Unul dintre deținuți a fost prins, dar cel mai periculos este încă în libertate

540
1
Evadarea celor doi deținuți de la Penitenciarul de Maximă Siguranță de la Poarta Albă, în urmă cu două zile, nu numai că a pus pe jar toate forțele de ordine de pe raza județului, dar a și scos la iveală vulnerabilitatea unității de deținere. Sute de polițiști și jandarmi au scotocit zona cuprinsă între Medgidia și Cernavodă, în special împrejurimile localităților Seimenii Mici și Tortoman. Ieri, după ce în noaptea de marți spre miercuri, un jandarm a reușit să îl prindă pe unul dintre deținuți, un elicopter a survolat tot județul, în speranța de a-i da de urmă și celuilalt. Fără succes însă.

În urma veștii că doi deținuți de la Poarta Albă au evadat din penitenciar, atât polițiștii, cât și jandarmii constănțeni au fost solicitați să par-ticipe la căutări. Potrivit căpitanului Sorin Trancă, la nivelul Inspectoratului Județean de Jandarmi s-a constituit o comisie coordonată de inspectorul șef, colonel Gheorghe Hărăbor, fiind transmise către toate subunitățile pozele și semnalmentele celor doi.
În cadrul subunităților s-au format echipe de siguranță publică, pedestre și auto, care au plecat în căutarea evadaților, acordându-se o atenție deosebită zonelor de domi-ciliu a celor doi, zonă cuprinsă între Medgidia și Cernavodă, în special în preajma localităților Seimenii Mici și Tortoman.
Din informațiile culese de jandarmi și polițiști, cei doi evadați ar fi fost văzuți în preajma localității Seimeni, echipele trecând imediat la scotocirea fermelor, stânelor precum și a clădirilor abandonate, împărțind cetățenilor din zonă pozele și semnal-mentele celor doi. În același timp alte echipe scotoceau la periferia locali-tății Cernavodă, acordându-se o atenție sporită subsolurilor, acoperișurilor blocurilor, curților interioare ale firmelor private și piețelor.

Un jandarm l-a prins pe Mihai Ion
În jurul orei 21,30, subofițerului plt. maj. Maftei Petruț, aflat în zona Campus CNE Cernavodă, i-a atras aten-ția o persoană cu un comportament ciudat. Apropiindu-se, a constatat că semnalmentele corespund cu cele ale unuia dintre evadați. El a încercat să fugă, dar jandarmul l-a ajuns din urmă, l-a prins și l-a imobilizat.
În același timp, la aproximativ 12 metri, în imediata apropiere a pădurii, subofițerul l-a recunoscut și pe cel de-al doilea evadat, Marian Acatrinei. Jandarmul a cerut sprijinul cetățenilor din zonă, însă evadatul a reușit să fugă, dispărând în pădure. La fața locului s-a deplasat o echipă de intervenție a subunității de jandarmi Cernavodă care l-a condus pe cel imobilizat, Mihai Ion, la sediul subunității, fiind apoi predat Poliției Cernavodă.
La închiderea ediției erau constituite echipe mixte - jandarmi, poli-țiști, gardieni și polițiști comunitari, sprijiniți de câini de serviciu pentru prinderea celui de-al doilea evadat.
Jandarmii recomandă cetățenilor, dacă-l observă pe Marian Acatrinei, să telefoneze la numărul 956 al Jandarmeriei sau la 112, apel unic de urgență, și să nu încerce să-l imobilizeze, deoarece este o persoa-nă violentă, fiind închis pentru omor.

Acatrinei - obosit și flămând
În noaptea de marți spre miercuri, Marian Acatrinei, rămas fără com-pania colegului său, a mers cât l-au ținut picioarele. În aceeași noapte, el ar fi fost văzut în zona unei stâne și ar fi cerut de mâncare și bani unui cioban. Numai că acesta a asmuțit câinii pe el, iar fugarul a luat-o la sănătoasa.
Cele aproape două zile (n.r. - la ora redactării articolului) scurse de la evadarea lui Acatrinei îl fac și mai periculos. Să nu uităm că el a suferit o condamnare pentru omor deosebit de grav, deci are un caracter deo-sebit de violent; acum este singur și istovit de oboseală și de foame.
Ieri, polițiștii, jandarmii și gardienii de la Penitenciarul Poarta Albă l-au căutat pe evadat în zona localităților Seimenii Mari și Mici, în zona pădurii din Cernavodă și a Centralei Nucleare, dar nu au dat de urma lui.

