"Vulturii Negri" - Misiune îndeplinită în Afganistan!

236
Ceremonia de repatriere a militarilor Batalionului 495 Protecția Forței "Vulturii Negri" / Parașutiști "Căpitan Ștefan Soverth", care a avut loc, zilele trecute, pe platoul comandamentului Brigăzii 1 Mecanizată din București, a fost punctul final în operația "NATO Resolute Support" din Afganistan, la care parașutiștii au participat, începând cu luna august, anul trecut.

În prezența familiilor și prietenilor luptătorilor, a ministrului Apărării Naționale, Nicolae Ionel Ciucă, a șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a comandantului Componentei Operaționale Terestre și locțiitor al șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Dorin Blaiu, a comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite, general-maior Dorin Ioniță, a altor generali și ofițeri din conducerea Statului Major al Apărării și Statului Major al Forțelor Terestre, militarii români au raportat, în urma apelului solemn, că efectivele unității dislocate în teatrul de operații sunt, în întregime întoarse acasă.

A fost unul din cele două obiective majore ale comandantului Batalionului 495 Protecția Forței "Vulturii Negri", locotenent-colonel Cezar Cucoș, la plecarea în misiune. Cel de-al doilea obiectiv, atins deplin, a fost îndeplinirea misiunii la cele mai înalte standarde, în parteneriat cu forțele din coaliție și de cele de securitate afgane.

Pentru Batalionul 495 Parașutiști "Căpitan Ștefan Soverth" a fost cea de-a patra participare internațională, celelalte trei fiind realizate în Irak - "Operația Iraqi Freedom VIII", în anul 2007, Afganistan - "Operația ISAF", în anul 2012 și, din nou, Afganistan - "Operația NATO Resolute Support", în anul 2016.

"Faptul că suntem în formație, acum, în efectiv complet, nu înseamnă că a fost ușor. Două misiuni asumate în Kandahar și Kabul, cu amenințări diferite și complexe, au creat situații dintre cele mai complicate, de altfel, specifice Afganistanului de astăzi.

Am acționat pe timpul alegerilor prezidențiale, pe timpul controversatelor negocieri de pace din toamna trecută sau atunci când o țară vecină amenința public că va ataca bazele americane, aflate pe teritoriul Afganistanului, acolo unde noi ne aflam și asiguram protecția forțelor coaliției. Salvarea vieții unui important lider militar american și a echipei sale de consiliere, pe timpul unui atac de tip «green on blue», descoperirea unor importante depozite de rachete ale insurgenților și găsirea unor dispozitive explozive improvizate amplasate pe rutele de patrulare rămân mărturii ale performanței militarilor batalionului, în Afganistan.

Zile și nopți de pregătire intensă în țară, urmate de alte zile și nopți de misiuni, în condiții de vară toridă sau de iarnă, în patrule, în puncte de acces ale bazelor militare sau în posturi au însemnat un efort deosebit pentru noi toți. Iar dacă, la mai bine de un an de la declanșarea procesului de operaționalizare nu am înregistrat vreun eveniment grav, care să afecteze iremediabil sănătatea militarilor, viața acestora sau succesul misiunii este, cred eu, un fapt care spune mult despre ceea ce, prin maturitate, rigoare și profesionalism, militarii Batalionului 495 Protecția Forței au reușit să construiască profesional. În acest moment putem raporta, cu onoare: «Misiune îndeplinită, în Afganistan!». La final de misiune, suntem pe deplin recunoscători familiilor și apropiaților noștri, cei pentru care plecarea noastră, atât în perioada de pregătire, cât și pe timpul dislocării în Afganistan, a însemnat mari eforturi suplimentare, emoții și dor. Astăzi, bucuroși, suntem cu toții, din nou împreună", a declarat locotenent-colonel Cezar Cucoș, comandantul Batalionului 495 Protecția Forței.



Profesionalism și responsabilitate


Defilarea militarilor Batalionului 495 Protecția Forței "Vulturii Negri" și onorul pe care aceștia l-au prezentat invitaților civili și oficialilor militari a fost actul prin care, simbolic, s-a încheiat o perioadă de intense acțiuni militare care au fost sintetizate în discursul șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu:

"Timp de șase luni, «Vulturii Negri» au executat 870 de misiuni de patrulare în aria de operații, din care 651 în parteneriat cu forțele afgane; 407 pe timp de zi și 463 pe timp de noapte. Militarii români au raportat un succes răsunător pe 30 decembrie 2019, când au descoperit 23 de rachete calibrul 107 mm și 25 de focoase.

Una dintre principalele misiuni a fost asigurarea protecției echipelor de consiliere, pe care le-au însoțit în 810 patrule, în 6 locații planificate. Întregul efort în aria desemnată a reprezentat parcurgerea a 88.000 km, din care 2.500 au fost parcurși debarcat. Fie că au acționat în zona de apărare apropiată a Bazei Aeriene Kandahar, în Centrele de Instrucție Afgane, în principalul punct de acces al Bazei Militare KAF sau în New Vance Complex Kabul, angajamentul, profesionalismul, responsabilitatea și loialitatea demonstrate de militarii batalionului pe perioada pregătirii și execuției misiunii au făcut ca Armata României să fie percepută ca partener de încredere în cadrul NATO".



Locotenent-colonel Dan CRIȘAN 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2878 secunde