Vânătorii de munte, în tabără de iarnă

Marţi, 04 Februarie 2020, 23:08
135
În perioada 20 - 31 ianuarie, Batalionul 24 Vânători de Munte "General Gheorghe Avramescu" din Miercurea Ciuc a executat, conform planului instrucției, tabăra de instrucție la munte-iarna, la Cabana militară Deluț din munții Călimani, județul Harghita. 
Ca în fiecare an, tabăra a constituit un prilej de verificare a deprinderilor și aptitudinilor specifice vânătorilor de munte, respectiv deplasarea și ducerea acțiunilor de luptă pe schiuri și instrucția alpină, și un prilej de sporire a rezistenței fizice, de întărire a coeziunii de grup și de ridicare a moralului. 


Cu toate că stratul de zăpadă nu a fost consistent, s-a reușit executarea în condiții bune a instrucției pe schiuri, pornind de la învățarea regulilor și mișcărilor elementare de către militarii noi încadrați și până la coborârea unor pante abrupte, ocolirea obstacolelor și deplasarea pe distanțe mari, executate de către ceilalți militari. 


Existența unui perete de gheață în apropierea cabanei a permis executarea în bune condiții a instrucției alpine pe timp de iarnă, militarii dovendindu-și încă o dată deprinderile dobândite în anii de instrucție și taberele de alpinism. 


Un rol important în pregătirea militarilor l-a avut instrucția tactică, unde subunitățile de nivel pluton și-au perfecționat deprinderile în ducerea acțiunilor de angajare și neutralizare a forțelor adverse care acționează în adâncimea dispozitivului propriu, deplasările pe schiuri dându-i un accent specific. 


Existența unui poligon temporar în apropierea taberei a permis executarea tragerilor în condițiile ședințelor specifice vânătorilor de munte. 


Nu au fost ignorate nici alte categorii de instruire (topografia militară, instrucția genistică, instrucția sanitară), precum și traiul în condiții de izolare, toate acestea contribuind la dezvoltarea și perfecționarea deprinderilor de buni luptători. 


Maior Marian-Ionuț BĂNICĂ 
Ministerul Apărării Naționale - Forțele Terestre Române


Pagina a fost generata in 0.3453 secunde