Va redeveni atractivă meseria de polițist? Ce-i de făcut pentru a rămâne în sistem până la pensie

794
Va redeveni atractivă meseria de polițist? Ce-i de făcut pentru a rămâne în sistem până la pensie - politistii-1504199086.jpg
Ministerul Afacerilor Interne încearcă să reducă deficitul imens de personal prin reducerea perioadei de școlarizare și mărirea numărului de locuri la școlile de agenți și subofițeri. La propunerea MAI, Guvernul României a adoptat Hotărârea care crește cifra de școlarizare pentru anul 2017-2018, de la 1.434 la 8.190 de locuri. Totodată, începând din acest an scade perioada de școlarizare de la 2 la 1 an.

Prin Hotărârea de Guvern adoptată, vor fi organizate trei sesiuni de admitere în fiecare an. Prevederea nu vizează însă Academia de Poliție "Alexandru I. Cuza", singura instituție de învățământ a Ministerului Afacerilor Interne pentru formarea ofițerilor de poliție, poliție de frontieră, pompieri și jandarmi. Până în prezent, școlilor de agenți și subofițeri din MAI le era alocat un număr 1.434 de locuri pe an, însă, în momentul de față, deficitul de personal se situează la peste 20.000, acesta fiind accentuat de ieșirile la pensie din ultimii ani.

Hotărârea de Guvern adoptată face parte dintr-un pachet legislativ și managerial care va fi aplicat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, având ca scop reducerea deficitului de personal, creșterea gradului de protecție a angajaților și îmbunătățirea dotărilor pe care angajații MAI le au la dispoziție. Ce spun însă polițiștii despre acest proiect?

"Este o inițiativă bună, inclusiv eu am doar un an de școlarizare și este suficient pentru tot ceea ce înseamnă pregătirea tehnico-tactică. Oricum, polițiștii învață mai mult în stradă această meserie. Aș adăuga însă că nu este suficient. Trebuie să se facă ceva pentru ca oamenii să nu mai plece și ca această meserie să devină din nou atractivă și să-i determine pe polițiști să rămână în sistem până la pensie", a declarat, pentru "Cuget Liber", Daniel Avasilcăi, președintele Sindicatului Europol Constanța.

Odată cu reducerea perioadei de școlarizare, promoția 2016-2018 va finaliza cursurile în luna decembrie a acestui an, urmând să fie încadrată de la începutul anului viitor. Prin această modificare, promoțiile vor putea ajunge la un număr de 3.000 - 5.000 absolvenți anual. Pentru dezvoltarea pregătirii profesionale, agenții de poliție vor putea urma programe de formare continuă, așa cum este cursul de pregătire tactică, care se desfășoară în prezent la nivelul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.

Acest modul de pregătire tactică susținut de profesioniști din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale are ca scop perfecționarea unor proceduri utilizate frecvent în munca de poliție, cum ar fi: legitimarea persoanelor, controlul bagajelor, oprirea autovehiculelor, folosirea armamentului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.31 secunde