Torționarul Alexandru Vișinescu, acuzat de GENOCID

141
Torționarul Alexandru Vișinescu, acuzat de GENOCID - visinescu-1378198679.jpg

Articole recomandate

Torționarul Alexandru Vișinescu a fost pus sub acuzare, astăzi, pentru crime contra umanității, în dosarul privind moartea unor deținuți politici în Penitenciarul Râmnicu Sărat, pe care l-a condus din 1956 până în 1963.

Alexandru Vișinescu a plecat de la Parchetul instanței supreme în jurul orei 11.15, cu un taxi, împreună cu cele două persoane care l-au însoțit la audieri, nepoți ai acestuia.

Înainte de a ieși din sediul Parchetului instanței supreme, unul dintre nepoții lui Vișinescu a spus că acestuia i s-a făcut rău la audieri și că va mai sta puțin în holul instituției. Bărbatul a precizat că Vișinescu i-ar fi spus că simte ca o gheară în piept și o durere la nivelul toracelui, potrivit Mediafax.

Vișinescu, fostul șef al penitenciarul de la Râmnicu Sărat, este acuzat că a dat ordinele prin care deținuții erau bătuți și înfometați până la moarte.

Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a preluat de la Parchetul Tribunalului București, dosarul având ca obiect denunțul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului împotriva torționarului Alexandru Vișinescu.

Parchetul instanței supreme a precizat că dosarul a fost preluat având în vedere complexitatea cauzei și volumul mare de activități procesuale și procedurale ce urmează a fi efectuate în vederea soluționării cu celeritate a acesteia.

IICCMER a solicitat, pe 30 iulie, Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial București începerea urmării penale a fostului comandant al închisorii Râmnicu Sărat, Alexandru Vișinescu, pentru omor deosebit de grav.

"IICCMER a solicitat parchetului începerea urmăririi penale împotriva fostului comandant al închisorii Râmnicu Sărat, pentru omor deosebit de grav - pentru că a comis acte de barbarie, pentru că nu poate fugi de responsabilitate și pentru că una dintre obligațile fundamentale ale unui stat european democratic este de a-și ocroti cetățenii sub autoritatea legii", a declarat atunci președintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru.

Muraru a explicat că faptele săvîrșite de Vișinescu sunt de o gravitate deosebită.

"Practic, toți deținuții politici închiși în timpul regimului comunist la Râmnicu Sărat au fost torturați fizic și psihic ca urmare a deciziilor luate de comandantul penitenciarului. Toate dovezile noastre, fie că este vorba despre mărturiile foștilor deținuți politici, de amănuntele oferite de către foștii subalterni sau de documentele din arhive, arată că Alexandru Vișinescu este responsabil din punct de vedere penal pentru decesele înregistrate la Râmnicu Sărat în timpul mandatului său", a mai spus președintele executiv al IICCMER.

Astfel, în urma investigațiilor desfășurate în ultimele luni de către reprezentanții institutului, au fost identificate mai multe probe ce indică faptul că, în perioada în care lt. col. (r.) Alexandru Vișinescu (88 de ani, în prezent) a îndeplinit funcția de comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, respectiv 1956-1963, deținuții politici au fost supuși unui regim de detenție extrem de dur.

"Regimul de detenție poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la condițiile inumane de detenție, care au dus în final la decesul unor deținuți politici aflați în executarea pedepselor privative de libertate în această închisoare", a precizat președintele IICCMER, care a explicat că, simultan cu denunțul penal, institutul a transmis Parchetului probele referitoare la activitatea lui Vișinescu, care constau în câteva sute de documente de arhivă și mărturii.

Potrivit președintelui excutiv al IICCMER, regimul de exterminare pus în aplicare de lt. col. (r.) Vișinescu este caracterizat prin lipsa hranei, lipsa medicamentelor și a îngrijirilor medicale, pedepsele aplicate pentru abateri de la regulament și, nu în ultimul rând, prin decesele survenite.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 03 Septembrie 2013
Stire din Eveniment : Prins cu strugurii în sac
Pagina a fost generata in 3.0524 secunde