Torționarul Ioan Ficior, trimis în judecată. Este acuzat de moartea a 103 persoane

167
Torționarul Ioan Ficior, trimis în judecată. Este acuzat de moartea a 103 persoane - tortionarulionficior-1408383753.jpg

Articole de la același autor

Fostul șef al lagărului Periprava, Ioan Ficior, a fost trimis în judecată, ieri, de procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție. În perioada 1953 - 1955, Ficior a fost comandant al Lagărului Poarta Albă, ulterior ocupând aceeași funcție la Suceava și Borzești, pentru ca în 1958 să ajungă comandant la Periprava. 


Anchetatorii spun că Ion Ficior se face vinovat din punct de vedere penal în mod direct de decesul a cel puțin 103 deținuți politici, urmare a regimului dur de detenție. 


"În calitate de comandant de colonie de muncă, inculpatul Ficior Ioan era direct responsabil de viața deținuților. Decesul deținuților politici survenea în urma unui proces lent, dar eficace, prin care aceștia erau torturați fizic și psihic. În concret, deținuții erau supuși unui tratament inuman caracterizat printr-o izolare completă de familii și de orice alte persoane, de lumea externă în general, condiții de cazare mizerabile, frigul insuportabil din barăci, sancțiunile fizice crunte pentru abateri minore, hrana deficitară, deținuții fiind în permanență înfometați și însetați, având dureri pe care nu le puteau ameliora din cauza lipsei medicamentelor și, nu în ultimul rând, condițiile de muncă inumane la care erau supuși aceștia. Regimul impus nu asigura sub nicio formă condițiile minime de supraviețuire pe termen lung, având în vedere că de cele mai multe ori sentințele se întindeau pe o perioadă care depășea 10 ani. Deținuții nu primeau suficientă mâncare și apă, dar erau puși să muncească în condiții grele de dimineață până seara. Aceștia nu se puteau odihni corespunzător, camerele fiind supraaglomerate, și nu se puteau spăla. Condițiile insalubre duceau la îmbolnăvirea deținuților, caz în care aceștia erau scoși la muncă în continuare și nu primeau îngrijiri medicale. La toate acestea se adaugă violențele psihice exercitate de Ficior Ioan direct sau prin subalternii săi. Toate aceste elemente luate împreună au provocat moartea mai multor deținuți", precizează anchetatorii. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6616 secunde