Ți-ai bătut nevasta? Poliția te-ar putea "goni" de-acasă pentru doi ani

2090
11
Ți-ai bătut nevasta? Poliția te-ar putea

Articole de la același autor

Violența în familie este un fenomen care a luat amploare în ultimul timp. Polițiștii spun că există nenumărate posibilități pentru ajutarea și protejarea victimelor, însă, de multe ori, ele sunt cele care nu vor să fie ajutate.


În general, când auzim de violență în familie, ne gândim la o bătaie zdravănă sau cel puțin la o palmă. Potrivit inspectorului principal, Gelu Manolescu, purtător de cuvânt al IPJ, există și alte tipuri de abuzuri, care nu implică violență fizică, dar toate sunt la fel de grave.

Violența fizică implică lovirea, îmbrâncirea, trântirea, tragerea de păr, înțeparea, tăierea, arderea, strangularea, mușcarea în orice formă și de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente, prin otrăvire sau intoxicare.

Violența verbală reprezintă adresarea, într-un limbaj jignitor, brutal, precum și utilizarea de insulte, amenințări, cuvinte și expresii jignitoare, degradante sau umilitoare.

Violența psihică include gesturi precum afișarea ostentativă a armelor, neglijarea sau actele de gelozie.

Violența sexuală se manifestă prin brutalitate, dar și printr-o presiune enormă asupra partenerei, lăsând să se înțeleagă că, dacă aceasta nu cedează și nu acceptă actul sexual, va trebui să se aștepte la urmări neplăcute.

Ce fac dacă mă bate?

Până în anul 2000, legile românești tratau nediferențiat violența în familie și violența din exteriorul acesteia. Ulterior, legile au fost modificate și completate, prin înăsprirea pedepselor privative de libertate pentru autorii violențelor în familie, indiferent de sexul acestora.

Cu alte cuvinte, cel care aplică în familie orice fel de violență se poate trezi cu interdicția de a mai reveni în locuința familiei, pe o perioadă determinată. Mai mult decât atât, victima poate obține un ordin de restricție împotriva agresorului, precizând că acesta constituie o măsură de siguranță prin care se dispune și evacuarea domiciliului comun cu victima. De asemenea, agresorului i se poate impune păstrarea distanței minime de 200 de metri față de persoana vătămată, de domiciliu și de locul de muncă al acesteia. Dacă viața și integritatea fizică sau psihică sunt puse în pericol, prin acte de violență din partea partenerului, puteți cere în instanță un ordin de protecție, prin care veți obține evacuarea temporară a agresorului din locuința familiară, chiar dacă agresorul este titularul proprietății. Durata unor astfel de ordine nu poate depăși doi ani, iar în cazul în care acesta este încălcat, făptașul va fi arestat de către polițiști. În caz că agresorul va fi condamnat, nu se poate dispune suspendarea condiționată, adică acesta va trebui să execute pedeapsa fără a fi eliberat condiționat.

Atenție, însă! Calitatea de membru al familiei include și categoria persoanelor aflate în relație de concubinaj. Așadar, aceleași sancțiuni se vor aplica și concubinilor care își agresează partenerele.

Polițiștii se pot sesiza din oficiu

Ori de câte ori există probe sau indicii că un membru al unei familii a săvârșit un act de violență asupra unui alt membru al familiei, polițiștii se pot sesiza din oficiu și pot interveni, chiar și fără depunerea unei plângeri. Astfel, oamenii legii pot dispune interzicerea accesului agresorului în adăpostul unde se găsesc victimele. Orice încercare a acestora constituie o contravenție și se sancționează cu amendă, de la 500 la 1.000 de lei.

Anii de abuzuri pot lăsa urme adânci nu numai pe corpul unei femei, ci și în sufletul ei. Sănătatea fizică și mentală sunt deopotrivă în pericol dacă femeia este abuzată. 

Însă majoritatea victimelor nu vor să depună plângeri. Multe femei sunt nevoite să stea lângă un soț violent din lipsa alternativelor. Fie nu au banii necesari ca să se descurce singure, nu au unde să se ducă dacă părăsesc domiciliul sau pur și simplu se tem pentru viața lor și se gândesc că vor înrăutăți situația în acest fel.



Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
admirator
25 septembrie 2012
hmmmm...

ciudate legi. Si masuri si mai ciudate. Dai afara proprietarul din casa, pe baza plingerii victimei (indiferent de sex). Dar daca e o plingere mincinoasa? Ce familie mai e aia in care exista violenta permanenta si separarea sotilor 2 ani? Cu ordin de restrictie... Sau ce familie e aia in care sotia refuza actul sexual? (Se presupune ca e sanatoasa si normala.) Ceva pute rau in legile astea. Dar, ma rog... asta vor legiuitorii, asta vor avea.Este de intrebat, totusi, de ce asistam la o recrudescenta a violentei conjugale? E? Si nu doar la drogati, betivi, someri, cei fara cultura... sau ce provin din familii destramate. Si cu atitea filme educative facute de toti... Daca analizati aici problemele, cred ca veti ramine surprinsi de rezultatele anchetelor... Si poate ca veti gasi alte metode de a stopa violenta (in toate formele). Pina una alta, e mai sigur sa nu te captusesti cu o (un) ..... Legaturile sexuale libere (eventual contra cost) sunt mai bune. De asta nu se da legea prostitutiei? Nu mai sunt prosti (proaste) gata pentru casatorii? Mai meditati, nitel.....

Ion
25 septembrie 2012
In sfirsit!!

Poate asa o sa mai scapam de betivii care maltrateaza mamele,surorile,romancile noastre .Sintem mai rau ca in Evul Mediu! Intrebare:politia nu va fi la fel de corupata si va acctiona dupa plac??Aici trebuie lucrat!

misandra
25 septembrie 2012
sigur ca pot si si plangeri mincinoase si femei care mint

dar cert e faptul ca peste 95% din violentele in familie sunt facute de barbati deci e oarecum logic sa fie protejate femeile in primul rand.Oricum,daca va fi plangere mincinoasa femeia pote fi acuzata de calomnie ,nu avea tu grija ca femeile vor minti sau ca nu mai iti poti tu bate nevasta de acum incolo;))

Răspuns la: hmmmm...
Adăugat de : admirator, 25 septembrie 2012
ciudate legi. Si masuri si mai ciudate. Dai afara proprietarul din casa, pe baza plingerii victimei (indiferent de sex). Dar daca e o plingere...
admirator
25 septembrie 2012
@misandra

Daca citeai mai atent, ai fi remarcat faptul ca imi puneam intrebari despre eficacitatea sistemului. Si aratam agresiunile (si victimiada) ambelor sexe. Dar tu... nu, doar barbatii etc. (Te-a batut cineva? De ce?) Problema este in coada de peste: de ce se mareste numarul agresiunilor conjugale, desi sunt tot mai multe pedepse (si mai dure)? Unde se greseste? Nu cumva trebuie lucrat la prevenirea acestor conflicte? La ce-ti foloseste pedepsirea unui agresor (barbat, femeie sau handralaii femeii) daca tu esti cu patrunjelu in gura? Sau toata viata prin spitale? Asta era problema. Amplificata de posibilitateadeclaratiilor mincinoase, pentru a lua averea sotului (sotiei) pe nedrept, la adapostul "legii".De acum si femeile au averi, deci sunt potentiale victime.Daca tu ravnesti doar la averea sotului...(Te-ai maritat cu popoul gol?) Nu vezi ca suntem -toti- supusi unui santaj hormonal organizat sistematic? Desi anumite forte politice exacerbeaza binefacerile sexului -la orice varsta- si au decretat libertatea sexuala absoluta, in practica nu se asigura aceasta libertate, neadoptindu-se legea prostitutiei. Singura care poate garanta libertatea sexuala absoluta...proclamata. Ai ajuns -si tu- la nazistu tzopaitor care vrea "valorificarea femeilor" la modul superior de turismul local? Si care le zice fetitelor de gradinita ca or sa cada pe spate? Asa partid si forta politica, asa conducatori (nazisti, plagiatori, shova-itori negationisti etc...) Dar, ei se ridica impotriva violentei (mai ales conjugale)... Oare? Nu te speria, nu-mi bat nevasta. Nu interese personale ma anima. Din punctul meu de vedere, legea poate sa ia cele mai ciudate aspecte... E vorba de principiu. Daca pricepi. Eu is holtei si asa voi ramine. Cu cit citesc mai mult noile legi, cu atit sunt mai convins ca nu merita sa devin victima "legilor".....

