V-a fost reținut permisul auto? Reguli noi pentru a putea să-l obțineți înapoi, mai repede!

1197

Articole de la același autor

Șoferii cărora le-a fost suspendat dreptul de a conduce pentru o perioadă mai mare de 30 de zile pot reveni mai repede la volan dacă promovează o testare privind cunoașterea regulilor de circulație. Regulile impuse de legislație privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească șoferii, pentru a putea susține testul, au fost modificate în vara lui 2019. 


În luna august 2019, a intrat în vigoare Ordonanța Guvernului 11/2019, privind modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 195/2002, privind circulația pe drumurile publice. Noile prevederi legale au adus modificări, printre altele, în ceea ce privește testul de verificare a cunoștințelor privind regulile de circulație, pe care îl pot da șoferii cu permisul auto suspendat, dacă vor să li se reducă perioada suspendării la 30 de zile. 


Comisarul șef Ciprian Sobaru, șeful Serviciului Poliției Rutiere Constanța, a explicat, pentru "Cuget Liber", ce condiții trebuie să îndeplinească șoferii pentru a susține acest test. 


"În urma promovării acestei testări, perioada de suspendare a dreptului de a conduce poate fi redusă la 30 de zile. Șoferii trebuie să vină să susțină testul și să-l promoveze, în primele 30 de zile de la intrarea în vigoare a suspendării. Dar, atenție: dacă au primit dovadă, iar aceasta este în perioada de valabilitate, nu pot să susțină testarea. Pot doar să se înscrie, dar vor susține examinarea în perioada suspendării dreptului de a conduce", a afirmat cms. șef Ciprian Sobaru. 
Sunt anumite situații în care șoferii sunt obligați să susțină testarea aceasta, iar în cazul în care nu o promovează, li se majorează perioada suspendării cu 30 de zile. Este cazul șoferilor depistați că au condus sub influența băuturilor alcoolice (când este doar contravenție), celor care nu acordă prioritate, celor care nu respectă regulile privind depășirea în trafic și indicațiile semaforului și urmarea este producerea unui accident. 


"De exemplu, în cazul celor care conduc sub influența alcoolului, permisul auto este suspendat pentru 90 de zile, iar perioada va fi majorată la 120 de zile, dacă nu promovează testul", a mai arătat comisarul șef Sobaru. 


Pe de altă parte, sunt situații în care legislația interzice reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce. Este cazul șoferilor care au mai puțin de un an de la obținere permisul auto și sunt surprinși încălcând Codul Rutier, a celor sancționați pentru nerespectarea regulilor privind trecerile la nivel cu calea ferată, a șoferilor care au consumat alcool și au fost implicați în accidente rutiere. 


"De menționat că în această categorie sunt incluși și șoferii depistați că au consumat alcool și nu sunt responsabili de producerea accidentului", a precizat șeful Serviciului Rutier. 


Altfel spus, șoferii care beau și sunt trași pe dreapta de poliție pot solicita să dea testarea, pentru a obține mai repede permisul, în vreme ce șoferii care beau, iar în timp ce circulă pe șosea sunt loviți de alte autoturisme nu pot solicita reducerea perioadei de suspendare! 


În ce condiții pot obține vitezomanii permisul auto înapoi 
Una din noutățile aduse de modificările legislative îi vizează pe șoferii care primesc soluții de clasare sau de achitare în dosarele penale în care au fost anchetați. 


"Pentru cei care primesc soluții de clasare de la procurori sau soluții de achitare de la instanță, va fi emisă o dispoziție de suspendare a dreptului de conducere pe 90 de zile, dispoziție care poate fi supusă reducerii la 30 de zile, în urma susținerii testării. 


De exemplu, un șofer lovește un pieton pe trecerea de pietoni, se deschide dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. Pe parcursul anchetei, fie pietonul nu depune plângere, fie nu întrunește numărul de zile de îngrijiri medicale, astfel că procurorul dispune clasarea dosarului. În consecință, șoferul se va prezenta la ghișeu, la Serviciul Rutier, cu ordonanța de clasare, și va primi o dispoziție a șefului serviciului privind suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile", a mai arătat comisarul șef Ciprian Sobaru. 


De asemenea, o noutate este și faptul că regulile sunt mai permisive pentru șoferii vitezomani. Astfel, dacă șoferii sunt depistați că depășesc limita legală cu o viteză de până la 69 de km/oră (adică înregistrează, în afara localității 169 km/oră, 199 km/oră pe autostradă și 119 km/oră în localitate), pot da testarea dacă nu au avut permisul auto suspendat în ultimele două luni. Însă, dacă depășesc limita legală cu peste 70 km/oră (adică sunt depistați cu 120 km/oră în localitate, 170 km/oră în afara orașului și 200 km/oră pe autostradă) vor putea susține testarea numai dacă nu au avut permisul suspendat în ultimele 12 luni. 


Unde poate fi susținută testarea 
Testarea cunoștințelor privind regulile de circulație poate fi susținută în județul unde a fost emis permisul auto sau în județul unde a fost reținut. 


"Dar, ulterior promovării testării, cererea pentru reducerea perioadei de suspendare va fi depusă la Serviciul Rutier unde a fost reținut permisul auto", a arătat comisarul șef Ciprian Sobaru. 


Testarea conține 15 întrebări, iar șoferii trebuie să răspundă corect la 13 întrebări. Șoferii pot repeta testarea, de câte ori doresc, dar numai în intervalul de 30 de zile de la intrarea în vigoare a suspendării permisului. 
"Programările se pot face oricând, chiar și în ziua examenului, dar numai la ghișeu, pentru a putea fi verificați șoferii dacă îndeplinesc condițiile pentru obținerea reducerii suspendării", a mai arătat șeful Rutierei Constanța. 


De menționat că, la Serviciul Rutier Constanța, testarea este susținută în fiecare marți, de la ora 16.00 și joi, de la ora 15.00. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.229 secunde