Evadările "curg" în ultima vreme
Cel puțin opt deținuți au evadat, în ultima lună, din închisorile românești, unele dintre ele cu regim de maximă siguranță, iar metodele prin care aceștia au reușit să fugă au fost dintre cele mai diferite.
În 3 iunie 2007, Titi Panait, deținut de la Penitenciarul Jilava, a evadat în timp ce se afla la un punct de lucru al penitenciarului, reușind să fugă printr-o spărtură din zidul închisorii. Deținutul era condamnat la trei ani și șase luni închisoare pentru furt calificat. El a fost prins după opt ore de căutări, ascuns în zona Lacului Văcărești.
După trei zile, în 6 iunie 2007, o nouă evadare a avut loc la Penitenciarul Târgu-Mureș. Doi bărbați, Petru Cătănaș și Alexandru Gavriș, au reușit să fugă de la punctul de lucru Sâncraiul de Mureș, anexa agrozootehnică a penitenciarului, în timpul mesei de prânz. Cei doi erau recidiviști și erau condamnați la trei, respectiv doi ani de închisoare pentru violare de domiciliu, respectiv furt. Ei au fost prinși, o zi mai târziu, de cadrele penitenciarului în localitatea Grebenișu de Câmpie,  la o distanță de aproximativ 20 km de locul evadării.
În 10 iunie 2007, un deținut din cadrul Penitenciarului cu Regim Semideschis "Pelendava" Craiova a evadat după ce primise o permisie de 48 de ore pentru bună conduită. George T., condamnat la o pedeapsă de patru ani și șase luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat, fusese recompensat pentru bună conduită și stăruință în muncă, însă, la expirarea termenului învoirii, nu s-a mai prezentat la penitenciar. El a fost reținut, după numai o zi, de organele de poliție din municipiul Slatina, într-o piață a orașului.
În 15 iunie 2007, un deținut care-și ispășea pedeapsa la Penitenciarul Jilava în regim semideschis a evadat din Palatul de Justiție, acolo unde lucra, o zi pe săptămână, la curățenie. Costel Culea, condamnat la trei ani și șase luni pentru furt, a fost prins în aceeași zi de echipe specializate ale Poliției Capitalei și de polițiștii Secției 19, în timp ce se îndrepta spre cunoștințe care locuiau în Ferentari.
Patru zile mai târziu, a evadat un deținut din Penitenciarul Aiud, Gligor Augustin, în timp ce se îndrepta, împreună cu alți deținuți, spre locul unde muncea. El fusese condamnat la patru ani de închisoare pentru furt calificat. Deținutul a fost prins după zece zile, în 19 iunie 2007, într-o pădure de pe raza comunei Ceuașu de Câmpie, județul Mureș.
În 3 iulie 2007, doi deținuți, unul condamnat pentru furt și altul pentru omor deosebit de grav, au evadat, din penitenciarul Poarta Albă din județul Constanța, după ce au săpat sub gardul instituției. Ion Mihai era condamnat la trei ani pentru furt, iar Marian Acatrinei avea de ispășit un an pentru furt și încă 12 ani pentru omor deosebit de grav. Unul dintre aceștia, Ion Mihai, a fost capturat în zona orașului Cernavodă.
La închiderea ediției, polițiștii încă îl căutau pe Acatrinei. Potrivit adjunctului șefului IPJ Constanța, comisar șef Adrian Rapotan, el a fost localizat în zona Cernavodă, dar dată fiind vegetația foarte bogată, el are multe locuri unde se poate ascunde. "Își poate găsi o ascunzătoare în care să stea ziua, iar noaptea să meargă liniștit. Trebuie să ținem cont că el este crescut la țară, într-un astfel de mediu, și că aici se află în elementul său. Dacă nici pe timpul nopții nu-l vom găsi, mâine (n.r. - astăzi) îl vom căuta, din nou, cu elicopterul" - ne-a declarat comisar șef Adrian Rapotan.

