Un nou caz "Beirut" pare inevitabil. Avizul la incendiu, o raritate la Constanța

4891
Un nou caz

Articole de la același autor

Situație critică în județul Constanța, în privința avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu. În urma soluționării

a peste 1.000 de solicitări primite de Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Dobrogea", în primele nouă luni ale anului, mai puțin de un sfert dintre acestea au primit aviz pozitiv din partea pompierilor. Probleme sunt și la nivelul instituțiilor publice, multe unități școlare în județul Constanța neavând aviz de securitate la incendiu.

Cazuri precum "Colectiv" sau "Beirut" au făcut ca autoritățile să acorde o mai mare atenție în ceea ce privește avizarea construcțiilor privind securitatea la incendiu, iar asta se vede din plin. În perioada 1 ianuarie - 30 septembrie, la nivelul județului Constanța au fost depuse 1.128 de solicitări pentru obținerea avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu. În urma verificării documentațiilor tehnice și a lucrărilor din teren, au fost emise 183 avize de securitate la incendiu și

66 autorizații de securitate la incendiu.

Proprietarii construcțiilor care nu dețin autorizație sunt pasibili de sancționare contravențională, cu amenzi cuprinse între 20.000 și 50.000 lei. Problemele în ceea ce privește riscul crescut la incendii, în județul Constanța, se pot vedea cel mai bine prin prisma amenzilor date de pompieri în primele nouă luni ale anului. Inspectorii de prevenire ISU "Dobrogea" au mers în 1.199 de acțiuni de îndrumare și control, în timpul cărora s-au aplicat 1.171 de amenzi, în cuantum de 1.397.254 lei.

În aceste condiții, inspectoratul județean își oferă disponibilitatea pentru soluționarea situațiilor obiectivelor care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu și intrarea în legalitate, prin certificarea îndeplinirii măsurilor de securitate la incendiu și eliberarea actului administrativ.

"Facem precizarea că documentația tehnică, în baza căreia se emite autorizația de securitate la incendiu, trebuie întocmită, conform prevederilor legale, de către proiectanți și certificată de către verificatorii de proiecte, atestați. Reamintim faptul că, pentru obținerea acestui act administrativ, instituția noastră nu percepe taxe", a declarat Anca Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU "Dobrogea".

În cazul în care este constatată încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, inspectoratul județean poate decide oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor, sancțiune care nu este condiționată de existența autorizației de securitate la incendiu.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a elaborat o platformă on-line, sub forma unui ghid practic, prin intermediul căreia persoanele interesate pot verifica necesitatea obținerii actelor administrative, respectiv documentele necesare pentru eliberarea acestora.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5558 secunde