unii oameni se pot identifica'', a completat Mikelic.

În timp ce multe muzee din lume sunt dedicate alcoolului, cei doi tineri au avut ideea de a realiza un loc dedicat beției, creat în urma discuțiilor cu prietenii. Spre exemplu, unul dintre aceștia a relatat că s-a trezit cu o pedală de bicicletă în buzunar și habar nu avea cum a ajuns ea acolo.

Micul muzeu expune suveniruri și mărturii de la douăzeci și cinci de episoade de mahmureală. Patru încăperi spun povestea unei întoarceri dureroase acasă - ''Strada'' este împodobită cu graffiti, ''Oglinzi'' amintește de vitrinele ce reflectă chipul petrecărețului, în ''Grădină'' vizitatorul aude păsările cântând dimineața, iar în ''Cameră'', locul în care oamenii se trezesc după o ieșire înecată în alcool se află un amalgam de sticle răsturnate și scrumiere care dau pe afară. Vizitatorii primesc rakija, o băutură locală, și pot juca darts cu ochelari speciali care simulează efectele beției.

Mărturiile sunt relatate pe pagini afișate pe pereți. Un tânăr își amintește că s-a prezentat în fața casei sale la primele ore ale dimineții și i-a arătat cartea de identitate tatălui său, un polițist în uniformă aflat pe punctul de a pleca la serviciu. A crezut că se află la intrarea într-un nou club de noapte. Tatăl său l-a lăsat să intre. ''Însă nu am avut voie să mai ies afară o perioadă'', a povestit el.

Cei circa cincizeci de vizitatori zilnici, adesea tineri turiști străini, consideră că muzeul este o idee bună. ''Sunt foarte impresionat, dar și foarte îngrozit deoarece prezintă amintiri foarte rele, dar și amintiri foarte bune'', a declarat Andrew Hardie, în vârstă de 29 de ani, din Edinburgh.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), consumul excesiv de alcool este asociat cu 3,3 milioane de decese în fiecare an în întreaga lume. În grupa de vârstă 20-39 de ani aproape 25% din numărul total de decese sunt atribuite alcoolului. Inițiatorii muzeului se pregătesc să dedice acestor riscuri o ''cameră întunecată'' în care vor fi expuse avertismente și informații. De asemenea, ei vor să deschidă un bar pentru a servi remedii contra mahmurelii.

Între timp, vizitatorii sunt invitați să completeze pe o tablă neagră, cu cretă albă, următoarea frază: ''Azi dimineață m-am trezit cu...". ''Doi câini vagabonzi'', ''fostul partener de viață'', o grămadă de dovleci'', au răspuns unii dintre vizitatori.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6308 secunde