Torționarul Vișinescu, trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității

212
3
Torționarul Vișinescu, trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității - tortionarulalexandruvisinescu-1403160122.jpg

Articole de la același autor

Alexandru Vișinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost trimis în judecată, ieri, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, el fiind acuzat de infracțiuni contra umanității, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deținuților politici.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vișinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, "a săvârșit acțiuni și inacțiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivității reprezentată de deținuții politici încarcerați în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic".

Astfel, deținuții erau supuși unor condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minim de medicamente și fără să li se acorde îngrijiri sau asistență medicală adecvate. Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaților prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreționar și abuziv, condițiile de detenție inumane, relele tratamente, bătaia și alte violențe, ignorarea adreselor și sesizărilor formulate de către deținuți erau tot acțiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate.

Principalele categorii de deținuți aflate în penitenciar, așa cum reiese chiar dintr-o notă a inculpatului adresată Consiliului Securității Statului din anul 1967, erau foști conducători în guvernele burghezo-moșierești și în conducerile PNȚ și PNL, foști conducători ai diverselor organizații subversive, foste cadre MAI după 1944, foști conducători ai diverselor secte religioase.

Condițiile de viață din Penitenciarul Râmnicu Sărat, așa cum reies din documente și au fost descrise și de foștii deținuți, au creat premisele apariției unor afecțiuni deosebit de grave, soldate în câteva cazuri cu decesul, probând natura abuzivă și tratamentul neglijent aplicat de comandantul închisorii, lt. col. (r) Alexandru Vișinescu. Regimul impus nu asigura sub nicio formă condițiile minime de supraviețuire pe termen lung, având în vedere că de cele mai multe ori sentințele se întindeau pe o perioadă care depășea zece ani. Decesul deținuților survenea, astfel, în urma unui proces lent, dar eficace, prin care aceștia erau torturați fizic și psihic. Până în prezent, din documentele studiate au fost identificați 138 de deținuți care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în timpul mandatului lui Vișinescu Alexandru. 

Comentează știrea

styx
19 iunie 2014
ilici

pe criminalul ala de Iliescu nu l-au bagat la bulau, mosul asta a executat ordinele lui!

styx
19 iunie 2014
parnaie

asta a fost seful parnaiei...ar trebui cercetati si condamnati odata cu mosneagul si (sau mai ales)procurorii care i-au trimis acolo!

eu
19 iunie 2014
banii romanilor

pana se termina procesul asta crapa iar singurul lucru care ramane sunt banii cheltuiti cu ancheta,bani care provin din fondurile Romaniei

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4317 secunde