Vești bune pentru polițiști! Indemnizație de 75% în loc de zilele libere pentru părinți

963
Vești bune pentru polițiști! Indemnizație de 75% în loc de zilele libere pentru părinți - banipolitistiparinti-1607012801.jpg

Articole de la același autor

În perioada stării de urgență și a stării de alertă, părinții care nu au cu cine să-și lase copiii acasă când sunt suspendate cursurile școlare pot beneficia de așa numitele „zile libere pentru părinți”. Excepție fac angajații din prima linie din lupta cu noul coronavirus, în cazul cărora guvernanții au anunțat că urmează să primească, drept compensație, o indemnizație de 75% din salariu. Au trecut însă luni bune, în care polițiștii nu au primit nici zilele libere pentru părinți, nici indemnizația respectivă. Situația urmează să se schimbe, însă, căci pe 2 decembrie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea pentru aprobarea OUG 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți.

„După o bună perioadă, în care am fost discriminați și în care Ministerul Afacerilor Interne nu a depus vreo diligență cu privire la acordarea indemnizației de 75% pentru polițiștii care erau nevoiți să-și lase copiii nesupravegheați acasă, întrucât au avut „neșansa” de a nu beneficia de zile libere în perioada de suspendare a activităților didactice, putem spune că s-a făcut dreptate. Astfel, conform prevederilor actului normativ publicat în Monitorul Oficial a fost eliminată interpretarea excesivă și limitativă de către reprezentanții ministerului care s-au grăbit chiar să transmită precizări în teritoriu conform cărora părintele care lucrează în sistemul de apărare și sănătate nu beneficiază de indemnizația de 75% decât dacă ambii părinți își desfășoară activitatea în aceste domenii”, a afirmat Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol.

În acest moment, legislația prevede ca „în situația în care unul dintre părinți își desfășoară activitatea în unul dintre domeniile prevăzute la alin.(1), acesta are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcție/solda de funcție corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada prevăzută la art. 1 alin. (1), cu condiția respectării, de către celălalt părinte, a prevederilor art. 1 alin. (2) lit. b. În cazul în care ambii părinți își desfășoară activitatea în unul dintre domeniile prevăzute la alin.(1), doar unul dintre aceștia are dreptul la majorarea acordată, potrivit prezentului alineat, suplimentar drepturilor salariale cuvenite”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1842 secunde