România a încălcat drepturile omului!

Verdict crunt de la CEDO: 6 luni pentru remedierea condițiilor din închisori

291
3
Verdict crunt de la CEDO: 6 luni pentru remedierea condițiilor din închisori - cedoconditiiinchisori-1493138266.jpg

Articole recomandate

CEDO a constatat că situația din închisorile din România se bate cap în cap cu prevederile Convenției Europene pentru Drepturile Omului și vine cu o decizie șoc: dă un ultimatum României ca în termen de șase luni să prezinte un plan pentru a-și rezolva problemele din penitenciare. 


Prin această decizie-pilot, CEDO a stabilit că a fost încălcat Articolul 3 al Convenției, care interzice tratamentele inumane sau degradante, în acest caz cu referire la condițiile de detenție din închisorile românești, precum și din arestul poliției. Conform deciziilor CEDO, România va trebui să plătească despăgubiri morale și cheltuieli de judecată, după ce instanța europeană a fost sesizată de patru reclamanți, în legătură cu condițiile din închisorile din România. 


Patru cetățeni au dat statul în judecată 


Daniel Arpad Rezmiveș, Marius Mavroian, Laviniu Moșmonea și Iosif Gazsi sunt cei patru cetățeni români care au sesizat CEDO în legătură cu inumanele condiții din închisori. Ei s-au plâns, printre altele, de suprapopularea celulelor, insuficiența instalațiilor sanitare și lipsa igienei, calitatea proastă a hranei, vechimea materialelor primite, precum și prezența șobolanilor și a insectelor în celule, conform comunicatului de presă al CEDO. 


Rezmiveș, Moșmonea și Gazsi sunt în prezent închiși în penitenciarele din Timișoara, Pelendava și Baia Mare, în timp ce Mavroian a fost închis în penitenciarul din Focșani, de unde a fost eliberat la 13 ianuarie 2015.


Statul român trebuie să le plătească daune morale lui Rezmiveș și Gazsi de  câte 3.000 de euro, iar lui Mavroian și Moșmonea, câte 5.000 de euro. De asemenea, Moșmonea trebuie să primească 1.850 de euro reprezentând taxe și cheltuieli. 


Magistrații CEDO însărcinați cu dosarul au decis, în unanimitate, că România a încălcat Articolul 3 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, ce interzice tratamentele inumane sau degradante.


CEDO a decis să aplice procedura de decizie-pilot, susținând că situația reclamanților relevă o problemă generală care își are originea în disfuncționalitatea structurală a sistemului carceral din România.


CEDO afirmă că statul român trebuie să adopte măsuri pentru diminuarea suprapopulării și pentru îmbunătățirea condițiilor materiale din detenție, precum și căi de recurs (un recurs preventiv și un recurs compensatoriu specific). 


Curtea a decis să amâne examinarea unor plângeri similare care nu au fost comunicate și să continue examinarea unor plângeri deja comunicate guvernului român, care trebuie să furnizeze, în cooperare cu Comitetul de Miniștri, în următoarele șase luni, până când decizia va deveni definitivă, un calendar precis pentru adoptarea de măsuri generale. 


"Am avea nevoie de opt penitenciare" 


Directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Marius Vulpe, a declarat, ieri, că ar fi nevoie de opt penitenciare moderne, în condițiile în care unul costă aproximativ 140 de milioane euro. 


"Din statistici și analize publice, azi sistemul penitenciar ar avea nevoie de 8.000 - 8.500 de locuri de cazare pentru a nu mai fi presați de această decizie pilot. În 27 de ani au fost construite doar trei penitenciare noi, la Rahova, Arad, Giurgiu, care nu e finalizat nici azi în totalitate. Va mai dura foarte mult să mai putem construi măcar opt penitenciare, dacă vorbim de cele 8.500 de locuri, măcar opt penitenciare de câte 1.000 de locuri ar trebui construite", a spus șeful ANP, prezent la o dezbatere din Parlament pe tema penitenciarelor.


Comentează știrea

Gigi
26 aprilie 2017
CEDO

A elabora un plan nu este egal cu remedierea conditiilor mai Dezinformatorilor!!!!

jh
26 aprilie 2017
plm

Si unde este "cruntul"?Crunt era daca obliga statul sa-i scoata la munca si sa recupereze prejudiciile.Si cu adevarat crunta este situatia din spitale,dar pentru asta CEDO nu da amenzi.

Valeriu
26 aprilie 2017
Arentie la titlul articolului

Titlu greșit (care poate fi apreciat ca fiind "informare incorectă" a cititorului sau, pur si simplu, "dezinformare a cititorului". CEDO a dat un termen de șase luni pentru intocmirea unui plan de măsuri concrete, aplicabil ulterior, pentru remedierea situației din penitenciare.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3997 secunde