Viceamiralul britanic Keith Blount, în vizită la Forţele Navale Române

271

Articole de la același autor

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, a primit vizita comandantului Comandamentului Maritim Aliat (MARCOM), viceamiralul britanic Keith Blount, care s-a aflat în România, zilele trecute.

Discuțiile dintre cei doi oficiali au vizat, în special, situația de securitate din Marea Neagră și Marea Mediterană și contribuția Forțelor Navale Române la asigurarea măsurilor de consolidare a posturii NATO de descurajare și de apărare pe flancul sudic și estic al Alianței.

Pe parcursul discuțiilor cu ofițerii din Forțele Navale Române, oficialul militar britanic a subliniat profesionalismul echipajelor navelor militare românești care au făcut parte, în ultimii ani, din grupările navale permanente ale NATO. „Anul trecut, Forțele Navale Române și-au asumat, pentru prima dată, comanda uneia dintre cele patru grupări navale aliate permanente. M-am bucurat când Marina Militară Română și-a exprimat disponibilitatea de a prelua comanda SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group; gruparea navală permanentă de luptă contra minelor), pentru că îi cunoșteam pe ofițerii români care lucrau în MARCOM (Comandamentul Maritim Aliat de la Northwood, Marea Britanie) și văzusem că marinarii români sunt profesioniști foarte buni, conștiincioși și sunt oameni pe care te poți baza oricând. După preluarea comenzii SNMCMG-2, pandemia COVID-19 a perturbat, în lunile martie-aprilie 2020, desfășurarea misiunilor navale planificate de Alianță, însă, prin măsurile luate de către comandantul român al grupării, comandorul Valentin Vlad, navele și echipajele din cadrul grupării navale și-au adaptat, rapid, procedurile operaționale, iar misiunile din Marea Mediterană au fost îndeplinite în totalitate. În plus, prin măsurile de protecție sanitară, luate de comandorul Vlad, niciun membru al echipajelor nu s-a îmbolnăvit, nu a fost niciun focar de COVID-19 la bordul navelor și nicio navă nu a ieșit din gruparea navală”, a menționat viceamiralul Blount.

Navele române, în misiuni internaţionale

Comandantul MARCOM a subliniat și contribuția Forțelor Navale Române la dezvoltarea complexității exercițiilor multinaționale din Marea Neagră, făcând referire, în special, la Exercițiul multinațional „Sea Shield”, precum și la participarea navelor militare românești la alte exerciții organizate de către forțe navale partenere, nu numai în Marea Neagră, ci și în Marea Mediterană, pentru consolidarea interoperabilității aliate.

La finalul întâlnirii oficialului britanic cu ofițerii de marină români, șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, a subliniat importanța coeziunii membrilor Alianței pentru a asigura o prezență navală robustă pe flancul sud-estic al NATO și a menționat că Forțele Navale Române își vor îndeplini, în continuare, angajamentele față de parteneri, prin participarea navelor militare românești la exercițiile aliate, prin integrarea acestora în grupările navale permanente ale NATO, precum și prin încadrarea unor funcții din comandamentele Alianței cu ofițeri de stat major. „Nu în ultimul rând, doresc să menționez faptul că suntem pregătiți să preluăm, peste câteva săptămâni, conducerea grupării navale care operează în cadrul Operației NATO «Sea Guardian» (OSG), când vom asigura statul major al OSG, iar fregata „Regina Maria” va fi nava-comandant a OSG. Totodată, pentru ultimul trimestru al acestui an, suntem pregătiți să participăm, cu puitorul de mine «Viceamiral Constantin Bălescu» (274), la Operația UE «Irini» din Marea Mediterană, pentru respectarea embargoului asupra armelor impus Libiei”, a spus contraamiralul Panait.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5257 secunde