Zorro, Prințu și Speranța au speriat Constanța. Peste jumătate de milion de euro obținuți prin metoda "Pomana"

3199
1

Articole de la același autor

Zeci de persoane au fost trimise în judecată după un dosar de amploare instrumentat de procurorii constănțeni, în strânsă colaborare cu polițiști ai IPJ Constanța. Dosarul vizează 31 de indivizi care făceau parte dintr-un grup infracțional organizat și acționau prin metoda "Pomana". Aceștia au reușit să păcălească 68 de persoane și au sustras peste 500.000 de euro. Indivizii alegeau de cele mai multe ori persoane vârstnice, trecute de 80 de ani, și, sub pretextul oferirii de alimente și bani drept pomană în memoria unei persoane decedate, le câștigau victimelor încrederea. 


"De regulă, veneau cu o tavă cu produse alimentare, pe care aveau și o bancnotă mare. Luau de pe lista de întreținere numele unei oarecare persoane și intrau de regulă la bătrâni de peste 80 de ani. Le spuneau că au fost trimiși de o vecină, doamna Geta de la etajul 4, un nume din lista de întreținere, pentru a da de pomană pentru un unchi decedat. Alături de produsele alimentare, erau date și 200 de lei de pomană. Bancnota era de 500 de lei, iar victimelor li se cerea restul. De regulă, bătrânii picau în plasă. Se duceau, luau restul și așa indivizii vedeau unde sunt ținuți banii. Bătrânii erau puși să zică o rugăciune de mulțumire, iar în acest timp, se colectau banii din casă", a precizat Gigi Valentin Ștefan, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța. 


"Se mișcau repede, cu mașini scumpe" 


Procurorii și polițiștii constănțeni și-au extins cercetările în alte 11 județe ale țării, de unde indivizii au sustras bijuterii din aur, bunuri de valoare și importante sume de bani, folosind violența în cazul în care erau surprinși de victime în timpul furtului. 


"Toți umblau cu mănuși și schimbau foarte des mașinile. Dacă se întâmpla ca unul dintre bătrâni să-și dea seama că este păcălit, treceau la violențe pentru a-și duce la capăt planul. Nu era nevoie de foarte multă forță fizică pentru a imobiliza un bătrân de 80 de ani, era suficientă o palmă după ceafă. Cei care stăteau la așteptare aveau tot timpul controlul operativ prin telefoane cu echipa de șoc. Intrau în casă, de regulă, două femei sau o femeie și un bărbat. Ei își luau informații despre bătrâni care locuiesc în anumite zone, când ar putea să-i prindă, aveau obiceiul să stea la pândă. Plecau foarte de dimineață, niciodată după ora 6.00. Se mișcau foarte repede, cu mașini scumpe, era o «afacere» bănoasă", a declarat Teodor Niță, procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța. 


Cine sunt indivizii 


Petra Andrei, Aurelia Andrei, Lăcrămioara Mocanu, Florica Gheorghe, Garofița Mocanu, Strugurel Mocanu, Cadolar Ștefan, Marian Mihai, Ionuț-Walter Ilie, Vasilica Mocanu, Luminița Gheorghe, Speranța Mecic, Ion-Daniel Nuțu, Pardalian Mocanu, Zorro Lucian Culea, Silver Ștefan, Viorel-Gheorghe Mihalache, Remus Mecic, Lucian-Mircea Stan, Ghiocel Mecic, Prințu Mecic, Vasile Ștefan, Adrian Mecic, Eugenia Gheorghe, Liliana Mustafa, Sanda Andrei, Irina Culea, Cristina Victorița Teodorescu, Argentina Ștefan, Garofița Simion, Lovențica Gheorghe și Crenguța Elena Stan, cu domiciliile în Constanța, Ploiești, Câmpina, Mizil, Prahova și Călărași, au fost trimiși în judecată. 


Marian Mihai, Liliana Mustafa, Zorro Lucian Culea, Speranța Mecic, Florica Gheorghe și Garofița Mocanu sunt dați în urmărire și sunt căutați de polițiști pentru a fi aduși în fața judecătorilor. Acuzațiile aduse inculpaților sunt de constituire a unui grup infracțional organizat, tâlhărie, furt calificat, complicitate la furt calificat și tentativă la infracțiunile de furt calificat. În perioada mai-septembrie 2016, s-a acționat în mod coordonat și s-au săvârșit 68 de tâlhării și furturi din locuințe prin metoda Pomana. 


În cauză, au fost confiscate 11 imobile, 9 autoturisme și 17 conturi bancare. Dosarul a fost înaintat, ieri, Tribunalului Constanța. Valoarea totală a prejudiciului depășește 500.000 euro. 


Comentează știrea

DODO
15 decembrie 2016
?

dupa nume cam...rromi

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1453 secunde