"Vrem să facem curat pe zona pensiilor speciale"

352

Articole recomandate

Guvernul nu va da "peste noapte" o Ordonanță în cazul pensiilor speciale, a afirmat premierul Mihai Tudose, precizând însă că trebuie făcut "curat" în acest domeniu.

"Nu o să dăm nicio Ordonanță peste noapte, v-o spun cu toată responsabilitatea. Este anunțată, este în dezbatere publică, dovadă că știe toată lumea de ea și nu va fi cu aplicabilitate imediată (...) O să lăsăm un termen de o lună, două luni, ca cei care se pot afla într-o situație de a-și depune dosarul de pensie să aleagă. Dar măcar să facem curat, vorbesc de toate pensiile speciale. Cea mai mare problemă — unde sumele și impactul pe buget este foarte mare — este în zona pensiilor militare, sunt și foarte mulți. Magistrații totuși au un statut special, va fi o altă discuție (...) Aștept de la colegii mei soluții", a declarat Tudose, la Antena 3, arată Agerpres.

Ministerul Muncii va emite săptămâna viitoare o Ordonanță de Urgență prin care pensiile speciale nu se vor mai actualiza în raport cu salariile celor aflați în activitate ci vor crește în raport cu rata inflației, a declarat, duminică seara, la Antena 3, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, precizând că această ordonanță va intra în vigoare în jurul datei de 15 septembrie.

Aceasta a subliniat că în prezent foarte mulți dintre cei din sistem (Apărare, Interne etc) preferă să iasă la pensie chiar și la 40 de ani, deoarece pot primi o pensie chiar și de 120% față de salariu.

"Foarte mulți dintre cei care sunt în sistem la ora actuală preferă să plece la o vârstă foarte mică în pensie, se întâmplă chiar și la 40 de ani, pentru că așa cum arată legislația la ora actuală poți ieși cu o pensie de 120% față de salariu, după care se actualizează pensia respectiva în funcție de creșterile salariale pe care le au cei care sunt activi. Se ia 85% din brut și se adaugă sporurile și iese cu mai mult decât are netul la pensie. (..) Pensia se actualizează întotdeauna în funcție de cei care sunt activi. Asta înseamnă că, dacă anul viitor vom crește salariile cu 25%, și le vom crește, fără niciun fel de dubii, în 2019 vor fi iarăși creșteri salariale de 25%, li se actualizează pensiile cu 25% sau cu cât cresc salariile celor care sunt în activitate", a explicat Olguța Vasilescu.

Ministrul Muncii a reiterat că această formulă de actualizare nu este corectă nici față de cei care au contribuit, nici față de stat.

"Cred că ordonanță va trece săptămâna viitoare pentru că nu este corectă această formulă de actualizare, nici față de ceilalți care au contribuit, nici față de statul român până la urmă, care este încorsetat de niște bugete, de un deficit de 3%. Sistemul nu mai poate să susțină o astfel de creștere. Nu, nu este vorba de pensiile care sunt în plată la ora actuală, pe care le plătim și pe care ni le permitem noi ca stat, dar dacă le lăsăm să se dubleze eu nu mai sunt atât de convinsă că vom putea să le plătim. Și atunci ce facem, tăiem salariile celor aflați în activitate la ora actuală? (...)", a spus Vasilescu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3526 secunde