Animale nou apărute în România

799
Animale nou apărute în România - a359a8821da0311e90f43df136a0cc2b.jpg
În ultima sută de ani, în fauna noastră au pătruns o serie de noi animale care îmbogățesc, pe undeva, biodiversitatea României. Unele au fost introduse ca specii strict destinate vânătorii și pescuitului, dar au reușit să evadeze, ocupând ecosistemele naturale prielnice. Altele au pătruns pe teritoriul țării noastre ca urmare a unor fenomene precum schimbarea climei sau migrația în căutarea hranei. Iar restul speciilor au ajuns la noi cu totul și cu totul accidental. Majoritatea acestor imigranți necuvântători este alcătuită din insecte și alte nevertebrate, însă mai bine cunoscute publicului larg sunt tot vertebratele, și aici veți avea surpriza să întâlniți reprezentanți de genul: crapi chinezești, cerbul lopătar, guguștiucul, șacalul, șorecarul roșcat, eiderul, coregonul, bizamul, muflonul, etc. Cu toate acestea, merită să-i cunoaștem pe cei mai importanți "invadatori" necuvântători care s-au stabilit pe meleagurile noastre.

Muflonul european… de Constanța
Specie cu răspândire mediteraneană (pe baza ultimelor descoperiri, muflonii europeni sunt originari din insulele Sardinia și Corsica), strămoșul direct al oii domestice a fost dintotdeauna una dintre cele mai prețuite specii de vânat. Acesta e și motivul pentru care a fost colonizat nu doar în țara noastră, ci în aproape toată Europa. Fiind o specie foarte apreciată de vânători, având un trofeu impozant, muflonul nu a scăpat atenției autorităților cinegetice din România.
În prezent, se pare că mai trăiesc mufloni doar în județul Constanța. Un prim lot de mufloni a fost eliberat în celebrul (astăzi) țarc de vânătoare de la Balc, din județul Bihor. În cursul celui de-Al Doilea Război Mondial, țarcul a fost distrus, populația rurală înfometată vânând toți muflonii. Aventura românească a muflonului în România după cel de-Al Doilea Război Mondial a început în anul 1966, când statul român a cumpărat un lot de 27 exemplare din Austria. La acest nucleu, s-au adăugat alți șase mufloni, oferiți de grădinile zoologice din țară. Cei 33 de mufloni au fost eliberați în pădurile Negureni și Mihai Eminescu, din sudul județului Constanța, precum și în apropierea orașului Cernavodă. Ulterior, pe măsură ce muflonii au început să se înmulțească, au fost introduși în terenuri de vânătoare din jurul Bucureștiului, precum și în județele Alba, Argeș și Vâlcea. Haosul care a lovit fauna României după Revoluția din decembrie 1989 a afectat crunt și populațiile de mufloni, braconajul fiind principalul pericol la adresa speciei. Cu toate acestea, specia încă se vânează. (N.B)

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 12 Februarie 2011
Stire din Fun : Înțelegându-i pe ingineri
Vineri, 11 Februarie 2011
Stire din Fun : Să vă trăiască!
Vineri, 11 Februarie 2011
Stire din Fun : Supervânzătorul!
Joi, 10 Februarie 2011
Stire din Fun : Poveste haioasă despre Rai și Iad
Pagina a fost generata in 3.4654 secunde