VEȘTI PROASTE! Guvernul ne pregătește o altă taxă

260
VEȘTI PROASTE! Guvernul ne pregătește o altă taxă - consumuldezaharsicancerulmitsaur-1564642061.jpg

Articole recomandate

Guvernul vrea să introducă o nouă taxa:cea pe sucurile care conțin zahăr. Taxa se va aplica producatorilor, sub forma de acciza, dar cel mai probabil se va reflecta si in preturile de la raft.


La propunerea Ministerului Sănătății, în România se va introduce o taxă specială pe băuturile răcoritoare care conțin zahăr, spun surse guvernamentale și banii care vor ajunge astfel la buget vor fi alocați în domeniul sănătății. Taxa se va aplica producatorilor, sub forma de acciza, dar cel mai probabil se va reflecta si in preturile de la raft.


Ce se pregătește concret?

Introducerea în lege a unui articol pentru stabilirea unei contribuții pentru băuturi racoritoare îndulcite cu zahar, care să fie utilizată pentru finanțarea intervențiilor din sănătate Completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal pentru stabilirea unor niveluri de taxare în funcție de adaosul de zaharuri, după modelul din Marea Britanie:

băuturi racoritoare îndulcite cu zahar al caror continut de zaharuri este sub 5 g zaharuri / 100 ml produs – nu se aplică taxă;


băuturi racoritoare indulcite cu zahar al caror continut de zaharuri este intre 5-8 g zaharuri / 100 ml produs – se aplică o taxă de 0,8 lei / litru;

băuturi racoritoare indulcite cu zahar al caror continut de zaharuri este peste 8 g zaharuri / 100 ml produs – se aplică o taxă de 1 leu / litru).

Exceptarea de la taxare a bauturilor naturale fara adaos de zaharuri (chiar daca depășesc nivelele de taxare), a bauturilor produse în gospodării individuale destinate consumului propriu.


Din punct de vedere la estimărilor finaciare, având în vedere datele statistice disponibile la nivelul INS, care estimează un consum mediu/locuitor de bauturi racoritoare de aproximativ 80 l/locuitor/ an și aplicand un nivel minim de taxare de 0,8 lei/litru la o populație de 20 milioane locuitori rezultă un impact bugetar pozitiv de 1,280 miliarde lei, cu mențiunea că dacă această taxare își atinge obiectivul de modificare a comportamentului populației spre consumul de sucuri naturale sau fără conținut de zaharuri, sumele încasate vor înregistra o scădere progresivă.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.574 secunde