Traian Băsescu: "Este necesar ca UE să pregătească un sistem unic de acțiune"

465
Traian Băsescu:

Articole recomandate

În contextul pandemiei de coronavirus, este necesar ca statele membre ale UE să pregătească un sistem unic de acțiune, coordonat de Comisia Europeană (CE), care să asigure diminuarea numărului de victime omenești, continuarea activităților economice și creșterea încrederii populației în capacitatea Uniunii de a gestiona astfel de crize, a declarat fostul președinte Traian Băsescu, citat de Agerpres. "Este necesar ca statele membre sa pregătească un sistem unic de acțiune la nivelul UE, convenind că sistemul se va afla în coordonarea CE (...). Esențială este aplicarea soluțiilor organizatorice care să asigure diminuarea numărului de victime omenești, continuarea activităților economice și creșterea încrederii populației în capacitatea Uniunii de a gestiona pandemiile", a scris miercuri europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Băsescu, CE ar trebui să întocmească și să finanțeze o strategie de implementare a unor programe care să vizeze creșterea capacității industriale a UE de a produce echipamente și materiale medicale, în cantități suficiente pentru a acoperi nevoile statelor membre în momente de criză pandemică, fără a apela la importuri extracomunitare. În opinia sa, CE va trebui să crească flexibilitatea sistemului medical european pentru a-și ridica în scurt timp capacitatea de internare și tratare a tuturor bolnavilor în momente de criză pandemică, iar prin programe de cercetare se va realiza reducerea gradului de dependență de importuri a industriei farmaceutice a UE și, acolo unde nu este posibil din lipsa unor materii prime, "CE va finanța și va constitui rezerve pentru cel puțin luni".

Europarlamentarul a mai afirmat că CE trebuie să asigure creșterea capacității sistemelor medicale de a amplasa rapid capacități spitalicești mobile, autonome, pentru tratarea tuturor oamenilor afectați de epidemii/pandemii cât mai aproape de focarul de infecție. Băsescu a mai propus creșterea capacității armatelor UE de a pune la dispoziția sistemelor medicale a statelor membre spitale mobile de campanie care să poată fi dislocate și amplasate oriunde este nevoie pe teritoriul UE și pregătirea corpului medical militar al statelor membre pentru a participa și a se integra rapid în sistemele publice de sănătate în cazul unor pandemii/epidemii.

Potrivit acestuia, statele membre NATO vor asigura, în următorii ani, cheltuirea a 2% din PIB pentru nevoile armatei prin investiții în sistemele medicale militare, sisteme care trebuie sa fie convertibile și compatibile cu sistemele civile. "Se vor aloca resurse financiare suficiente pentru cercetare în vederea creării de vaccinuri prin care sa fie imunizată populația UE, dar și pentru a fi puse la dispoziția statelor sărace (...). Comisia va constitui stocuri de rezervă cu medicamente, echipamente și materiale sanitare care sa poată fi utilizate în primele zile ale pandemiei, până când industria își va crește capacitatea de producție la nevoile statelor membre. Finanțarea rezervelor se va face din bugetul UE. În sistemul de planificare a resurselor materiale și financiare, CE va avea în vedere și nevoile țărilor candidate și a țărilor din Parteneriatul Estic", a mai afirmat Traian Băsescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7305 secunde