Vine vara, bine-mi pare, facem plajă pe trotuare

1566
Vine vara, bine-mi pare, facem plajă pe trotuare - b95e6f83cab58477a9fbac688fc3cc3e.jpg

Articole de la același autor

Este clar că vara va găsi plajele abandonate. Luni, anotimpul cald își va intra și calendaristic în drepturi, moment în care sezonul estival va fi declarat, cel mai probabil, deschis și de către turiști. Căci oficialitățile și autoritățile s-au grăbit să des-chidă anul acesta sezonul încă din aprilie, însă inutil.
Degeaba chema Elena Udrea turiștii la malul mării, căci pe plaje se desfășoară, de câțiva ani, un război de uzură între operatori și autoritățile locale. Agenții economici au închiriat legal plajele, însă primăriile, cu ajutorul Direcției Apele Dobrogea Litoral acum, le vor pentru ele și hotelierii din stațiuni. Așa se face că, la început de vară, plajele amenajate de pe litoralul românesc pot fi numărate pe degetele de la o mână. Deși reprezentanții DADL se declară, oficial, încrezători că în scurt timp problema se va rezolva, în realitate, nici ei nu mai cred că se va ajunge la o soluție prea curând.
În primul rând, autoritățile locale încearcă să-i calce pe gât pe operatorii de plaje care și-au câștigat dreptul de a administra suprafețele de nisip și anul acesta cu ajutorul instanțelor de judecată. Dacă DADL nu a reușit să-i gonească anulându-le contractele, vor reuși primăriile, nelăsându-i să ridice nici măcar o toaletă pe plaje. Astfel, operatorii, care dețin mai bine de jumătate din plaje, nu și-au primit nici până în prezent autorizațiile de la primării pentru a-și putea amenaja sectoarele. Asta va bloca orice activitate economică pe plajele respective, care, implicit, va duce la falimentul afacerii operatorilor, care, în schimb, plătesc sume importante pentru chirii și alte impozite. S-ar putea ca în ritmul acesta, de bună voie, o parte dintre ei să renunțe de la anul.
Cea de-a doua categorie de plaje de pe litoral, la fel de pustii, este cea recuperată de la operatori. Însă nici aceste plaje nu pot fi deocamdată amenajate fiindcă sunt ale… nimănui, pentru că DADL nu știe cum să le împartă.
Degeaba a dat Nemirschi Ordonanța de Urgență nr. 43 din 6 mai 2009 pentru modificarea OUG nr. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre și controlul activităților desfășurate pe plajă, prin care singurii care vor putea să închirieze suprafețe de nisip vor fi operatori economici care administrează structuri de primire turistice, proprietari ori administratori de ansambluri rezidențiale, ope-ratori economici care desfășoară activități de divertisment, agrement și/sau sportive și autorități ale administrației publice locale. Până nu dă și normele de aplicare ale actului și până nu stabilește contractul-cadru de închiriere, DADL nu poate mișca niciun fir de nisip.
Iar rectificările de rigoare întârzie să apară pentru că situația este "cotoioasă tare", după cum ar spune primarul Mazăre. Nici dacă s-ar merge pe principiul popular "trei paie la cinci măgari", plajele disponibile nu ar ajunge pentru toți cei care au dreptul, prin lege, să închirieze. De aceea, Ministerul Mediului caută încă formule pentru ca plajele să ajungă exact acolo "unde trebuie" și să nu se rătăcească prin diferite interpretări legislative pe la alții. Și așa sunt puține. Pentru a scuti din timp și suferințe, ministrul promite că va da plajele anul acesta chiar și fără licitație, ceea ce s-ar putea lăsa cu alte probleme, pe la Oficiul Concurenței sau chiar Curtea Constituțională (legile în vigoare spun că domeniul public al statului nu poate fi închiriat fără licitație).
Însă, după cum se precizează în Ordonanța publicată în monitorul oficial pe 19 mai, normele pot fi date în 30 de zile, așa că mai e timp. Să nu ne mire, însă, dacă luna august va găsi și ea, la fel cum va găsi și iunie, plajele lăsate de izbeliște și turiști care vin la hoteluri de cinci stele și se bronzează pe cearșaf.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0731 secunde