Unii polițiști au "noroc", alții nu! Bonusuri pe viață și pensii asigurate versus bani cu țârâita

17184
3
Unii polițiști au
De la începutul lunii, bugetarii au salariile majorate, potrivit unui proiect de Ordonanță de Ur-gență al Guvernului, care a intrat în vigoare la data de 1 august 2016. Totuși, chiar și așa, nu toate problemele au fost rezolvate, iar Executivul a luat dintr-o parte și a dat în cealaltă, lăsând anumite categorii de bugetari să mai aștepte până la anul. Este vorba despre polițiști, care au ieșit în stradă pentru a atrage atenția asupra salariilor diferențiate pe care le primesc pentru aceeași muncă prestată, prin sporuri acordate haotic de pe vremea guvernului Boc.


Ordonanța de Guvern intrată în vigoare prevede creșterea salarială pentru 650 de mii de bugetari. Printre ei se află polițiști care încercau de ani de zile să atragă atenția asupra diferențelor de salarii pentru cei care ocupau aceeași funcție și prestau aceeași muncă. Situația nu se va rezolva acum, fiind vorba de o creștere cu 10%, însă polițiștii nu știu exact cum va fi. Cert este că soluțiile propuse și așteptate de oamenii legii ar putea fi implementate abia peste un an, în luna august a anului 2017. Impactul bugetar este de 870 de milioane pentru anul acesta și de 2,6 miliarde lei pentru anul următor. 


"S-a dorit egalizarea tuturor salariilor, dar în primă fază ne dă jumătate, undeva la 10%. Acolo unde există oameni pe aceeași funcție și erau prinși cu diferențe, vor primi jumătate din suma pro-misă. Asta se va vedea în septembrie. Concret, habar nu am cum va fi și în ce va consta, vom vedea atunci. Este greu să corectezi pentru că, între timp, s-au mai modificat niște lucruri. Spre exemplu, unii mai aveau la salariul de bază sporul de noapte, spor de week-end, spor de sărbători legale și așa mai departe. Astfel, sporurile unor polițiști au crescut exponențial, practic li s-au majorat veniturile pe viață și unii chiar au ieșit la pensie cu acele venituri, iar ceilalți nu", a declarat pentru "Cuget Liber", Daniel Avasilcăi, președintele Sindicatului Agenților de Poliție Constanța.


Reacțiile polițiștilor și militarilor nu au încetat să apară, majoritatea fiind ironii la adresa statului, dar și întrebări mai mult sau mai puțin retorice. "Domnilor, de week-end-urile acelea neplătite din 2011 și până în 2016, nu se mai aude nimic?", a fost întrebarea legitimă a unui polițist, urmată de o altă completare: "La agenți vor fi creșteri de 70-80 de lei, iar acești 20% de fapt sunt două tranșe de câte 10 la sută. Bătaie de joc, așa cum suntem deja obișnuiți". Concluzia nu a fost una care să le dea prea mari speranțe cadrelor militare și oamenilor legii: "Ce să mai, ne umplem de bani!". 


Deși s-a atras atenția în mai multe rânduri că doar 20% din polițiști primesc salariu de merit, că legea de salarizare nu este echitabilă și că se fac discriminări între categorii de personal care desfășoară aceeași activitate, lucrurile nu se vor schimba nici după ce Ordonanța de Urgență a Guvernului a intrat în vigoare. Motivul? Nu sunt bani. "Lucrurile nu sunt corectate acum, pentru că anul acesta ni se dă doar jumătate din cât ar trebui. Ei spun că nu au bani pentru toți cei 20%, dar nu știu ce să spun… Efectele celor 10% se vor vedea în luna septembrie, atunci vom lua banii din august", a mai precizat Daniel Avasilcăi.  


Comentează știrea

m
4 august 2016
mm

Puneti burtile la treaba si apoi cereti bani.Este plina tara de infractori si pe voi va doare la basca.

Mmm
5 august 2016
Asa e când nu sti ce e in interior

Ce sti tu....cum sa muncim dacă nu avem legislație ? Când ne facem treaba suntem reclamați si tarați in instanța si nu avem nici un sprijin

acid
5 august 2016
jet

esti un pic frustrat sau mi se pare? tu n-ai rezista nici o secunda in sistem papagalule

Răspuns la: mm
Adăugat de : m, 4 august 2016
Puneti burtile la treaba si apoi cereti bani.Este plina tara de infractori si pe voi va doare la basca.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8803 secunde