Video VIDEO / Până unde merge tupeul firmelor maxi-taxi? Pasager bruscat de șoferul unui microbuz, în timpul cursei

9382
11
VIDEO / Până unde merge tupeul firmelor  maxi-taxi? Pasager bruscat de șoferul unui microbuz, în timpul cursei - micro-1460464917.jpg
Nesimțirea și aroganța sunt la ordinea zilei în România, cu preponderență în Constanța. Atât statul, cât și firmele de transport persoane nu dau nici doi bani pe drepturile și siguranța românilor. Cei care se aleg să circule cu microbuzele în municipiul Constanța, au învățat în ultimii ani că au de trecut o adevărată probă de foc. În cazul în care nu se calcă în picioare pentru a prinde un loc într-un microbuz, pasagerii trebuie să treacă cu vederea nesimțirea unora dintre șoferi și să se obișnuiască cu gândul că biletul este un subiect tabu.

"Mi-a dat cu mâna peste telefon, în timp ce conducea"

Un pasager a fost ieri, umilit în timp ce se afla în microbuz chiar de către șofer. Enervat peste măsură că unul dintre pasageri și-a găsit de cuviință să scoată telefonul și să filmeze condițiile deplorabile în care circulă, șoferul părea mai preocupat de telefon decât să fie atent la drum, punând astfel și mai mult în pericol viața celor din microbuz. "M-am urcat în maxi-taxi, pe linia 305 și mă îndreptam spre casă. Era plin ochi, nu aveai cum să te miști. I-am sugerat șoferului să nu mai ia alți pasageri pentru că ne striveam pur și simplu. El mi-a râs în nas și atunci am scos telefonul și am început să filmez. Mi-a dat cu mâna peste telefon, în timp ce conducea. M-a întrebat de ce îl filmez și eu l-am întrebat de ce nu dă bilete. Nu se poate așa ceva, deja s-a întrecut orice limită", povestește pasagerul bruscat de șofer.

Nici în ceea ce privește biletul de călătorie șoferii nu se apropie de legalitate. În articolul 80 din legea 109/2014 privind transporturile rutiere este stipulat faptul că "biletul de călătorie sau abonamentul reprezintă contractul de transport în cazul serviciilor regulate, încheiat între prestator-operator de transport și beneficiar-călător, prin care operatorul de transport rutier se obligă să efectueze transportul în condiții de siguranță și confort, iar beneficiarul se obligă să achite contravaloarea sa, care include și asigurarea persoanelor și a bagajelor, precum și riscurilor ce pot decurge din efectuarea transportului rutier". Astfel putem observa că biletul, siguranța și confortul din lege este doar scriptic, întrucât pasagerii se confruntă cu opusul acestor datorii pe care trebuie să le îndeplinească firmele de transport.



Autoritățile, interesate de mărfuri și mai puțin de pasageri


Autoritatea supremă de control în domeniul transportului rutier cu pasageri, ISCTR, nu ia măsuri concrete pentru a stopa fenomenul. Ziarul "Cuget Liber" a solicitat oficial Ministerului Transporturilor să pună la dispoziție datele oficiale privind numărul de licențe retrase în ultimele 12 luni. Până acum, cei de la minister nu au oferit niciun fel de informații în acest sens. Polițiștii le-au dat șoferilor de microbuze amenzi peste amenzi pentru neregulile constatate, însă nu le pot retrage licența de traseu acestor firme. De acest lucru se ocupă Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier sau, cel puțin, ar trebui să se ocupe. ISCTR a participat împreună cu rutieriștii la mai multe acțiuni, dar majoritatea au fost pe transportul de mărfuri și nu de persoane. "Noi doar aplicăm sancțiuni contravenționale, dar autorizarea nu o facem noi, ci alte instituții. Colaborarea dintre noi și ISCTR a fost mai mult transportul de mărfuri. Noi acționăm în domeniul respectării legislației rutiere și nu facem deosebirea între șoferi de microbuz și șoferi de autoturism", a declarat pentru "Cuget Liber", comisar Ciprian Sobaru, șef Birou Rutier din cadrul Poliției Municipiului Constanța. 

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Gogu
14 martie 2016
PRECIZARI PTR DNA

Care licenta de traseu , Nu exista asa ceva . Primaria a dat avize de traseu la 2 societati Grup Media Sud si Dorada contra sumei de 350 lei pe an pentru fiecare firma mentionata . Aceste firme subinchiriaza uno firme mai mici pentru suma de 200 lei pe zi accesul pe traseele lor - bani negri fara a fi contabilizati , mentionez caci sunt cca 1oo microbuze inchiriate .Acesta este miza si acordul tacit intre primarie si cele 2 firme , ce au limitat traseele RATC .

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Luni, 29 Februarie 2016
Stire din Eveniment : "Concurs" de infracțiuni rutiere
Pagina a fost generata in 0.5089 secunde