Eroii nu mor niciodată!

Tragedia care a îndoliat Medgidia: doi pompieri arși de vii într-un incendiu la un siloz de cereale!

15191

Articole de la același autor

Pompierii constănțeni au comemorat, luni, 5 aprilie, 26 de ani de la tragedia în care doi tineri colegi și-au pierdut viața, într-un puternic incendiu izbucnit la silozul de cereale de la Nazarcea. Și în prezent, colegii supraviețuitori își amintesc clipele teribile când cei doi pompieri au fost aruncați în flăcările imense, de suflul unei explozii.

Locotenentul Iulian Popa avea 23 de ani și era comandantul Secției de Pompieri Medgidia, iar colegul său, militar în termen Dumitru Doiciu, în vârstă de 20 de ani, avea doar câteva zile de când începuse serviciul în rândul pompierilor, nici nu apucase să depună jurământul, când au sfârșit tragic, în urma unui puternic incendiu.

Pe 5 aprilie 1995, locotenentul Iulian Popa se pregătea să iasă din tură când a sunat alarma: era incendiu la silozul de cereale „Pacomb” de la Nazarcea. Nu a așteptat să îi vină schimbul, a pornit cu echipajul spre evenimentul semnalat. Ajunși la fața locului, pompierii au găsit o celulă plină cu cereale, cuprinsă de flăcări. Celula, de fapt un cilindru înalt de aproximativ 20 de metri și cu o lățime de șase metri, fumega de zile bune, dar în ziua respectivă se aprinsese de-a binelea. „S-a autoaprins treptat, din cauza imprudenței celor care au depozitat în amestec cerealele, dar nu au pornit sistemul de ventilație al silozului”, relatează, în prezent, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea.

Pompierii au urcat în încăperea tehnică de deasupra silozului, pentru a lichida incendiul. Dar, în timpul intervenției, celula a explodat violent; militarii au fost izbiți în pereți, de suflul exploziei. Cei doi, comandantul Iulian Popa și militarul Dumitru Doiciu au fost izbiți de plafon și au căzut în celula în flăcări. În câteva secunde, sub privirile îngrozite ale colegilor, tavanul a căzut peste ei.

Mai bine de două ore colegii lor s-au luptat cu flăcările și să îndepărteze molozul, pentru a putea să îi scoată. Din cilindrul în flăcări, strigătele de ajutor ale lui Dumitru Doiciu răzbeau până la colegii lui, care făceau eforturi supraomenești pentru a ajunge mai repede la ei. Dumitru Doiciu a fost scos din celula de cereale și transportat la spital, având arsuri de gradul III și IV pe aproximativ 70% din suprafața corpului, își amintesc foștii săi colegi. Nu a supraviețuit, însă, murind în timpul nopții. Nici locotenentul Iulian Popa nu a supraviețuit, el fiind găsit decedat în cilindru.

Comandantul Iulian Popa a fost șef de promoție al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza" București - Facultatea de Pompieri. Despre el, cei care l-au cunoscut spun că era un tânăr deosebit, cu aspirații și mari planuri de viitor. „Eroii nu mor niciodată, ei trăiesc veșnic în sufletele noastre prin faptele lor!”, au mărturisit pompierii de astăzi. De altfel, an de an, de Ziua Pompierilor, colegii și localnicii din Medgidia merg la mormântul celor doi, din cimitirul din localitate, pentru slujbe de comemorare. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5536 secunde