Sorin
25 septembrie 2012
legea e buna, numai ca...

Mi se pare mie sau e pro-femeie - anti-barbat ? Pt ca ii se da o putere si control extraordinar femeii cu aceasta lege. Cele care chiar sunt cu adevarat victime, de acord, vinovatii trebuie sa plateasca, dar pun pariu ca o sa abuzeze de legea asta foarte multe femei, gen sa provoace un scandal imens doar ca sa fie lovita, ca apoi sa reclame si bafta pt 2 ani sotul si chiar concubinul!!! etc. @ misandra, violentele in familie raportate, pt ca sunt si multe femei care isi abuzeaza barbatii fizic, dar in mare parte o fac emotional si psihic ( vezi ilie nastase cu tarfa aia puscariasa, un bun exemplu ). Si nu toti barbatii isi bat nevestele, unde cacat traiesti? Daca tu ai fost batuta de fiecare barbat cu care ai fost, problema e la tine, nu la barbat, pt ca tu ii alegi pe cei mai nenorociti dintre noi. Il alegi special pe ala care o sa te bata, ca sa ai dup-aia motiv sa faci pe victima. Asta e modul tau sa ceri atentie.

misandra
25 septembrie 2012
las-o balta

Eu cred ca esti cam cretin si te bagi in seama fara sa ai vreo treaba

Răspuns la: @misandra
Adăugat de : admirator, 25 septembrie 2012
Daca citeai mai atent, ai fi remarcat faptul ca imi puneam intrebari despre eficacitatea sistemului. Si aratam agresiunile (si victimiada) ambelor...
unul
25 septembrie 2012
Dezbina si stapineste

Dezbina si stapineste ! Dictonul latin e foarte cunoscut si aplicat, dar nimeni nu-si putea imagina ca se va reusi aplicarea lui in interiorul celulei societatii, familia. Un om munceste de-i sar ochii sa-si faca o casa , iar legea NEBUNA, INCALCIND IN CEL MAI ABJECT MOD DREPTUL LA PROPRIETATE, il ia din casa lui si-l arunca in strada in ploaie, in santuri, la temperaturi de -20 grade, fara medicamente, fara posibilitatea de a avea cu el cele mai elementare obiecte !!! Cu UN SADISM GREU DE IMAGINAT, se precizeaza: doar ptr. 2 ani! In acest timp el poate sa moara doar de vreo 20 de ori. Se pot imagina tot felul de situatii care sa duca la asa ceva: barbatul se intoarce acasa, o gaseste pe doamna in pat cu altul, ea anunta politia si spune "monstrul asta m-a a agresat, am strigat dupa ajutor si un om bun de pe strada m-a salvat din ghearele monstrului". etc. Si legea hotareste ca monstrul sa fie aruncat in strada. In nici o tara din lume nu se poate imagina asa ceva. Aceasta LEGE NEBUNA vrea sa transforme barbatul intr-o cirpe pusa la intrarea in casa pe care femeia sa-si stearge picioarele. Aceasta lege are un efect devastator asupra celulei societatii, familia, si deci asupra intregii societati dar, datorita perversitatii inspaimintatoare cu care a fost facuta aceasta lege, acest lucru nu poate fi inteles de catee o minte usurica.

x
25 septembrie 2012
xx

subscriu..miroase a ingrijorare...:))

Răspuns la: sigur ca pot si si plangeri mincinoase si femei care mint
Adăugat de : misandra, 25 septembrie 2012
dar cert e faptul ca peste 95% din violentele in familie sunt facute de barbati deci e oarecum logic sa fie protejate femeile in primul...
admirator
25 septembrie 2012
sigur ca este ingrijorare