Anchetă în cazul evadării de la Poarta Albă
Reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au declarat, ieri, pentru NewsIn, că de vină pentru numărul mare de evadați din ultimele luni sunt reglementările legate de regimurile mai puțin restrictive, dar că în cazul eva-dărilor din penitenciare de maximă siguranță, cum este cazul "Poarta Albă", sunt necesare anchete.
"Valul mare de evadări din ultima perioadă este cauzat de noile regimuri de executare a pedepselor reglementat prin legea 275/ 2006, regimuri care merg de la foarte strict până la deschis. Cei mai mulți dintre evadații din acest val au fost persoane care lucrau în regim deschis sau semideschis", a declarat  Valentin Munteanu, purtător de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).
Munteanu a mai adăugat că din cele câteva sute de deținuți care beneficiază de un astfel de regim - deschis sau semideschis, 95% nu au creat probleme.
Regimul semideschis prevede ca deținutul care lucrează în interiorul penitenciarului să nu fie păzit, iar cei care lucrează în afara închisorii să fie supravegheați de un personal redus, unul sau doi gardieni neînarmați.
Munteanu a mai precizat că există și cazuri în care deținuții au evadat din interiorul penitenciarului, de sub supravegherea gardienilor, în regim de supraveghere mai strict și că în astfel de situații se fac cercetări.
"Administrația va analiza fiecare caz în parte pentru a stabili dacă angajați ai închisorilor respective se fac vinovați de neglijență", a adăugat reprezentantul ANP, făcând referire la cazul de la Poarta Albă.

Cei doi deținuți care au evadat erau condamnați unul pentru furt, iar celălalt pentru omor deosebit de grav. Dispariția lor a fost constatată de gardieni abia la apelul de dimineață. Unul dintre ei a fost prins, pe când celălalt se află încă în libertate.
Deținuții, Mihai Ion, de 20 de ani, din comuna Seimenii Mici, județul Constanța, și Marian Acatrinei, de 19 ani, din sat Canlia, comuna Lipnița, județul Constanța, executau detenția la Poarta Albă în aceeași cameră. Ion Mihai a fost  condamnat pentru furt cali-ficat la trei ani închisoare, în primă instanță, și a fost arestat preventiv la 20 martie 2007, la propunerea polițiștilor din Cernavodă. Cel de-al doilea, Acatrinei Marian, a fost condamnat definitiv la un an de închisoare pentru furt calificat și la 12 ani, în primă instanță, pentru omor deosebit de grav, și a fost arestat preventiv la 29 aprilie 2006.

Evadarea celor doi deținuți de la Penitenciarul de Maximă Siguranță de la Poarta Albă, în urmă cu două zile, nu numai că a pus pe jar toate forțele de ordine de pe raza județului, dar a și scos la iveală vulnerabilitatea unității de deținere. Sute de polițiști și jandarmi au scotocit zona cuprinsă între Medgidia și Cernavodă, în special împrejurimile localităților Seimenii Mici și Tortoman. Ieri, după ce în noaptea de marți spre miercuri, un jandarm a reușit să îl prindă pe unul dintre deținuți, un elicopter a survolat tot județul, în speranța de a-i da de urmă și celuilalt. Fără succes însă.

În urma veștii că doi deținuți de la Poarta Albă au evadat din penitenciar, atât polițiștii, cât și jandarmii constănțeni au fost solicitați să par-ticipe la căutări. Potrivit căpitanului Sorin Trancă, la nivelul Inspectoratului Județean de Jandarmi s-a constituit o comisie coordonată de inspectorul șef, colonel Gheorghe Hărăbor, fiind transmise către toate subunitățile pozele și semnalmentele celor doi.
În cadrul subunităților s-au format echipe de siguranță publică, pedestre și auto, care au plecat în căutarea evadaților, acordându-se o atenție deosebită zonelor de domi-ciliu a celor doi, zonă cuprinsă între Medgidia și Cernavodă, în special în preajma localităților Seimenii Mici și Tortoman.
Din informațiile culese de jandarmi și polițiști, cei doi evadați ar fi fost văzuți în preajma localității Seimeni, echipele trecând imediat la scotocirea fermelor, stânelor precum și a clădirilor abandonate, împărțind cetățenilor din zonă pozele și semnal-mentele celor doi. În același timp alte echipe scotoceau la periferia locali-tății Cernavodă, acordându-se o atenție sporită subsolurilor, acoperișurilor blocurilor, curților interioare ale firmelor private și piețelor.

Un jandarm l-a prins pe Mihai Ion
În jurul orei 21,30, subofițerului plt. maj. Maftei Petruț, aflat în zona Campus CNE Cernavodă, i-a atras aten-ția o persoană cu un comportament ciudat. Apropiindu-se, a constatat că semnalmentele corespund cu cele ale unuia dintre evadați. El a încercat să fugă, dar jandarmul l-a ajuns din urmă, l-a prins și l-a imobilizat.
În același timp, la aproximativ 12 metri, în imediata apropiere a pădurii, subofițerul l-a recunoscut și pe cel de-al doilea evadat, Marian Acatrinei. Jandarmul a cerut sprijinul cetățenilor din zonă, însă evadatul a reușit să fugă, dispărând în pădure. La fața locului s-a deplasat o echipă de intervenție a subunității de jandarmi Cernavodă care l-a condus pe cel imobilizat, Mihai Ion, la sediul subunității, fiind apoi predat Poliției Cernavodă.
La închiderea ediției erau constituite echipe mixte - jandarmi, poli-țiști, gardieni și polițiști comunitari, sprijiniți de câini de serviciu pentru prinderea celui de-al doilea evadat.
Jandarmii recomandă cetățenilor, dacă-l observă pe Marian Acatrinei, să telefoneze la numărul 956 al Jandarmeriei sau la 112, apel unic de urgență, și să nu încerce să-l imobilizeze, deoarece este o persoa-nă violentă, fiind închis pentru omor.

