Veteranul "Mircea" a împlinit 81 de ani în serviciul Marinei Militare Române

287

Articole de la același autor

Nava-școală "Mircea", ambasadorul onorific al României pe mările și oceanele lumii, a împlinit, la finele săptămânii trecute, 81 de ani de la intrarea sa în serviciul Marinei Militare Române. La bordul velierului s-au format zeci și zeci de generații de marinari, iar veteranul bric se pregătește pentru un voiaj în jurul lumii.

Din anul 1939, nava-școală "Mircea" produce o rezonanță unică în sufletele tuturor celor care și-au format deprinderile de marinar și tăria de caracter pe timpul voiajelor de practică. În toată această perioadă, a înregistrat numeroase premiere pentru țara noastră, în timpul marșurilor de instrucție, în care a făcut escale în peste 120 de porturi din Europa, Asia Mică, nordul Africii și America.

Construită în perioada 1938 - 1939, la Șantierul Naval "Blohm und Woss" din Hamburg, Germania, "Mircea" este cea de-a patra navă din seria de cinci de același tip construite în același șantier, fiind soră cu "Eagle" – SUA, "Gorch Foch I" – Germania, "Gorch Foch II" – Germania, "Sagres" – Portugalia.

"Mircea" este un velier clasa A tip bark, cu trei arbori, înaltă de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafață velică totală de 1.750 metri pătrați. Certificatul de naștere al noii nave-școală a fost semnat pe 26 ianuarie 1938, iar pe 22 septembrie, în același an, a fost lansată la apă și botezată cu numele "Mircea", alegere justificată de bogata tradiție și renumele predecesorului său. Numele navei provine de la vestitul voievod Mircea cel Bătrân, care a cârmuit Țara Românească între anii 1386 – 1418, sub a cărui domnie navigația autohtonă și comerțul efectuat pe mare au cunoscut o mare dezvoltare, vasele românești navigând, încă de pe atunci, nu numai în Marea Neagră, ci și în Marea Egee și Marea Mediterană, fapt care i-a adus numele de "Domn până la Marea cea mare". Nava are în prova, sub bompres, un galion, reprezentându-l pe domnitor îmbrăcat cu bluză albastră, mantie roșie și purtând pe cap coroana, simbol al domniei.

La 27 aprilie 1939 a avut loc ceremonia ridicării pavilionului național, iar pe data de 1 mai 1939, "Mircea", o navă cu caracteristici superioare, ce asigură condiții de navigație și viață la bord mult îmbunătățite, a intrat în serviciul Marinei Militare. "Mircea" a intrat în Portul Constanța pe data de 17 mai 1939, fiind salutat de oficialități, de tinerii elevi ai Școlii Militare, de navele aflate în port, între care și vechiul bric adus de la Galați pentru a preda ștafeta pregătirii marinărești noii nave. La 3 iulie 1939, "Mircea" pleca în primul său marș de instrucție în Marea Mediterană, unde a făcut escale în porturile Palermo, Toulon, Palma, Gibraltar, Alger și Alexandria.

Un echipaj, o familie

În diverse etape istorice, școala de marină românească a cunoscut o permanentă dezvoltare, răspunzând pe deplin misiunii sale fundamentale: formarea de cadre bine pregătite, necesare flotei militare și civile.

Este unanim cunoscut faptul că viața pe mare nu este deloc simplă sau ușoară, că marinarul trebuie să fie în primul rând un om adevărat, iar echipajul unei nave trebuie să constituie o adevărată familie. Și unde altundeva se poate forma mai bine o asemenea familie decât la bordul velierului "Mircea", acolo unde lucrul cu arborada este un efort susținut de echipă, acolo unde există numai camarazi și prieteni, acolo unde disciplina și responsabilitatea constituie o condiție esențială a tuturor activităților desfășurate.

Nava-școală "Mircea" și navigația cu vele sunt cele care formează complet profilul comportamental al unui marinar, caracterizat prin înalt profesionalism, altruism, îndrăzneală și devotament. Spiritul "Mircea" este spiritul ce îi animă pe cei care poartă cu mândrie uniforma de marinar și numai.

Generații de maiștri militari, formați la bordul velierului

"Din 1939, puntea navei-școală «Mircea» este locul unde zeci de generații de maiștri militari de marină au aflat pentru prima oară ce înseamnă «Vânt din pupa», arborada sa este locul unde, pas cu pas, tânărul lup de mare a aflat curajul și neînfricarea. Fiecare voiaj de instrucție înseamnă o călătorie inițiatică, este contextul testului suprem al iscusinței și istețimii viitorilor marinari militari, care află, pentru prima dată, cum să îmblânzești sălbăticia vântului și cum poți ține piept furiei valurilor. Cu alte cuvinte, de 81 de ani, pe puntea navei-școală «Mircea», vântul și valurile zămislesc elita Forțelor Navale Române", susțin reprezentanții Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale.

Nava-școală "Mircea" este și incontestabilul promotor al celor mai autentice valori românești. Velierul devenit simbol al Marinei Militare Române este un cufăr al culturii și tradițiilor românești, cufăr care se dezvăluie oricărui curios ce urcă la bord în porturile de escală din lumea întreagă. De 81 de ani, cu tricolorul la catarg, "Mircea" arată lumii trăsăturile românului care este blând, cald, empatic, demn, curajos, ospitalier, responsabil, disciplinat și, desigur, patriot.

La mulți ani, "Mircea"! Vânt bun din pupa și bun cart înainte pe oriunde te vor mai purta drumurile de ape!



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8242 secunde