Zile de foc pentru salvatori, la malul mării: sute de turiști au avut nevoie de îngrijiri medicale pe plajă

294

Articole de la același autor

Litoralul a fost luat cu asalt de turiști, dornici de câteva zile de relaxare la malul mării. Un aflux ridicat de oameni a însemnat sute de solicitări către numărul unic de urgență 112 și salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea”. Căci, de la începutul verii, în fiecare zi paramedicii SMURD și cadrele medicale de la punctele de prim ajutor de pe plajă au salvat zeci de vieți.





A trecut aproximativ o lună de când au fost operaționalizate punctele de prim ajutor de pe plajele litoralului românesc. O lună de foc, din toate punctele de vedere, după cum a evidențiat atât termometrul, cât și statistica realizată de ISU „Dobrogea”. Litoralul a fost luat cu asalt de români din toate colțurile țării, dornici de distracție după un an de restricții, iar mulți dintre ei au lăsat deoparte toate măsurile de siguranță. Potrivit cadrelor medicale, mulți dintre turiști nu au ținut cont de restricțiile privind expunerea la soare în anumite intervale ale zilei, de afecțiunile cronice de care suferă sau de alte probleme medicale și au avut nevoie de asistență medicală. „În punctele de prim ajutor de pe litoral pompierii au desfășurat misiuni în urma cărora 286 de persoane au fost asistate medical. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate pe plajă în stațiunea Eforie Nord – 85 persoane, urmată de stațiunile Costinești – 75 persoane, Saturn – 39 persoane, Vama Veche – 39 persoane, Mamaia – 24 persoane, Năvodari – 21 cazuri și Corbu – trei cazuri. Totodată, echipajele de pe ambulanţele SMURD care deservesc cele 8 puncte de prim ajutor (în stațiunile Corbu, Mamaia Nord /Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costineşti, Saturn-Venus și Vama Veche) au asistat medical 727 persoane, dintre care 499 au necesitat transportul la spital”, au precizat reprezentanții ISU „Dobrogea”.

Salvatorii care încadrează șenilatele existente pe litoral au desfășurat 35 de misiuni destinate transportului persoanelor cu diferite afecțiuni medicale în punctele de prim-ajutor existente pe plaje sau la ambulanțe, în vederea preluării și transportării acestora către unitățile spitalicești, pentru investigații suplimentare.



19 persoane salvate de la înec

Alarmant este și faptul că, și în acest an, precum în cei precedenți, turiștii ignoră steagurile de avertizare de la malul mării și se aventurează în larg, chiar și atunci când nu le este permis. „De la începutul anului până în prezent, 19 persoane au fost salvate de la înec, din mare, iar alte două persoane au fost salvate din lacuri”, au mai arătat salvatorii ISU.

Totodată, pe raza județului Constanța, în perioada 18 iunie-20 iulie a.c., pompierii au fost solicitaţi să acţioneze la 41 incendii, 5 solicitări asistență persoane descarcerate și 249 alte intervenții.




În domeniul preventiv, în perioada menționată mai sus, personalul specializat a participat la acțiuni de promovare a mesajului informativ-educativ în rândul turiștilor, precum şi la activităţi de îndrumare, instruire şi control pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor. Inspectorii de prevenire au derulat 105 controale la unităţi de turism şi agrement, în urma cărora au fost aplicate 136 de amenzi, în cuantum de 229.000 lei.

Pe timpul controalelor privind securitatea la incendiu, efectivele inspectoratului au desfășurat și acțiuni de verificare a respectării măsurilor de protecție sanitară, în vederea prevenirii și limitării infectării cu virusul Covid-19, în zonele aglomerate din județul Constanța.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1324 secunde