"Tunuri" cu fonduri europene! Cum se fac "cărțile" într-o mică primărie constănțeană

2671
1
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a Magdalenei Olteanu, referent în cadrul Primăriei comunei Fântânele, din județul Constanța, la data faptelor, pentru declarații false cu scopul obținerii ilegale de fonduri europene, în formă continuată, fals în înscrisuri și fals intelectual. De aceleași fapte este acuzat și Dumitru Orleanu, secretar al unității administrativ-teritoriale Fântânele, trimis în judecată în cadrul aceluiași dosar.


Potrivit procurorilor, în perioada 2012-2016, Magdalena Olteanu a formulat și depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - Centrul Local Cogealac, cinci cereri unice de plată pe suprafață, folosind documente și declarații false, depuse și înregistrate la această instituție, în sensul că utilizează întreaga suprafață de teren arabil pentru care a solicitat sprijin financiar, obținând pe nedrept subvenții din bugetul general al Uniunii Europene în cuantum total de 111.086,63 lei. 


În aceeași perioadă, Dumitru Orleanu a formulat și depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - Centrul Local Cogealac, cinci cereri unice de plată pe suprafață, folosind documente și declarații false, depuse și înregistrate la această instituție, în sensul că utilizează întreaga suprafață de teren arabil pentru care a solicitat sprijin financiar, obținând pe nedrept subvenții din bugetul general al Uniunii Europene în cuantum total de 89.502,95 lei, precizează anchetatorii. 


Astfel, cei doi au atestat în fals cu prilejul întocmirii mai multor adeverințe eliberate de Primăria comunei Fântânele că utilizează întreaga suprafață menționată în cuprinsul acestora, în scopul de a anexa adeverințele la cererile unice de plată pe suprafață înregistrate la A.P.I.A. - Centrul Local Cogealac. Totodată, în anul 2014, cei doi au falsificat prin contrafacerea scrierii contracte de arendare care conțineau mențiunea necorespunzătoare adevărului că au dreptul de a utiliza, ca arendași, anumite suprafețe de teren, înscrisuri pe care ulterior le-au înregistrat la Primăria Comunei Fântânele și pe care le-au anexat cererii unice de plată pe suprafață înregistrate la A.P.I.A. - Centrul Local Cogealac, prin care au solicitat sprijin financiar pentru respectivele suprafețe.


v v v


Faptele ilegale de care sunt acuzați nu se opresc aici. În perioada 2014-2016, Dumitru Orleanu, în calitatea de secretar al Primăriei comunei Fântânele, a stabilit în cadrul comisiei constituite în cadrul unității administrativ-teritoriale, suprafețele de teren având categoria de folosință "pajiști permanente" ce urmau a se da în concesiune crescătorului de animale Magdalena Olteanu, sora inculpatului, și a semnat raportul comisiei, acte în urma cărora aceasta a obținut foloase patrimoniale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză. 


În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.


Comentează știrea

Stomatolog plecat in Elvetia
6 septembrie 2017
Sclavii se fura intre ei, stapanii straini ii exploateaza

Sa nu credeti ca veti vedea schimbarea in tara asta. Caragiale ne'a spus clar ACUM 100 DE ANI: "la vremuri noi, tot noi"..

Pagina a fost generata in 0.3688 secunde