Ziua Națională, în presa internațională. "De ziua lor, românii protestează. Democrația, în pericol"

150
Ziua Națională, în presa internațională.

Articole recomandate

De regulă Ziua Națională a României este sărbătorită cu parade militare și spectacole aeriene. Anul acesta, totuși, românii, înfuriați de planurile coaliției de stânga de la guvernare de a restructura sistemul de justiție - despre care criticii spun că va îngreuna lupta anti-corupție - renunță la celebrările obișnuite pentru a protesta, scrie Associated Press.


Mii de oameni sunt așteptați de 1 Decembrie să ia parte la proteste în mai multe orașe din țară, fiind convinși că statutul României ca o democrație funcțională pro-occidentală este în pericol.

România a fost lăudată în ultimii ani pentru eforturile de a diminua corupția de la nivel înalt. Dar faptul că acuzațiile î-au atins și pe lideri din partidul de guvernământ, PSD, a făcut ca guvernarea să susțină că este vorba de atacuri politice, mai scrie presa străină, care amintește încercările din luna ianuarie de a dezincrimina abuzul în serviciu.

În această tentativă a noului Guvern a dus la cele mai mari proteste de la căderea comunismului. "Guvernarea a retras propunerea atunci, dar în ultimele săptămâni vrea să reformeze sistemul justiției într-un mod care ar slăbi eforturile anti-corupție", se mai spune în materialul AP.

Liderii coaliției de guvernare din România au "expediat" îngrijorările Statelor Unite ale Americii cu privire la faptul că schimbările juridice ar putea slăbi eforturile de a pedepsi corupția de înalt nivel din țară, a scris în urmă cu câteva zile cotidianul american Washington Post, citează realitatea.net

Prestigiosul cotidian american citează declarația comună a lui Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, în care șefii celor două Camere ale Parlamentului spun că Washingtonul "ar trebui să aibă încredere în Parlamentul României, care încearcă să consolideze independența sistemului judiciar".

Publicația Washington Post amintește că Departamentul de Stat al SUA a cerut, luni, Parlamentului României să "respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției."

"Totuși, guvernarea de stânga de la București vrea acum să peticească sistemul justiției într-un mod în care ar slăbi eforturile anti-corupție și ar proteja figurile de rang înalt în fața justiției", se spune în articolul Washington Post

Planul coaliției de guvernare a declanșat noi proteste masive în toată România, cu zeci de mii de oameni ieșiți în stradă, se mai spune în materialul care preia o știre Associated Press.

"Dragnea și Tariceanu au caracterizat declarația SUA ca fiind "de neînțeles". Amândoi se confruntă cu probleme în justiție, fiind acuzați pentru fapte de corupție și susțin că acțiunile anti-corupție sunt motivate politic", scrie publicația americană.

Într-un comunicat fără precedent pentru relațiile diplomatice dintre cei doi aliați, Departamentul American de Stat le-a transmis luni seară politicienilor de la putere să renunțe la modificările legilor Justiției: "îndemnăm insistent Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției".

Fără să apară în fața camerelor, printr-un comunicat de presă semnat doar de ei, șefii Camerei Deputaților și Senatului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au răspuns că modificarea legilor Justiției va continua, scrie realitatea.net



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0331 secunde