Video VIDEO. DIICOT, PERCHEZIȚII DE AMPLOARE LA CONSTANȚA. Societăți fantomă, specializate în evaziune și spălare de bani

2602
VIDEO. DIICOT, PERCHEZIȚII DE AMPLOARE LA CONSTANȚA. Societăți fantomă, specializate în evaziune și spălare de bani - perchezitii-1505296880.jpg
În această dimineață, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești împreună cu ofițeri de poliție din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești au efectuat un număr de 23 de percheziții pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Suceava, Ialomița, Vrancea, Constanța și Harghita, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea a două grupuri infracționale organizate specializate în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani.










În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2014 – 2016 suspecții au constituit un grup infracțional organizat, profilat pe comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor, care au acționat cu precădere în domeniul construcțiilor civile și industriale.


S-a reținut că membrii grupului controlau mai multe societăți comerciale cu un comportament fiscal inadecvat, tip "fantomă", care aveau sediile sociale declarate la diverse cabinete de avocatură, în baza unor contracte de asistență juridică încheiate pe perioadă determinată.


Persoanele juridice aveau, în calitate de asociați și administratori de drept, pur formal, persoane cu o situație materială precară, fără pregătirea necesară desfășurării de activități comerciale și care acceptau să dobândească aceste calități în schimbul unor sume modice de bani.


Astfel, membrii grupului infracțional organizat, creau premisa deducerii în mod ilegal a TVA-ului aferent de către beneficiarii așa-ziselor prestări de servicii, contribuind totodată la diminuarea, în mod ilegal, a bazei de impozitare, cu consecința reducerii impozitului pe profit.


În fapt, lucrările de construcții sau serviciile de publicitate înscrise în facturi fie nu erau efectuate, fie erau efectuate de către beneficiarii facturilor în regie proprie sau "la negru", circuitul artificial descris mai sus fiind creat doar pentru a se sustrage de la plata taxei pe valoare adăugată și diminuării bazei de impozitare, cu implicații directe asupra modului de stabilire a impozitului pe profit.


Prejudiciul total cauzat prin intermediul circuitului artificial conceput pentru a crea aparența deducerii legale de T.V.A. și diminuarea masei impozabile a fost estimat la 20.238.000 de lei, iar valoarea sumei care ar fi făcut obiectul infracțiunii de spălarea banilor depăsește 29.000.000 de lei. În urma perchezițiilor, au fost ridicați 480.000 de lei, 120.000 de euro și 2.700 de dolari, asupra cărora se vor institui măsuri asigurătorii, în vederea recuperării prejudiciului.
În cauză se efectuează cercetări față de un număr de 105 suspecți.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4896 secunde