Un român a stat închis aproape trei ani în Spania pentru crimă. Ulterior, a fost declarat nevinovat

330
Un român a stat închis aproape trei ani în Spania pentru crimă. Ulterior, a fost declarat nevinovat - roman-1571418513.jpg
Un român a fost închis în Spania aproape trei ani, pe durata procesului, fiind acuzat că a luat parte la uciderea unui om de afaceri spaniol, însă acum s-a dovedit că este nevinovat, informează publicația La Razon.


Nicolae Stan, în vârstă de 37 de ani, a fost acuzat în cazul uciderii lui Luis Lozano, găsit mort în casa sa din apropierea Madridului, pe 17 mai 2016. A fost închis pe 7 aprilie 2017. Bărbatul a petrecut 831 de zile după gratii, până când avocatul lui a reușit să demonteze acuzațiile.


Potrivit procurorului de caz, care a cerut o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru Nicolae Stan, românul alături de complici, l-a urmărit și l-a atacat pe Luis Lozano, iar după ce l-a doborât cu lovituri, l-a strangulat în fața casei sale.


Polițiștii au luat în calcul trei variante: latura sentimentală, latura profesională sau jaful. Ulterior, au mers pe varianta jafului și l-au arestat pe Nicolae Stan la aproape an de la eveniment.


Dovezile pe care s-au bazat anchetatorii erau localizarea mașinii acuzatului în apropierea barului unde s-a aflat victima, datele transmise de telefonul lui prin releul care acoperă și casa victimei și sângele său pe banda adezivă cu care a fost acoperită o cameră de supraveghere de la locuința victimei.


Judecătorul a pus la îndoială ipoteza jafului pentru că nimic de valoare nu a fost luat din casa victimei, iar locuitorii zonei știau că victima avea probleme mari financiare. Totodată, un polițist spaniol a recunoscut că filmarea în baza căreia s-a stabilit că mașina victimei era în zonă avea o calitate foarte slabă și nu se putea distinge marca, modelul sau numărul de înmatriculare.


În privința datelor trimise de mobilul lui Stan prin releul din zona casei victimei, s-a stabilit că există trei relee aflate în zona casei victimei. Dacă unul era suprasaturat, sarcina se transfera către celelalte pentru fi oferit serviciul în continuare. Drept urmare, Stan se putea afla în propria casă, aflată în vecinătatea casei victimei.


Proba ADN, principala dovadă a acuzării, nu însemna neapărat că Nicolae Stan a fost prezent la locul faptei în momentul crimei, fiind luat în calcul procedeul denumit transfer secundar: ADN-ul poate fi "transportat" dintr-un loc în altul.
Judecătorul a menționat că asupra locuinței lui Lazano au existat două tentative de jaf, cu două luni înaintea crimei, și că nu se știe dacă acele camere video nu au fost acoperite cu acele ocazii, nefiind exclusă ipoteza ca mostre din ADN-ul lui Stan să fi fost depozitat pe bandă anterior.


Dovezile procuraturii au fost considerate insuficiente pentru a-l incrimina pe Nicolae Stan de comiterea faptei, iar juriul l-a declarat nevinovat. Judecătorul l-a achitat pe român în data de 1 octombrie.


Procurorul va face apel la decizia instanței.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9 secunde