Turnătoria, obligatorie prin lege? Ani grei de închisoare dacă nu denunți infracțiunile la care ești martor

2074
4
Senatul României a adoptat tacit, la mijlocul lunii noiembrie, un proiect legislativ care prevede închisoare de la doi la șase ani pentru omisiunea de a denunța în 30 de zile săvârșirea oricărei fapte prevăzută de Codul penal. Inițiatorul proiectului spune că scopul acestuia este de a reduce șantajul și reclamațiile făcute abia după câțiva ani după ce infracțiunile sesizate au avut loc. 


Proiectul urmează să ajungă pe masa Camerei Deputaților, acesta fiind ultimul pas până la aprobare. 


"Scopul proiectului este de a se reduce șantajul, cu oameni reținuți, care sub șantaj, de față cu procurorii, încep să-și aducă aminte fapte penale din urmă cu mulți ani, care nu se știu dacă sunt sau nu adevărate. Legea vizează oricare cetățean", motivează pentru "Cuget Liber", Ioan Ghișe, senator în Parlamentul României, inițiatorul proiectului legislativ. 


În acest moment, doar funcționarul public care a luat la cunoștință de săvârșirea unei infracțiuni și omite sesizarea de îndată a procurorului sau a organului de urmărire penală, potrivit legii de procedură penală, riscă pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la 5 ani. Dacă fapta este săvârșită de către un funcționar public cu atribuții de conducere sau de control, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 7 ani.


Totul s-ar putea schimba însă dacă inițiativa legislativă este adoptată de Ca-mera Deputaților. Potrivit anumitor avocați, aceste modificări ar avea un impact extrem de serios atât la nivel social, cât și în ceea ce privește numărul denunțurilor de care magistrații ar trebui să se ocupe. În plus, spun aceștia, ar fi extrem de dificil de probat omisiunea denunțării unei infracțiuni. 


"Este foarte greu de identificat o acțiune omisivă. Este și un principiu de drept, faptele omisive nu pot fi dovedite. Cum se poate dovedi că eu am știut un lucru? Bănuiesc că proiectul se referă la cei care fac denunțuri pentru a beneficia de anumite clemențe ale legii. Nu este o inițiativă prea fericită din punct de vedere al probării unei astfel de infracțiuni, pentru că actele omisive sunt greu, dacă nu imposibil de dovedit", a declarat pentru "Cuget Liber", avocatul Ghiulfer Ismail. 


Potrivit avocatului, dincolo de greutatea dovedirii unei astfel de fapte, impactul social ar putea fi unul extrem de serios. "Cel mai grav ar fi că ar transforma multă lume în posibili turnători. Ne-ar putea fi frică să mai vorbim cu cineva. Oamenii vor fi cu ochii în trei direcții și cu urechile în alte 7, pentru a nu avea o problemă. De asemenea, din punct de vedere al impactului social, se poate ca oamenii să sesizeze orice contravenție pentru că li s-ar părea că ar intra sub incidența legii dacă nu ar face acest lucru. Am putea deveni un popor de paranoici", a mai precizat avocatul. 


Comentează știrea

DODO
9 decembrie 2016
foarte necesar

a semnala o neregula NU este o turnatorie ci un gest civic de care depinde bunafunctionare a societatii Cite rele care ne deranjaza ar fi stopate! In Germania imediat dupa razboi a fost un fenomen de masa in a face asa ceva iar in timp asta a dus la disciplinizarea ( lagendara ) natiei lor Altfel este clar ca devii complice

Mine
9 decembrie 2016
Mizerie

Cine este corect face sesizari si acum..o lege cretina pt niste oameni bolnavi mental care numai asta au facut pe timpul securitatii...*succesuri marete*

Emil
9 decembrie 2016
Ia mai toarna un paharel

Ai semnalat o neregula facuta de sef sau cineva simpatic sefului ,ai zburat si mori de foame. Sunt deja turnatori destui,treaba este ca oamenii la care ajung turnatoriile nu sunt destul de rationali si dau crezare si aberatiilor,astfel ca apar tot felul de abuzuri,nedreptati,umilinte tocmai ca urmare a turnatorilor .Nu putine sunt cazurile in care se inventeaza mizerii si unii oameni nevinovati ajung victime fara scapare,fara sanse sa fie dezvinovatiti in viata lor. Mai bine ar fi ca ,,organele'' sa fie competente si umane,in sprijinul populatiei,nu doar a unor caste.

Vlad
9 decembrie 2016
fara minciuni

Securitatea a incercat mereu sa sprijine legea si nu infractorii; reclamatia trebuie sa fie reala, de minciuni smechere suntem satui; sunt persoane care fac denunturi false si pot primi bani de la un reprezentant al legii certat cu legea! 'securitatea' din 1944-al2lea razboi nu se stie ce a fost !!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 22 Noiembrie 2016
Stire din Actual : Cele mai bizare legi de pe glob
Luni, 11 Ianuarie 2016
Stire din Politică-Administrație : O nouă lege promulgată!
Pagina a fost generata in 3.7038 secunde