Video VIDEO ȘOCANT! Tragedie COLECTIV / Noi filmări și detalii din dosar, date publicității

2655
VIDEO ȘOCANT! Tragedie COLECTIV / Noi filmări și detalii din dosar, date publicității - pozadeschidere73299500-1560408668.jpg

Articole recomandate

Apar noi detalii din dosar în cazul care a șocat întreaga României, incendiul de la Colectiv. Un nou video care surprinde momentul deflagrației a fost publicat pe internet. Vă avertizăm că imaginile au un puternic impact emoțional. De asemenea, noi fotografii și informații făcute de procurori au ajuns în mâna presei.Lumea Justiției prezintă în premieră o înregistrare video terifiantă din clubul Colectiv, care surprinde momentul deflagratiei care s-a propagat până la intrarea/ieșirea din club, care se făcea printr-un container metalic. 


Este vorba despre ultimele două minute captate de o camera de supraveghere instalată în containerul de acces în club, de la orele 22:32-22:33, din dată de 30 octombrie 2015, care surprinde deflagratia în care au murit în total 64 de persoane și au fost rănite alte câteva zeci. Înregistrarea pe care o prezentăm în cuprinsul articolului se află la dosarul "Colectiv," (nr.545/P/2015) instrumentat de procurorii PICCJ Mihai Eduard Ilie, Emiliea Gavadia și Eusebiu Serbanoiu încă de la început, fiind identificată drept "Camera nr. 1 a sistemului de supraveghere nesonorizat" și montată la intrarea în club. În imaginile surprinse se vede cum rafalele de flăcări au țâșnit afară din club zeci de secunde, mistuindu-i pe cei care încercau să iasă.


Dosarul Colectiv


În dosarul 'Colectiv' au fost trimiși în judecată patronii clubului - Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu; Daniela Niță - patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niță (director) și Viorel Zaharia (pirotehnist), precum și persoanele juridice SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.


De asemenea, au fost trimiși în judecată fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, trei angajați din cadrul primăriei: Aurelia Iofciu - șef al Serviciului autorizări comerciale, Larisa Luminița Ganea - consilier superior, Ramona Sandra Moțoc - referent superior, ambele în cadrul aceluiași serviciu, dar și pompierii Antonina Radu și George Petrică Matei.


În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se arăta că patronii de la Colectiv "au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, în condițiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți și tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecința producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015".


O expertiză a INEC din subordinea Ministerului Justiției a lansat concluzia, ignorată de anchetatori, că în club a avut loc o deflagratie și că au existat niște substanțe necunoscute.

Acest lucru a fost reținut în Raportul INEC nr.792/2015 din 10 martie 2016, la paginile 68, dar și 74 astfel cum reiese și din facsimil:

"În urmă celor prezentate, sub rezervă unor noi experimente și determinări (la o scară de 1:1), reținem că material combustibil suport al incendiului spumă poliuretanică flexibilă tip N2138 cu care era antifonat spațiul în care-și desfășura activitatea Clubul 'Colectiv' alături de care este posibil să fi existat și o altă substanță (substanțe) care a contribuit la extinderea rapidă a focului. Menționăm că simulările au fost făcute în condițiile rezultate din probatoriul administrat în cauza (...)", transmite INEC.

Astfel, din filmare reies două aspecte contrarii, inexplicabile:

-prima faza a incendiului care a durat câteva zeci de secunde o reprezintă aprinderea buretelui fonoabsorbant din față scenei care a aprins rapid o parte din tavan, foc la care cele peste 100 de persoane aflate în club se uitau consternate, având că reacție ori să iasă, ori să se retragă pe margini, pentru a se feri de picăturile de burete topit care cădeau pe pardoseală;

-deși buretele a ars zeci de secunde, fără să genereze nicio reacție specifică unei deflagrații, la un moment dat în încăperea clubului s-a produs o explozie de flăcări neidentificată că sursă, care a generat un curent uriaș de aer, flăcările izbucnind pe ușa de la ieșire cu forță unui motor cu reacție, lucru sesizabil cu ajutorul fășiilor de material de la intrară în club (dinspre container) suprinse pe camera de supraveghere.

Deși expertiză INEC vorbea despre o substanță/substanțe necunoscute care ar putea stă la baza deflagratiei, prin Rechizitoriul de 444 de pagini din dată de 27 aprilie 2016 (finalizat la 6 luni după tragedie), la care se adaugă cele 270 de volume ale dosarului, procurorul Mihai Eduard Ilie, cunoscut că procurorul "Colectiv", alături de procurorii Emiliea Gavadia și Eusebiu Serbanoiu au mers exclusiv pe pistă buretelui care a luat foc de la artificia cu flacăra rece, dispunând trimiterea în judecată a patronilor de la Colectiv, respectiv George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea și Costin Mincu, pentru ucidere din culpă, dar și a reprezentanților firmei care au livrat artificiile. Ulterior, această cauza a fost reunită cu dosarul de la Tribunalul Militar, în care au fost cercetați pentru abuz în serviciu doi angajați ai ISU, George Petrică Matei și Antonia Radu, dar și fostul edil al Primăriei Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone.


sursa text si video: romaniatv.net






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3202 secunde