Romania are foarte multe legi punitive. Mai ales impotriva violentei. La ce mai trebuia una? Cum se aplica, daca femeia este intretinuta de barbat? Adica el da banii de chirie, intretinere, lalala si nu poate veni acassa? O astfel de lege trebuie sa protejeze proprietatea si sa asigure victimei o gazduire gratuita, cu posibilitatea de a-si asigura traiul din munca proprie. Nu sa dea afara agresorul (orice sex ar avea). Este o lege anti proprietate. In primul rand. Apoi, daca se pedepseste si violenta psihica, scuzati, dar fgemeile sunt primele agresoare aici. Cand incep astea cu gura... Deci si ele pot fi victime ale abuzurilor aplicarii legii. In general, voi aveti inca mentalitatea de sclave. Barbatii au casele, banii, totul. Voi nu aveti nimic. De asta juisati de placere cand auziti ca se mai pregateste ceva impotriva barbatilor. In noua societate, femeile au -si ele- proprietate. Mostenita sau dobindita. De multe ori castiga mai mult decit sotii. Iar cu somajul asta, castiga chiar singurul salariu din casa. Deci si ele pot fi deposedate prin minciuni. Mai ganditi! Iar barbatii se vor adapta foarte repede. Tot voi o sa va plingeti Deja unii barbati isi prostitueaza femeile, in numele emanciparii... Iar dupa ce imbatrinesc, le gonesc si iau altele. Dar mai bine cititi articolul Ruxandrei Paul din Romania Libera despre Hollande si concubina lui, Segolene Royal. Sa vedeti unde duce mentalitatea asta a voastra...In noile conditii. Este scrisa de o femeie. Deci... In acelasi timp, cum va explicati ca toate scandalurile sexuale din viata politica sunt legate de stinga? (Aia care protejeaza familia...) Clinton, DSK, un presedinte isrealian, la noi mazarica, prostituatele de lux pentru politicieni etc... Chiar asta ne mai treebuia, in rest le aveam pe toate!

admirator
25 septembrie 2012
regret,

imi scapa titlul exact al articolului si nu-mi mai amintesc data. Vedeti in arhiva la Ruxandra Paul si sigur il veti gasi. Este delicios si foarte instructiv. Daca nu reusiti sa-l gasiti sau nu vreti, va spun eu esentialul. Segolene avea un concubin (Holland, asta). Nu voia sa se casatoreasca cu el. Era frumoasa, tinara, desteapta si ... activista. De stinga si (normal) feminista. Nu credea in legi, contracte, familie etc. Considera ca trebuie sa aiba o legatura liber consimtita, impotriva legilor clasice si mentalitatilor. A avut vreo trei copii. (Am uitat numarul exact.) Se zice ca toti cu acelasi concubin... A urcat in ierahie, a juns in varf, a primit candidatura socialistilor francezi pentru presedentie. A invins-o Sarkozy. Apoi s-a despartit de concubin, care s-a casatorit (legal) cu o jurnalista. Dar scandalul DSK a rasturnat situatiile in cadrele stingiste si Holland a devenit presedintele Frantei. Iar prima doamna a devenit jurnalista, nu Segolene. Ea inca mai lupta pentru legaturile liber consimtite si feminism... Dupa o anumita varsta si in cazul esecului social/politic, devine o miscare neinteleapta. De acord, agresorii trebuie pedepsiti. Deja sunt, prin legile curente. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa adoptam legi aiuritoare, impotriva proprietatii. Iar femeile tind sa devina victime si ale noilor legi... Treaba voastra, dar sa stiti -cand veti da de noul necaz- ca unu' care semna cu "admirator" v-a prevenit. Lasati stinga si ideile lor porcesti. Respectati familia si proprietatea. Va fi mult mai bine pentru voi. Pina atunci, "ciocu mic", sa nu agresati psihic sotii care se pot plinge la politie si va dau interdictie... Si aveti grija ca ziceti cand sotii spun ca nu sunt in forma fizica pentru pasarica dvs! (Nu ii puteti obliga sa faca sex de cite ori aveti chef domniile voastre...)

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.456 secunde