Acatrinei - obosit și flămând
În noaptea de marți spre miercuri, Marian Acatrinei, rămas fără com-pania colegului său, a mers cât l-au ținut picioarele. În aceeași noapte, el ar fi fost văzut în zona unei stâne și ar fi cerut de mâncare și bani unui cioban. Numai că acesta a asmuțit câinii pe el, iar fugarul a luat-o la sănătoasa.
Cele aproape două zile (n.r. - la ora redactării articolului) scurse de la evadarea lui Acatrinei îl fac și mai periculos. Să nu uităm că el a suferit o condamnare pentru omor deosebit de grav, deci are un caracter deo-sebit de violent; acum este singur și istovit de oboseală și de foame.
Ieri, polițiștii, jandarmii și gardienii de la Penitenciarul Poarta Albă l-au căutat pe evadat în zona localităților Seimenii Mari și Mici, în zona pădurii din Cernavodă și a Centralei Nucleare, dar nu au dat de urma lui.

Evadările "curg" în ultima vreme
Cel puțin opt deținuți au evadat, în ultima lună, din închisorile românești, unele dintre ele cu regim de maximă siguranță, iar metodele prin care aceștia au reușit să fugă au fost dintre cele mai diferite.
În 3 iunie 2007, Titi Panait, deținut de la Penitenciarul Jilava, a evadat în timp ce se afla la un punct de lucru al penitenciarului, reușind să fugă printr-o spărtură din zidul închisorii. Deținutul era condamnat la trei ani și șase luni închisoare pentru furt calificat. El a fost prins după opt ore de căutări, ascuns în zona Lacului Văcărești.
După trei zile, în 6 iunie 2007, o nouă evadare a avut loc la Penitenciarul Târgu-Mureș. Doi bărbați, Petru Cătănaș și Alexandru Gavriș, au reușit să fugă de la punctul de lucru Sâncraiul de Mureș, anexa agrozootehnică a penitenciarului, în timpul mesei de prânz. Cei doi erau recidiviști și erau condamnați la trei, respectiv doi ani de închisoare pentru violare de domiciliu, respectiv furt. Ei au fost prinși, o zi mai târziu, de cadrele penitenciarului în localitatea Grebenișu de Câmpie,  la o distanță de aproximativ 20 km de locul evadării.
În 10 iunie 2007, un deținut din cadrul Penitenciarului cu Regim Semideschis "Pelendava" Craiova a evadat după ce primise o permisie de 48 de ore pentru bună conduită. George T., condamnat la o pedeapsă de patru ani și șase luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat, fusese recompensat pentru bună conduită și stăruință în muncă, însă, la expirarea termenului învoirii, nu s-a mai prezentat la penitenciar. El a fost reținut, după numai o zi, de organele de poliție din municipiul Slatina, într-o piață a orașului.
În 15 iunie 2007, un deținut care-și ispășea pedeapsa la Penitenciarul Jilava în regim semideschis a evadat din Palatul de Justiție, acolo unde lucra, o zi pe săptămână, la curățenie. Costel Culea, condamnat la trei ani și șase luni pentru furt, a fost prins în aceeași zi de echipe specializate ale Poliției Capitalei și de polițiștii Secției 19, în timp ce se îndrepta spre cunoștințe care locuiau în Ferentari.
Patru zile mai târziu, a evadat un deținut din Penitenciarul Aiud, Gligor Augustin, în timp ce se îndrepta, împreună cu alți deținuți, spre locul unde muncea. El fusese condamnat la patru ani de închisoare pentru furt calificat. Deținutul a fost prins după zece zile, în 19 iunie 2007, într-o pădure de pe raza comunei Ceuașu de Câmpie, județul Mureș.
În 3 iulie 2007, doi deținuți, unul condamnat pentru furt și altul pentru omor deosebit de grav, au evadat, din penitenciarul Poarta Albă din județul Constanța, după ce au săpat sub gardul instituției. Ion Mihai era condamnat la trei ani pentru furt, iar Marian Acatrinei avea de ispășit un an pentru furt și încă 12 ani pentru omor deosebit de grav. Unul dintre aceștia, Ion Mihai, a fost capturat în zona orașului Cernavodă.
La închiderea ediției, polițiștii încă îl căutau pe Acatrinei. Potrivit adjunctului șefului IPJ Constanța, comisar șef Adrian Rapotan, el a fost localizat în zona Cernavodă, dar dată fiind vegetația foarte bogată, el are multe locuri unde se poate ascunde. "Își poate găsi o ascunzătoare în care să stea ziua, iar noaptea să meargă liniștit. Trebuie să ținem cont că el este crescut la țară, într-un astfel de mediu, și că aici se află în elementul său. Dacă nici pe timpul nopții nu-l vom găsi, mâine (n.r. - astăzi) îl vom căuta, din nou, cu elicopterul" - ne-a declarat comisar șef Adrian Rapotan.

