UPDATE - George Ivănescu, acționar la Murfatlar, arestat preventiv, alături de alte șase persoane

708
1
UPDATE - George Ivănescu, acționar la Murfatlar, arestat preventiv, alături de alte șase persoane - murfatlardnaperchezitii-1476809206.jpg

Articole de la același autor

UPDATE - Curtea de Apel București a admis marți cererea DNA de arestare preventivă a lui George Ivănescu, acționar la compania de vinuri Murfatlar, în dosarul în care se fac cercetări cu privire la o evaziune fiscală de aproximativ 600 milioane lei. În același dosar, au fost arestați alți șase inculpați, respectiv Constantin Cîrciumaru, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea, Gheorghe Cosmin Popescu, Cătălin Florian Vasilescu și Sorin Vasile Săvoiu. De asemenea, instanța a dispus ca trei dintre inculpați — Cristian George Lascu, Irina Tănase și Ioan Toma — să fie plasați în arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă.


XXX


Zece persoane au fost reținute de procurorii anticorupție, printre ele și acționarul companiei de vinuri Murfatlar, George Ivănescu, dar și foști șefi din Ministerul de Finanțe și Autoritatea Națională a Vămilor, în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproape 600 de milioane de lei. Măsura vine ca urmare a celor 28 de percheziții instrumentate luni, de DNA, în București, Constanța, Ilfov, Buzău și Prahova. 


Procurorii DNA i-au reținut, ieri, pentru 24 de ore, pe Cătălin Bucura, George Ivănescu, Gheorghe Zlotea și Constantin Cârciumaru, toți asociați la societățile comerciale de producere și comercializare a băuturilor alcoolice implicate în dosar. 


În această cauză, au mai fost reținuți doi administratori de societăți comerciale, un director general al unei societăți cu activitate de cultivare a strugurilor, dar și fostul director al Direcției de politici și legislație în domeniile vamal și nefiscal din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, George Cristian Lascu, fosta șefă a Direcției de Autorizări din cadrul Autorității Naționale a Vămilor (ANV), Irina Tănase, precum și fostul director general al Direcției generale juridice din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Ioana Toma. Ultimii trei sunt acuzați de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. 


"În perioada 2010-2014, patru societăți cu activitate de producere și comercializare a băuturilor alcoolice, deținute sau controlate de Ivănescu George, Bucura Cătălin, Zlotea Gheorghe și de alte persoane, au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei - aproximativ 132 milioane de euro - bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale. Activitatea infracțională s-a desfășurat în condițiile în care funcționarii publici din cadrul autorităților fiscale și vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligați prin atribuțiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos", potrivit unui comunicat DNA. 


Ce spun anchetatorii 


Cauzele producerii prejudiciului amintit de anchetatorii DNA vizează autorizarea ilegală a trei antrepozite fiscale de producție alcool și băuturi alcoolice deținute de societăți, sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată a accizelor și a altor obligații fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive, dar și îngăduința funcționarilor publici care nu au îndeplinit actele la care erau obligați și nu au dispus măsurile prevăzute de lege pentru a opri activitatea antrepozitelor, deși societățile au înregistrat lună de lună obligații fiscale restante, iar cuantumul acestora a crescut constant. 


"După autorizarea societăților ca antrepozite fiscale, funcționarii publici cu atribuții de serviciu în materie nu au îndeplinit actele la care erau obligați în virtutea acestora și astfel, timp de doi ani, autorizațiile nu au fost suspendate, deși lună de lună societățile comerciale în cauză au acumulat obligații fiscale restante, inclusiv accize și TVA. Societățile comerciale vizate în prezenta cauză s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive care au avut ca scop mărirea cuantumului taxei pe valoarea adăugată deductibilă. Ulterior, firmele au susținut că au de încasat bani de la buget, astfel că împotriva lor să nu fie luate măsurile prevăzute de lege care să le oblige să plătească restanțele", potrivit documentului DNA. 


Tot procurorii DNA mai spun că societățile comerciale vizate s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive care au avut ca scop mărirea cuantumului taxei pe valoarea adăugată deductibilă. 


Comentează știrea

Murphy
18 octombrie 2016
La parnaie fara vin, doar cu apa

La parnaie doar cu o felie de paine si un pahar cu apa, fara vin !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4847 secunde