Vești bune pentru șoferi! Taxa auto va deveni istorie. Ce impact va avea decizia

970
2
Vești bune pentru șoferi! Taxa auto va deveni istorie. Ce impact va avea decizia - vestibune-1483719850.jpg

Articole de la același autor

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea prin care se elimină taxa de timbru de mediu pentru autovehicule. Astfel, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, această taxă dispare. Legea privește eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Această lege abrogă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2013, care instituia timbrul de mediu pentru autovehicule. Astfel, în perioada următoare, legea va fi publicată în Monitorul Oficial, moment de la care taxa auto, denumită oficial timbru de mediu, va fi eliminată. Alături de aceasta, prin efectul legii curente, vor fi eliminate și alte taxe în 2017.

Vestea este una bună pentru cei care vor să-și cumpere o mașină second-hand, aceștia primind practic liber la înmatriculări. Această taxă era plătită de toate autovehiculele ce trebuiau să fie înscrise în România de un nou proprietar, chiar dacă erau deja înmatriculate sau dacă erau aduse din străinătate.

De exemplu, pentru transcrierea unui automobil Euro 4 unui alt cumpărător, acesta era nevoit să plătească până la 6.000 de euro, dacă motorizarea era mare. De asemenea, cei care vor să-și înscrie mașinile o pot face, nemaiavând nevoie de prezentarea adeverinței ANAF la serviciul de înmatriculare.

Totuși, există și câteva efecte negative. Anume, vânzarea de automobile noi va cunoaște o scădere drastică. Mai precis, riscăm să ne învechim și mai mult parcul auto, format din vehicule vechi și poluante. Un alt aspect negativ vizează o gaură în buget, care ar trebui acoperită de undeva. Nu este exclus ca în viitorul apropiat să asistăm la o nouă acciză a carburantului sau la creșterea impozitelor auto, astfel ca autoritățile să-și poată recupera banii restituți celor care au achitat taxa.

Din rândul celor 102 taxe propuse pentru a fi eliminate fac parte timbrul de mediu pentru autovehicule, 33 de taxe consulare și de cetățenie, 20 de taxe de la Registrul Comerțului, taxele radio-TV, taxa suplimentară pentru eliminarea pașaportului, 22 de taxe pentru pierderea sau modificarea actelor, 13 taxe extrajudiciare de timbru și taxele pentru permisele de pescuit recreativ/sportiv .

Reamintim că timbrul de mediu a fost adoptat în anul 2013, moment de la care acesta a cunoscut mai multe formule de implementare legislativă, ca urmare a desființării sale, în repetate rânduri, de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene, ca fiind neconform cu articolul 110 al Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene, notează avocatnet.ro. 

Comentează știrea

traian b
7 ianuarie 2017
mulțumim PSD

Mulțumim PSD, sunt mândru că v-am votat.

eu
8 ianuarie 2017
taxa

multumim psd! nu v-am votat! sper sa inlocuiti taxa asta cu altceva! paralel de impact eu cred ca va fi incurajator, mai multe masini inmatriculate in tara noastra, impozite ,asigurari, bani la buget ,iar marii constructori nu vor mai avea adaosuri asa mari la masinile noi ptr ca au concurenta !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1442 secunde