Anchetă în cazul evadării de la Poarta Albă
Reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au declarat, ieri, pentru NewsIn, că de vină pentru numărul mare de evadați din ultimele luni sunt reglementările legate de regimurile mai puțin restrictive, dar că în cazul eva-dărilor din penitenciare de maximă siguranță, cum este cazul "Poarta Albă", sunt necesare anchete.
"Valul mare de evadări din ultima perioadă este cauzat de noile regimuri de executare a pedepselor reglementat prin legea 275/ 2006, regimuri care merg de la foarte strict până la deschis. Cei mai mulți dintre evadații din acest val au fost persoane care lucrau în regim deschis sau semideschis", a declarat  Valentin Munteanu, purtător de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).
Munteanu a mai adăugat că din cele câteva sute de deținuți care beneficiază de un astfel de regim - deschis sau semideschis, 95% nu au creat probleme.
Regimul semideschis prevede ca deținutul care lucrează în interiorul penitenciarului să nu fie păzit, iar cei care lucrează în afara închisorii să fie supravegheați de un personal redus, unul sau doi gardieni neînarmați.
Munteanu a mai precizat că există și cazuri în care deținuții au evadat din interiorul penitenciarului, de sub supravegherea gardienilor, în regim de supraveghere mai strict și că în astfel de situații se fac cercetări.
"Administrația va analiza fiecare caz în parte pentru a stabili dacă angajați ai închisorilor respective se fac vinovați de neglijență", a adăugat reprezentantul ANP, făcând referire la cazul de la Poarta Albă.

Cei doi deținuți care au evadat erau condamnați unul pentru furt, iar celălalt pentru omor deosebit de grav. Dispariția lor a fost constatată de gardieni abia la apelul de dimineață. Unul dintre ei a fost prins, pe când celălalt se află încă în libertate.
Deținuții, Mihai Ion, de 20 de ani, din comuna Seimenii Mici, județul Constanța, și Marian Acatrinei, de 19 ani, din sat Canlia, comuna Lipnița, județul Constanța, executau detenția la Poarta Albă în aceeași cameră. Ion Mihai a fost  condamnat pentru furt cali-ficat la trei ani închisoare, în primă instanță, și a fost arestat preventiv la 20 martie 2007, la propunerea polițiștilor din Cernavodă. Cel de-al doilea, Acatrinei Marian, a fost condamnat definitiv la un an de închisoare pentru furt calificat și la 12 ani, în primă instanță, pentru omor deosebit de grav, și a fost arestat preventiv la 29 aprilie 2006.

Comentează știrea

Purple Ray Bans
5 mai 2014

almost all of the influences for my own label Hillier come from either children's books, childhood memories of mine or from a playful childlike point of view. 'When I started to think about the design of Pudsey, I wanted to make sure that children would understand it and would be drawn to it.' Erdem added: 'It is a cause I believe in and it was fun to work with Pudsey. He was very pleasant!' Henry Holland agreed saying: 'Pudsey was great to work with and not as much of a diva as I had thought!' WHY DIDN'T THEY design lots of pudseys from recycled/reused materials. Think floral gingham curtains, cath kidstonesque in a nature. Something that was cheerful to look at and pleasing to the eye. Made them and sold them off to joe bloggs. Its terrible someone was paid money to get this idea off the ground. Did anyone think to survey the demographic of people who buy into these designers and luxury brands by comparison to those whom actually donate to charities. And really Henry Holland's offering is just pitiful.and folks are enjoying it With designer coach shoulder bags, you will always attract people attention. Purple Ray Bans

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.3915 secunde