€ 4.732
£ 5.2698
$ 4.195

Mai multe ştiri online:

Turiști dispăruți în Munții Făgăraș / Unul dintre ei, localizat: "Nu pare să fie în viață"

Ştire online publicată Marţi, 10 Aprilie 2018. Autor: Cuget Liber Online.
Trei turiști din Iași sunt dați dispăruți în Masivul Făgăraș. Oamenii au plecat pe munte acum 10 zile, dar abia vineri cei de la mănăstirea Breaza unde erau cazați și-au dat seama că mașina cu care au venit este tot în parcare și au dat alarma. Salvamontiștii îi caută chiar acum și au chemat un elicopter în ajutorul lor. După mai multe ore de căutări, unul dintre turiști a fost localizat, dar nu pare să fie în viață, a spus Raed Arafat, scrie digi24.ro


ACTUALIZARE. Unul dintre cei trei turiști căutați în Masivul Făgăraș a fost localizat, spune șeful DSU, Raed Arafat, dar omul nu pare să fie în viață. Salvamontiștii au chemat în ajutorul lor și un elicopter. Alarma s-a dat abia miercuri, pe 4 aprilie, când oamenii de la mănăstirea Breaza și-au dat seama că mașina turiștilor a rămas în parcare. La sfârșitul săptămânii trecute, unul dintre turiști a stat de vorbă la telefon cu un prieten. Se plângea vremea rea. De altfel, Masivul Făgăraș este unul foarte dificil în această perioadă.

„Din informațiile pe care le avem în acest moment de la colegii de la Brașov, elicopterul a localizat o persoană, cel mai probabil decedată, în Valea Sâmbetei. Deci, acum problema este recuperarea. În zonă nu se poate intra la acest moment. Riscul de avalanșă este foarte mare. Nu există posibilitatea de intrare terestră și nici elicopterul nu poate efectua misiunea de recuperare, la acest moment. Riscul este foarte mare pentru salvatori. Din informațiile pe care le avem, a fost o avalanșă”, a spus Raed Arafat.

„Îi căutăm cu toate resursele de care dispunem și tratăm extrem de serios această problemă. Îi căutăm cu salvamontul din Victoria, îi căutăm cu jandarmii montani din județul Brașov, îi căutăm cu ISU, îi căutăm cu toată lumea care ar putea la un moment să îi găsească”, a spus și Marian Rasaliu, prefectul județului Brașov.

Trei persoane, dintre care 2 adulți peste 60 de ani și un tânăr de 17 ani, au plecat în expediție în muntii Făgăraș, mai exact în zona Urlea.

Este a treia zi de când pompierii militari și salvatorii montani îi cauta pe cei trei turiști. Oficialii comunei Breaza au declarat că se știa de această situație din 4 aprilie, dar soția unuia dintre turiștii ieșeni a dat asigurări că cei trei sunt experimentați și nu e nevoie să fie alertați salvamontiștii.

Ultima veste de la ei a fost la sfârșitul săptămânii trecute, în care unul dintre adulți a vorbit la telefon cu un apropiat și se plângea de condițiile dure din cauza vremii.

”Inițial, dispariția a fost anunțată de niște prieteni ai turiștilor, însă când am luat legătura cu membrii familiei, aceștia ne-au spus să fim liniștiți, că cei trei obișnuiesc să plece și să nu dea semne câteva zile. Ulterior, în urmă cu trei zile, familia a revenit și ne-a solicitat sprijn, astfel că se fac survolări cu elicopterul în Munții Făgăraș”, a declarat Cornoiu, scrie News.ro.

”În zona Munților Făgăraș, în ultimele zile au avut loc mai multe avalanșe, de aceea deocamdată căutăm din elicopter indicii ale prezenței turiștilor, vrem să ne facem idee în ce vale s-ar afla. Ulterior, putem trimite echipele terestre, după evaluarea riscului de producere a unor avalanșe”, a mai declarat președintele Salvamont, care a spus că dacă situația o va cere, vor fi mobilizate echipe de căutare și din alte județe.

Deocandată, Salvamont nu a solicitat sprijinul Jandarmeriei Brașov sau al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, scrie digi24.ro 

Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7071 secunde