Vieți distruse lângă trecerea de pietoni! Cine este de vină?

747
Vieți distruse lângă trecerea de pietoni! Cine este de vină? - fondpietoni2-1571874679.jpg

Articole de la același autor

Anual, în județul Constanța au loc sute de accidente rutiere, în care sunt implicați pietoni, soldate cu rănirea gravă sau chiar decesul acestora. Vieți curmate brusc, în doar câteva secunde, de cele mai multe ori.. la doar câțiva metri de trecerile de pietoni. Pentru că, după cum arată analiza realizată de oamenii legii, în multe dintre accidentele rutiere cu pietoni, aceștia traversau strada neregulamentar. 


De câte ori nu vi s-a întâmplat să vă grăbiți și să ignorați regulile rutiere, cât și trecerea de pietoni care se află poate la doar câțiva zeci de metri, și să traversați strada neregulamentar? Întâlnim zilnic astfel de scene în traficul din Constanța, iar în multe cazuri protagoniștii sunt persoane vârstnice care traversează strada la nici zece metri de trecerile de pietoni, făcând slalom printre autoturisme. Potrivit statisticilor realizate la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța, tocmai aceste traversări neregulamentare sunt principala cauză a accidentelor rutiere în care sunt implicați pietoni. Astfel, din totalul de 242 de accidente rutiere cu pietoni ce au avut loc în primele nouă luni ale anului 2019, în urma cărora au murit 19 persoane, iar alte 41 au fost rănite, în 122 de incidente, pietonii au fost răniți după ce au traversat prin loc nepermis. 


În municipiului Constanța, de exemplu, sunt multe zonele în care au loc frecvent incidente rutiere în urma cărora sunt răniți pietoni, tocmai din acest motiv. De exemplu, pe Bulevardul Aurel Vlaicu, unde numărul trecerilor de pietoni este redus, având în vedere că vorbim despre o arteră considerată variantă de ocolire a municipiului. În zona Far, pe Bulevardul 1 Mai, deși există două treceri de pietoni în apropiere (una la intersecția cu strada Caraiman, semaforizată), iar cealaltă în dreptul Bisericii "Sf. Maria") sunt numeroși pietonii care aleg să traverseze prin dreptul parcului. "Aici au fost multe accidente mortale, pentru că mașinile pleacă cu viteză din semafor, luminozitatea este redusă noaptea și nu îi văd pe cei care traversează spre parc", ne-a semnalat Octavian B., unul dintre localnicii din zonă. 


Pentru conștientizarea pericolului la care se expun, cât și pentru sancționarea celor care ignoră regulile rutiere, polițiștii constănțeni au organizat mai multe acțiuni anul acesta, în urma cărora au amendat peste 1950 de pietoni. 
De remarcat că unul dintre cele mai spectaculoase accidente rutiere cu pietoni, de anul acesta, a avut loc într-o noapte din luna iulie, pe Autostrada A4. Un bărbat a fost lovit de nu mai puțin de trei mașini, după ce s-a angajat în traversarea arterei de mare viteză. 


Se iau măsuri pentru o vizibilitate mai bună a marcajelor 


Pe plan secund, în statistica realizată la nivelul IPJ Constanța se află numărul accidentelor în care pietonii au fost loviți de mașini în timp ce traversau pe marcaj, urmare a neatenției șoferilor. Astfel, în primele nouă luni ale anului 2019, s-a întâmplat astfel în 90 de incidente rutiere. Unul dintre motivele invocate în mod frecvent de șoferi, în ultimii ani, a fost lipsa unei bune vizibilități în zona trecerilor de pietoni. În consecință, municipalitatea a luat măsuri și au fost instalate, în special pe marile bulevarde, sisteme de presemnalizare din material termoplastic, iar marcajele pietonale sunt vopsite în două culori, roși și alb. S-a procedat astfel în mai multe zone – pe Bulevardul Aurel Vlaicu, în zona podului IPMC, pe strada Cumpenei, în zona Far și se va continua și în alte cartiere. De asemenea, administratorul drumului a luat și măsura instalării de limitatoare de viteză în apropierea trecerilor de pietoni, unde s-a semnalat că șoferii au tendința să calce mai apăsat pedala. 


xxx
Potrivit celui mai recent studiu Eurostat, România are rata cea mai ridicată din Europa, la capitolul deceselor în rândul pietonilor în urma accidentelor în trafic. Recent, Poliția Română și Asociația Victimelor Accidentelor de Circulația au lansat o campanie de prevenire rutieră, "Traume Ireparabile", prin care încearcă să atragă atenția că în vreme ce mașinile se pot repara, viața unui om rămâne distrusă pentru totdeauna. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1987 secunde